Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Uitkomsten meldpunt kosten orthodontie

Leestijd: 2 minuten

De vorige maand is de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) in samenwerking met de Consumentenbond een meldactie gestart om uit te zoeken of het klopt dat meer mensen kiezen voor een duurdere beugel, zoals door veel orthodontisten wordt aangegeven. Op een speciale webpagina is consumenten gevraagd om hun ervaringen, offertes en rekeningen over beugels (bij hun kinderen) te delen.

De Monitor

Kosten orthodontie onderzoekEén van de aanleidingen voor het onderzoek is een uitzending van De Monitor. Het NCRV-programma liet in een uitzending van vorige maand zien dat de zorgverzekeraars een stijging zien in de kosten die worden gemaakt voor een beugel.

Conclusie meldactie

De conclusie van het onderzoek is helder en laat zien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. De belangrijkste conclusies zijn:

  • De informatie over behandelingen en kosten schieten nog te kort.
  • Hierdoor kunnen consumenten te vaak geen gefundeerde keuze maken voor een behandeling en daarbij mogelijkheden, kosten en kwaliteit tegen elkaar afwegen.
  • De stelling van de orthodontisten dat mensen zelf vragen om de duurdere behandelingen wordt door consumenten zelf niet onderschreven.

Reactie NZa en vakorganisatie KNMT

De NZa zegt bij monde van een zegsman actie te overwegen. "We kunnen een regel opstellen die orthodontisten verplicht alle mogelijke beugels op hun website te zetten. Zodat je de mogelijkheden van tevoren goed kunt bekijken."

René Noverraz van tandartsen- en orthodontistenorganisatie KNMT belooft beterschap: "We zijn teleurgesteld dat mensen aangeven dat wij qua informatieverstrekking onze zaakjes niet op orde hebben. Met de uitslagen van het meldpunt gaan we met de NZa en de consumentenorganisaties na waar en hoe we onze informatie kunnen verbeteren."

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 15 september 2022
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie