Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wie is de preferente zorgverzekeraar in mijn regio?

Tegenwoordig kan iedereen van Groningen tot Maastricht via internet dezelfde zorgverzekering afsluiten. Vroeger, toen de zorgverzekering nog ziekenfonds heette, was dat anders. Toen waren zorgverzekeraars actief in een regio. Nog steeds hebben de grote zorgverzekeraars veel verzekerden uit gebieden die ze in het verleden zijn toegewezen. In 2023 kozen ongeveer 1,5 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekeraar. En dat is gezond. Blijf niet zitten bij je verzekeraar omdat deze verzekeraar jou het beste bekend is. Kies op kwaliteit en niet op naam.

Ga snel naar:

logos-zorgverzekeraars.png

De meeste Nederlanders zitten bij de 4 grootste zorgverzekeraars. Dat zijn Achmea, Menzis, CZ en VGZ. Dit waren ook de verzekeraars die vóór 2006 de ziekenfondsverzekeringen aanboden. In ons overzicht van zorgverzekeraars zie je dat verzekeraars meerdere labels hebben. Onder de grootste zorgverzekeraar, Achmea, valt bijvoorbeeld ook de veel goedkopere ZieZo en FBTO. De overige verzekeraars met een kleiner aantal verzekerden kunnen een voor jou beter voorstel hebben. Niet alleen de preferente zorgverzekeraar biedt goede kwaliteit zorg.

Is er nog iets te herkennen van die roots?

Veel mensen blijven de oorspronkelijke zorgverzekeraar van hun ouders en overgrootouders trouw. En dat is zonde, want veelal ben je beter uit na het vergelijken van zorgverzekeringen. Vaak staan hoofdkantoren nog in de plaats waar het ooit begon. Daardoor zijn historische marktgebieden nog deels intact. Zo doet Achmea het goed in Friesland, Drenthe, Flevoland en Utrecht. Menzis is nog altijd groot in Gelderland, Overijssel en Groningen. VGZ heeft veel klanten in de Randstad. En CZ is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Brabant, Limburg en Zeeland. Bij kleinere zorgverzekeraars, zoals Salland (Twente), DSW (Westland) en Zorg en Zekerheid (Leiden) is de regiobinding vaak sterker dan bij de grote concerns. De Friesland zorgverzekeraar (onderdeel Achmea) is vooral populair in Friesland, deels door de naam van de verzekeraar.

Sluit andere zorgverzekeraars niet uit omdat ze geen bekend klinkende naam hebben. Van iedere zorgverzekeraar mag je de beste kwaliteit van zorg verwachten. 

Hieronder zie je hoeveel procent van de inwoners van de provincie minstens een keer is overgestapt. Als je met de muis over de provincie beweegt, zie je ook welke verzekeraar daar het grootste is.

Vergelijk je zorgverzekering voor het beste aanbod

Het is niet per se zo dat de zorgverzekeraar in jouw provincie een beter aanbod heeft dan de overige zorgverzekeraars. Daarom raden we het aan om je zorgverzekering te vergelijken en te bekijken welke zorgverzekeraar het beste aanbod heeft op basis van jouw wensen. 

Premieverschillen zijn groot tussen de verschillende verzekeraars

Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben een ruime aanbod aan aanvullende verzekeringen. Niet alleen in een bepaalde regio, maar beschikbaar voor de totale markt. Bij het kiezen van je nieuwe zorgverzekering beperk je jezelf niet tot deze verzekeraars. Mogelijk is Zorg en Zekerheid voor jou de verstandigste keuze. De Nederlandse zorgverzekeringsmarkt is zeer breed. Bij Zilveren Kruis betaal je bijvoorbeeld € 170 per maand voor je zorgverzekering. Waarschijnlijk bieden meerdere zorgverzekeraars een betere verzekering tegen lagere premies.

Vergelijk zorgverzekeringen

De vier grootste zorgverzekeraars beheersen de markt

Wij hebben het marktaandeel per concern in één overzicht gezet. Dit zorglandschap laat zien dat 84% van de verzekerden is verzekerd bij een van de grote zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ.. De grootste zorgverzekeraar van Nederland is Achmea. Veel kleinere verzekeraars vallen onder de vleugels van grote verzekeraars.Achmea heeft naast Zilveren Kruis bijvoorbeeld ook de labels FBTO en De Friesland. Onder Menzis vallen bijvoorbeeld ook Anderzorg en Hema. 

Is een zorgverzekering uit mijn omgeving beter?

Dat is niet meer per definitie zo. Alle zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners in heel Nederland. Wat betreft de ziekenhuizen heb je bij veel verzekeraars een vrije zorgkeuze. Het is daarom verstandiger om te letten op zaken als premie, keuzevrijheid en dekking. Het aantal overstappers komt jaarlijks boven de één miljoen verzekerden uit. Blijf niet bij je huidige verzekeraar om de verkeerde redenen.


Geactualiseerd: donderdag 19 oktober 2023

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie