Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

De grootste zorgverzekeraars maken weer winst

door Juul Dijkhuis

Door financiële meevallers en door premieverhogingen hebben de vier grootste zorgverzekeraars veel winst gemaakt in 2018. Drie van de vier maakten over 2017 nog een verlies bekend van honderden miljoenen euro’s. Over 2018 maakten ze 370 miljoen winst. Een mooi resultaat, maar het valt in het niet bij de reserves. Vorig jaar lag nog 2,4 miljard euro extra op de plank naast wat verplicht is om aan reserve aan te houden. Kunnen ze dat bedrag niet teruggeven aan de verzekerden?

zorg-ziekenhuis.png

Mede door een hogere premie voor de zorgverzekering gaat het de vier grootste verzekeraars weer voor de wind. Het jaar 2017 was een zwaar jaar voor drie van deze zorgverzekeraars. Vooral Achmea heeft flink in moeten teren. De resultaten van de afgelopen twee jaar waren als volgt:

Zorgverzekeraars Resultaat in 2017 Resultaat in 2018
achmea.png - € 240 miljoen + € 129 miljoen
VGZ.gif - € 107 miljoen + € 81 miljoen
cz.gif - € 140 miljoen + € 140 miljoen
menzis-alt.jpg + € 45 miljoen + € 20 miljoen 

Waardoor ontstonden de tekorten in 2017?

In de periode van 2014 tot 2017 zijn de zorgkosten met 15% gestegen. Bedroegen de zorkosten in 2014 nog 37 miljard euro, in 2017 zijn ze gestegen naar 43 miljard. Dit zou mede komen door de vergrijzing, het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en doordat verzekerden steeds mondiger zijn geworden. Er wordt bijvoorbeeld vaker een second opinion aangevraagd. De premies zijn minder hard gestegen dan de zorgkosten, dus moesten de zorgverzekeraars bijleggen. Dat staat echter los van de reserves van een paar miljard euro.

Zorgverzekeraars hebben nog extra geld beschikbaar

De zorgverzekeraars moeten altijd vet op de botten houden. Ze moeten niet omvallen als ze in één jaar grote tegenvallers hebben. Om zichzelf te beschermen krijgen ze opgelegd hoeveel ze aan reserves achter de hand moeten hebben. De reservering is onder andere afhankelijk van het aantal verzekerden. Maar daar laten de grote vier zorgverzekeraars het niet bij. Deze vier hebben samen met de verzekeraar DSW een extra reserve van 2,4 miljard euro (status eind 2018). 

zorg-fysio.png

Extra reserves gebruiken zorgt voor lagere premie

Wat nu als de zorgverzekeraars de extra reserves weer teruggeven aan de consument? Zou terecht zijn, want de verzekeraars konden deze reserves opbouwen dankzij onze premies. Als verzekeraars de komende vier jaar de extra reserves uitkeren, krijgen premiebetalers € 35 tot € 60 per jaar per premiebetaler terug. Dit zal mogelijk niet een stijgende premie voorkomen, maar de verhogingen kunnen beperkt blijven. De zorgkosten stijgen, dus de premie met reserves laag houden is wenselijk.

Je hebt zelf invloed op de hoogte van de premie. Maak wat jij betaalt voor de zorgverzekering niet afhankelijk van wat de verzekeraar in rekening brengt. Vergelijken en overstappen kan je een besparing van tientallen euro’s per maand opleveren. Een ruime beloning voor een kleine investering in tijd.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie