Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De collectieve zorgverzekering stopt per 2023

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 4 minuten

Minister Van Ark heeft vandaag een bom laten vallen op de collectieve zorgverzekering. Omdat veel collectieven misleidend zijn, verdwijnt de korting in de collectieve zorgverzekeringen (basisverzekerng). Daarmee verdwijnt in 2023 de resterende vijf procent collectiviteitskorting bij zorgverzekeringen. Waarom is dat niet erg?

zorg-collectieve-zorg.png

Geen besparing door collectiviteit

De collectiviteitskorting staat al een aantal jaar ter discussie. Zo noemde Bruno Bruins, de voormalige minister voor Medische Zorg en Sport, de korting in de collectieve zorgverzekering in 2018 al een nepkorting. Dat geldt weliswaar niet voor alle collectieve zorgverzekeringen, maar wel voor een ruime meerderheid. De overheid heeft in eerste instantie de nepkorting op de basisverzekering verlaagd van maximaal 10% naar 5%. Ook in 2021 is het kortingspercentage 5%, schreef minister Van Rijn in een Kamerbrief op 24 juni. Daarin informeerde hij de Tweede Kamer over ziektekostenverzekeringen en collectiviteitskorting. De voornaamste conclusie: de korting wordt betaald door verzekerden zonder collectiviteitskorting. De toenmalige minister schreef toen dat zijn opvolger Tamara van Ark met een beleidsreactie zal komen hierop. Die verschijnt vandaag dus waaruit blijkt dat de korting in de collectieve zorgverzekering volledig verdwijnt. Alleen in de aanvullende verzekering binnen de collectieven mag nog een korting zitten.

Waarom komt de korting in de collectieve zorgverzekering te vervallen per 2023?

Bruno Bruins heeft de verzekeraars in 2018 een opdracht meegegeven. Ze moesten transparanter communiceren. Voor verzekerden moest het helder zijn of ze werkelijk voordeliger uit zijn met een collectieve zorgverzekering. Zorgverzekeraars moesten dus duidelijk maken hoeveel korting ze echt weggaven. Daarnaast moesten verzekeraars in kaart brengen welke basisverzekeringen binnen het concern identiek waren. Verzekeraars hebben twee jaar de tijd gehad voor verbeteringen en nu wordt er harder opgetreden.

Waarom kun je zonder de collectieve zorgverzekering?

In 2006 is de mogelijkheid gecreëerd tot het bieden van een collectiviteitskorting, zodat het geldelijk voordeel dat behaald kan worden via bijvoorbeeld doelmatige zorginkoop, serviceverlening, administratie en beheerlasten teruggegeven kan worden in de vorm van een korting. “Geen van de collectiviteiten heeft echter aangetoond”, aldus Van Rijn, “dat de collectiviteitskorting wordt terugverdiend op de Zvw-kosten. 

De bedoeling van de collectieve zorgverzekering was om in te spelen op specifieke behoeften. Een groep verzekerden is bijvoorbeeld aangesloten bij een patiëntenvereniging. Via de vereniging kunnen zij een collectieve zorgverzekering afsluiten dat meer is afgestemd op hun behoefte aan zorg. Ze krijgen bijvoorbeeld een aanvullende verzekering met een ruimere dekking voor fysiotherapie. In de praktijk blijkt dat vrijwel alle collectieven gericht zijn op een kortingspercentage en verder nergens op. 

bedragen-collectieve-zorgverzekering.png

De collectieve zorgverzekering is vooral een marketingstrategie voor verzekeraars

De laatste jaren is het aantal collectieven al aan het afnemen. Dat mag ook, want in 2018 waren er 51.000 collectieven actief. Voor verzekeraars is de collectieve zorgverzekering een manier om verzekerden vast te houden en om nieuwe groepen laagdrempelig te bereiken. Het alternatief is bijvoorbeeld een peperdure reclamecampagne op tv of online. Via een collectief profiteren ze van de band tussen bijvoorbeeld de werkgever met de werknemers en van de gemeente richting de inwoners.

Poliswijzer.nl biedt meerdere gemeenten al een alternatief 

Er zijn al 16 gemeenten die samenwerken met Poliswijzer.nl. Deze gemeenten bieden via ons de Zorgverzekering op Maat aan als alternatief voor het gemeentecollectief. Zo krijgen inwoners van de gemeente de zorgverzekering die qua dekking en premie het beste bij hun past. Veel collectief verzekerden hebben nu een veel te ruim pakket, waardoor ze teveel betalen voor de zorgverzekering. 

Een stel van 60 jaar hoeft bijvoorbeeld geen uitgebreide dekking voor een beugel voor de kinderen en voor kraamhulp. Mogelijk bestaat er juist een ruimere behoefte aan het extra verzekeren van tandartskosten of extra fysiotherapie. 

Heb je nu een collectieve zorgverzekering en wil je weten wat jouw perfecte zorgverzekering in 2021 kost? Vergelijk dan vanaf 16 november jouw zorgverzekering met alle andere zorgverzekeringen in Nederland! Heb je daar hulp bij nodig? Je kunt altijd contact opnemen met de onafhankelijke zorgadviseurs van Poliswijzer.nl.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 30 juli 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Dick Wassink ()

2023 lijkt me een duidelijk gegeven en daarom snap ik niet dat PMA verzekeringen de PMA bonus dit jaar al niet meer uitkeert. We sloten de verzekering eind 2019 af mede door de bonus die je dan in november ZELF moest aanvragen ( ook zo iets) Net geprobeerd de bonus over 2020 terug te vragen. PMA zegt doodleuk dat dit met ingang van 2020 van de minister niet meer mag. Ik noem dat de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd. Ik ben daar eigenlijk pisnijdig om.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie