Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Zorgverzekering 18 jaar: Kies je eigen zorgverzekering

In Nederland moeten alle jongeren van 18 jaar en ouder zelf een zorgverzekering afsluiten. Welke polis voor jongeren is de beste keuze? Dat hangt van de persoonlijke situatie af. Poliswijzer.nl helpt je om eenvoudig de juiste jongeren verzekering te vinden en legt uit waar je op moet letten bij het afsluiten!

Zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaar: Welke zorgverzekeringen voor jongeren zijn er?

Er zijn twee soorten verzekeringen in Nederland. De basisverzekering en de aanvullende verzekering. De basiszorgverzekering dekt de meest noodzakelijke ziektekosten en is verplicht voor iedereen. Daarnaast hebben verzekeraars aanvullende verzekeringen gericht op jongeren en andere doelgroepen. Deze verzekering is niet verplicht.

Wat is een aanvullende jongeren zorgverzekering?

Een aanvullende jongeren zorgverzekering dekt ziektekosten die veel jongeren maken. Je krijgt dan bijvoorbeeld vergoedingen voor fysiotherapie, lenzen, de anticonceptiepil of een bezoek aan de tandarts. Elke verzekeraar stelt zelf een aanbod samen. Check dus goed wat er precies in welke jongeren zorgverzekering zit en hoe hoog de vergoedingen zijn.

Orthodontie jongeren vanaf 18 jaar

Orthodontie is niet verzekerd in de basisverzekering. In de aanvullende verzekering kun je het meeverzekeren. Jongeren tot 18 jaar kunnen het relatief goedkoop meeverzekeren in de zorgpolis van de ouders. Vanaf 18 jaar moet je het zelf verzekeren en ligt de premie gemiddeld ook hoger. Wat verzekeraars aan dekking bieden verschilt sterk. In veel aanvullende verzekeringen is orthodontie vanaf 18 jaar niet te verzekeren. Gelukkig zijn er meerdere verzekeraars die een ruime vergoeding bieden. Vergelijk wel voordat je een zorgverzekering kiest, want vooral voor de kosten van orthodontie zijn de verschillen groot.

Premiekorting op een zorgverzekering voor jongeren

Jongeren die een zorgpolis met een lage premie willen, kunnen ervoor kiezen om het verplichte eigen risico vrijwillig te verhogen. Als je gezond bent en je geen zorg nodig denkt te hebben, kan je zo elke maand flink besparen. Maar houd er wel rekening mee dat je een groter deel van de kosten zelf moet betalen als je toch zorg nodig hebt.

Overstappen als je 18 jaar wordt

Als je 18 jaar wordt, kun je natuurlijk dezelfde verzekering als je ouders houden. Maar misschien is die zorgverzekering voor jou helemaal niet aantrekkelijk. Bijvoorbeeld omdat de premie hoog is of omdat je een aanvullende vergoeding wilt die de verzekeraar van je ouders niet biedt. Het is dan verstandig om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Je kunt hierdoor veel geld besparen. Dankzij snelle en slimme filtermogelijkheden zit je op Poliswijzer.nl zelf aan de knoppen en kun je realtime zien welke invloed jouw keuze heeft op de premie in verschillende situaties. 


Geactualiseerd: maandag 20 december 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie