Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering 18 jaar afsluiten: kies je eigen zorgverzekering

In Nederland moeten alle jongeren vanaf 18 jaar zelf een zorgverzekering afsluiten. Welke zorgverzekering voor jongeren de beste keuze is, hangt van de persoonlijke situatie af. Poliswijzer.nl helpt je om eenvoudig de juiste jongeren zorgverzekering te vinden en legt uit waar je op moet letten bij het afsluiten!

Snel in deze pagina naar:

Zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaar: Welke zorgverzekeringen voor jongeren zijn er?

De zorgverzekering kan uit twee onderdelen bestaan, namelijk de basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basiszorgverzekering dekt de meest noodzakelijke ziektekosten en is verplicht. Daarnaast hebben zorgverzekeraars aanvullende verzekeringen speciaal gericht op jongeren en andere doelgroepen zoals studenten en zzp’ers. Deze aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Er zijn geen basisverzekeringen speciaal voor jongeren. De goedkoopste zorgverzekering biedt dezelfde dekking als de duurste basisverzekering. 

Wat is een aanvullende jongeren zorgverzekering?

Een aanvullende jongeren zorgverzekering dekt ziektekosten die jonge mensen vaak maken. Je krijgt dan bijvoorbeeld extra vergoedingen voor fysiotherapie, lenzen, de anticonceptiepil of een bezoek aan de tandarts. Elke zorgverzekeraar stelt zelf de eigen aanvullende zorgverzekeringen samen. 

Check dus goed wat er precies in welke aanvullende jongeren zorgverzekering zit en hoe hoog de vergoedingen zijn. De beste jongeren zorgverzekering is voor iedere jongere dus anders afhankelijk van de persoonlijke situatie. Belangrijk daarbij is dat het bedrag aan jaarlijkse premie opweegt tegen het bedrag wat je krijgt als vergoeding. 

De voor jou goedkoopste jongeren zorgverzekering kan voor een andere jongere een slechte keuze zijn.

Orthodontie jongeren vanaf 18 jaar

Orthodontie of simpel gezegd een beugel, is niet verzekerd in de basisverzekering. In de aanvullende verzekering kun je het meeverzekeren. Jongeren tot 18 jaar kunnen het relatief goedkoop meenemen in de aanvullende zorgverzekering van de ouders. Vanaf 18 jaar moet je het zelf verzekeren en is de premie gemiddeld ook een stuk hoger. Wat zorgverzekeraars aan dekking voor orthodontie bieden, verschilt sterk. 

In veel aanvullende verzekeringen is orthodontie vanaf 18 jaar niet volledig te verzekeren en het zijn dure dekkingen. Gelukkig zijn er meerdere zorgverzekeraars die voor een goede prijs een ruime vergoeding bieden. Vergelijk wel goed alle mogelijkheden voordat je een zorgverzekering kiest, want vooral voor de vergoeding van orthodontie zijn de verschillen groot.

Premiekorting op een zorgverzekering voor jongeren

Jongeren die een zorgverzekering met een lage premie willen, kunnen ervoor kiezen om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Als je gezond bent en je geen of weinig zorg nodig denkt te hebben, kun je zo elke maand flink besparen. Maar houd er wel rekening mee dat je een groter bedrag zelf moet betalen als je toch zorg nodig hebt zoals een behandeling in het ziekenhuis 

Overstappen als je 18 jaar wordt

Als je 18 jaar wordt, kun je natuurlijk dezelfde zorgverzekering als je ouders kiezen. Maar misschien is die zorgverzekering voor jou helemaal niet aantrekkelijk. Bijvoorbeeld omdat de premie te hoog is of omdat je ouders een aanvullende zorgverzekering hebben die jij niet nodig hebt. 

Het is verstandig om alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt hierdoor veel geld besparen. Dankzij snelle en slimme filtermogelijkheden zit je op Poliswijzer.nl zelf aan de knoppen en kun je direct zien welke invloed jouw keuze heeft op de premie in verschillende situaties. 

Kies niet alleen voor een nieuwe zorgverzekering omdat een zorgverzekeraar reclame gebruikt om jouw over de streep te trekken. Het vergelijken van een jongeren zorgverzekering loont echt, maar je hoeft geen speciale jongeren zorgverzekering af te sluiten om goed en goedkoop verzekerd te zijn. Met een basisverzekering heb je een hele goede dekking. En mocht je dan toch een aanvullende zorgverzekering zoals een tandartsverzekering nodig hebben, kijk dan welke zorgverzekeraar de beste zorgverzekering tegen de goedkoopste premie aanbiedt.


Geactualiseerd: woensdag 5 oktober 2022

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd adviseur verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie