Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wie is de oorspronkelijke verzekeraar in mijn regio?

Tegenwoordig kan iedereen van Groningen tot Maastricht via internet dezelfde zorgverzekering afsluiten. Vroeger toen de zorgverzekering nog ziekenfonds heette was dat anders. Toen waren zorgverzekeraars actief in een regio. Je had een zorgverzekeraar per regio. Nog steeds hebben de grote zorgverzekeraars veel verzekerden uit gebieden die ze in het verleden zijn toegewezen. Jaarlijks kiezen zo’n 1 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekeraar. En dat is gezond. Dat laat zien dat wij een vrije keuze hebben en dat wij die keuze daadwerkelijk kunnen maken. 

Is er nog iets te herkennen van die roots?

Ja, veel mensen blijven de oorspronkelijke zorgverzekeraar van hun ouders en overgrootouders trouw. En dat is zonde, want veelal ben je beter uit na het vergelijken van zorgverzekeringen. Vaak staan hoofdkantoren nog in de plaats waar het ooit begon. Daardoor zijn historische marktgebieden nog deels intact. Zo doet Achmea het goed in Friesland, Drenthe, Flevoland en Utrecht. Menzis is nog altijd groot in Gelderland, Overijssel en Groningen. VGZ heeft veel klanten in de Randstad en Noord-Holland. En CZ is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Brabant, Limburg en Zeeland. Bij kleinere zorgverzekeraars, zoals Salland (Twente), DSW (Westland) en Zorg en Zekerheid (Leiden) is de regiobinding vaak sterker dan bij de grote concerns. De Friesland zorgverzekeraar (onderdeel Achmea) is vooral populair in Friesland, deels door de naam van de verzekeraar.

Hieronder zie je duidelijk welke zorgverzekeraar in welk gebied de grootste is op de landkaart van Nederland

preferente zorgverzekeraar per regio

Marktaandelen per concern

Vergelijk je zorgverzekering voor het beste aanbod

Het is niet per se zo dat de zorgverzekeraar in jouw provincie een beter aanbod heeft dan de overige zorgverzekeraars. Sterker nog, door de vrije markt kan je zorgverzekering in jouw provincie goedkoper zijn dan in de rest van het land. Daarom raden we het aan om je zorgverzekering te vergelijken en te bekijken welke zorgverzekeraar het beste aanbod heeft op basis van jouw wensen. Een andere zorgverzekeraar kan een voor jou betere dekking aanbieden tegen een lagere premie. De kans dat een andere verzekeraar een betere deal voor jou heeft, is groot. Vergelijk dus ieder jaar je huidige zorgverzekering met andere verzekeraars.

Vergelijk zorgverzekeringen

De vier grootste zorgverzekeraars beheersen de markt

Wij hebben het marktaandeel per concern in één overzicht gezet. Dit zorglandschap laat duidelijk zien dat de grote zorgverzekeraars Achmea, Menzis, VGZ en CZ bijna 90% van de Nederlanders verzekerd hebben. Dat doen ze met verschillende labels. Achmea heeft naast Zilveren Kruis bijvoorbeeld ook de labels FBTO en de Friesland. Onder Menzis vallen bijvoorbeeld ook Anderzorg en PMA. De grootste zorgverzekeraar van Nederland is Achmea. Veel kleinere verzekeraars vallen onder de vleugels van grote verzekeraars.

Is een zorgverzekering uit mijn omgeving beter?

Dat is niet meer per definitie zo. Alle zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners in heel Nederland. Dus ook met zorgverleners bij jou in de buurt. Het is daarom verstandiger om te letten op zaken als premie, keuzevrijheid en dekking.


Geactualiseerd: dinsdag 27 november 2018

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie