Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Bijzondere vergoedingen in de basisverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 4 minuten

In de basisverzekering zit uiteraard de vergoeding voor de huisarts, ziekenhuis, medicijnen en nog veel meer. Er zitten ook vergoedingen in die je misschien niet snel verwacht. Een aantal bijzondere vergoedingen uit het basispakket brengen we graag onder jouw aandacht.

gedekt-door-basisverzekering1.png

De basisverzekering is erop gericht om onze gezondheid te beschermen. De belangrijkste en meest dure zorgkosten zijn hierin verzekerd. Ongeveer driekwart van de Nederlanders hebben naast de basisverzekering een aanvullende verzekering. Vaak is dat niet nodig en kost het alleen maar onnodig geld. De basisverzekering is namelijk een hele uitgebreide zorgverzekering die vrijwel alles dekt wat noodzakelijk is. Wist je bijvoorbeeld dat onderstaande kosten ook worden gedekt?

Stoppen met roken

Het stoppen met roken is niet eenvoudig. Je moet namelijk lichamelijk en geestelijk afkicken. En je raakt ook nog een gewoonte kwijt, waardoor het nog lastiger wordt. Je kunt naar de huisarts voor hulp. De kans op succes kun je verhogen met persoonlijke coaching, groepstrainingen of met medicijnen. Eén keer per jaar heb je recht op professionele hulp. Je betaalt er geen eigen risico over.

Reiskosten 

Moet je voor behandelingen vaak naar het ziekenhuis? Je kunt reiskosten tot een afstand van 200 kilometer terugkrijgen van de verzekeraar, maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het gaat om de kosten van eigen vervoer, taxi of het openbaar vervoer. Deze vergoeding geldt bijvoorbeeld voor:

  • Patiënten in een rolstoel
  • Als je een visuele beperking hebt
  • Als je voor nierdialyse naar het ziekenhuis moet

De hoogte van de vergoeding verschilt per vervoermiddel. Voor de auto geldt een vergoeding van € 0,32 per kilometer en voor de bus de kosten die je maakt voor het vervoersbewijs. Ook een begeleider kan een reisvergoeding krijgen. Voor 2021 geldt een eigen bijdrage van € 108 per jaar.

Dieetadvies

Per jaar heb je recht op 3 uren dieetadvies vanuit de basisverzekering. Je kunt het ruimer verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Dit is een vorm van preventieve gezondheidszorg. Door een betere gezondheid komen er uiteindelijk lagere zorgkosten. Toch is de vergoeding uit de basisverzekering voor dieetadvies een uitzondering. Veel andere vormen van preventieve zorg zijn niet meeverzekerd. 

Laxeermiddelen kunnen meeverzekerd zijn

Laxeermiddelen zijn meeverzekerd in de basisverzekering als je last hebt van chronische obstipatie. Voor een vergoeding kun je niet eenvoudig bij de drogist de spullen ophalen. Je moet een voorschrift hebben van een medisch specialist. 

tandarts-0.png

Tandartskosten voor kinderen

Onterecht wordt vaak gedacht dat tandartskosten aanvullend verzekerd moeten worden. Tot kinderen 18 jaar oud zijn kunnen ze gratis naar de tandarts. De vergoeding hiervoor komt gewoon uit de basisverzekering.

Gratis extra’s

Sommige verzekeraars bieden bij hun basisverzekering gratis extra’s. Zoals bijvoorbeeld een extra vergoeding voor kosten na een ongeval. Met een goed gebit heb je geen tandverzekering nodig, maar door een ongeluk kun je toch een hoge tandartsrekening krijgen. Of je komt nooit bij de fysiotherapeut, maar na een ongeval kan het toch noodzakelijk worden. De verzekeraar Ditzo kent de Pechvogelhulp. De verzekeraar keert na een ongeval maximaal € 10.000 uit aan tandartskosten, fysiotherapie en onder voorwaarden zelfs voor de kinderopvang als de ouders zijn opgenomen in het ziekenhuis door een ongeval.

Kijk ook eens bij de nieuwe verzekeraar Jaaah

In 2021 gaat een nieuwe verzekeraar van start onder de naam Jaaah. Dat is een positieve naam en ze bieden ook een basisverzekering met voordelen. Je krijgt namelijk een gratis tandongevallenverzekering bij de basisverzekering. De kosten na een ongeval zijn verzekerd tot een bedrag van € 10.000. 

De basisverzekering biedt ook extra dekkingen tegen corona

Heb je corona (gehad), en heb je er nog lichamelijke hinder van? Je kunt recht hebben op 50 extra fysiotherapie behandelingen, begeleiding door een diëtist en behandelingen door een logopedist. Hier lees je alles over in ons artikel over de dekking tegen corona in de basisverzekering.

In de basisverzekering is meer verzekerd dan alleen de huisarts, ziekenhuis en de medicijnen. Met een aanvullende zorgverzekering kun je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld ook fysiotherapie en tandartskosten meeverzekerd zijn. Voor een advies gericht op jouw wensen kun je onze adviseurs bellen. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 5 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie