Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Je hebt nog even de tijd...

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

Had je in de laatste paar weken van 2014 ook het idee dat je werd doodgegooid met radio- en tv-spotjes over het overstappen van zorgverzekeraar? Ik wel. En toch ben ik overgestapt. Voor de eerste keer. Niet dat ik nog niet eerder was overgestapt. Voor energie doe ik dit al elk jaar. En ik moet zeggen, als ik zelf niet aan Poliswijzer.nl had meegewerkt, was ik ook dit jaar niet overgestapt van zorgverzekeraar.

Vroeger

Vroeger, in de tijd dat je alleen ziekenfonds en particulier verzekerd kon zijn, waren zorgverzekeraars vaak in één stad of provincie actief. Veel, voornamelijk consumenten van middelbare leeftijd, zijn vandaag de dag nog steeds verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar als bij wie ze in de ziekenfondsperiode ook verzekerd waren. Hier zitten ongetwijfeld mensen tussen die loyaal zijn aan hun oude zorgverzekeraar. Loyaliteit kan je echter ook geld kosten. Maar in plaats van loyaliteit kan het natuurlijk ook gewoon luiheid zijn, zoals in mijn geval.

Niets doen?

Niet overstappen om de reden 'dat je nu in ieder geval weet wat je hebt', gaat volgens mij vaak niet op. Ja, als je elk jaar de zorgpolis die je op de mat of in je postvak aantreft ook daadwerkelijk openmaakt en leest, dan weet je wat je hebt. Er wordt vaak aangenomen dat als je dezelfde verzekering maar houdt, er ook niets zal veranderen. En dat is dus niet zo. De inhoud van het basispakket is weliswaar bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar verschilt wel elk jaar. Daarnaast verschilt de hoogte van de premies mede door de afspraken die de verzekeraars met zorgverleners als ziekenhuizen en tandartsen maken. Daarnaast bestaat de kans dat je huidige aanvullende verzekering ook nog eens elk jaar wijzigt.

Motivatie

Om over te stappen moet je natuurlijk wel gemotiveerd zijn. Waarom je zou willen overstappen? Goedkoop is niet voor iedereen een reden. Je kunt natuurlijk ook overstappen omdat je huidige pakket niet meer voldoet, bv. omdat er te weinig fysiotherapie wordt vergoed. Of dat er bepaalde vergoedingen uit het basispakket zijn gehaald die je toch graag vergoed wilt hebben en om die reden een andere aanvullende verzekering moet afsluiten. En als je dan toch bezig bent, vergelijk dan ook even je huidige polis met gelijkwaardige polissen van een andere verzekeraar. Wellicht kun je, net als ik, beter én goedkoper uit zijn.

Dus?

Je hebt natuurlijk nog even de tijd voor je (weer) kunt overstappen. Pas omstreeks half november 2015 zijn de nieuwe premies en inhoud van de basisverzekeringen bekend. Wist je overigens dat je bij een aantal zorgverzekeraars nog tot en met 31 januari je aanvullende zorgverzekering kunt wijzigen? Op Poliswijzer.nl kun je natuurlijk het hele jaar door al vergelijken wat je nu hebt en wat eventueel toch goedkoper had gekund. Dan kom je dit jaar in elk geval goed beslagen ten ijs!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 8 september 2022

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie