Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De grootste zorgverzekeraars maken weer winst

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Door financiële meevallers en door premieverhogingen hebben de vier grootste zorgverzekeraars veel winst gemaakt in 2018. Drie van de vier maakten over 2017 nog een verlies bekend van honderden miljoenen euro’s. Over 2018 maakten ze 370 miljoen winst. Een mooi resultaat, maar het valt in het niet bij de reserves. Vorig jaar lag nog 2,4 miljard euro extra op de plank naast wat verplicht is om aan reserve aan te houden. Kunnen ze dat bedrag niet teruggeven aan de verzekerden?

zorg-ziekenhuis.png

Mede door een hogere premie voor de zorgverzekering gaat het de vier grootste verzekeraars weer voor de wind. Het jaar 2017 was een zwaar jaar voor drie van deze zorgverzekeraars. Vooral Achmea heeft flink in moeten teren. De resultaten van de afgelopen twee jaar waren als volgt:

Zorgverzekeraars

Resultaat in 2017

Resultaat in 2018

logo-achmea.PNG - € 240 miljoen + € 129 miljoen
VGZ.gif - € 107 miljoen + € 81 miljoen
cz.gif - € 140 miljoen + € 140 miljoen
logo-menzis.png + € 45 miljoen + € 20 miljoen 

Waardoor ontstonden de tekorten in 2017?

In de periode van 2014 tot 2017 zijn de zorgkosten met 15% gestegen. Bedroegen de zorkosten in 2014 nog 37 miljard euro, in 2017 zijn ze gestegen naar 43 miljard. Dit zou mede komen door de vergrijzing, het ontwikkelen van nieuwe behandelingen en doordat verzekerden steeds mondiger zijn geworden. Er wordt bijvoorbeeld vaker een second opinion aangevraagd. De premies zijn minder hard gestegen dan de zorgkosten, dus moesten de zorgverzekeraars bijleggen. Dat staat echter los van de reserves van een paar miljard euro.

Zorgverzekeraars hebben nog extra geld beschikbaar

De zorgverzekeraars moeten altijd vet op de botten houden. Ze moeten niet omvallen als ze in één jaar grote tegenvallers hebben. Om zichzelf te beschermen krijgen ze opgelegd hoeveel ze aan reserves achter de hand moeten hebben. De reservering is onder andere afhankelijk van het aantal verzekerden. Maar daar laten de grote vier zorgverzekeraars het niet bij. Deze vier hebben samen met de verzekeraar DSW een extra reserve van 2,4 miljard euro (status eind 2018). 

zorg-fysio.png

Extra reserves gebruiken zorgt voor lagere premie

Wat nu als de zorgverzekeraars de extra reserves weer teruggeven aan de consument? Zou terecht zijn, want de verzekeraars konden deze reserves opbouwen dankzij onze premies. Als verzekeraars de komende vier jaar de extra reserves uitkeren, krijgen premiebetalers € 35 tot € 60 per jaar per premiebetaler terug. Dit zal mogelijk niet een stijgende premie voorkomen, maar de verhogingen kunnen beperkt blijven. De zorgkosten stijgen, dus de premie met reserves laag houden is wenselijk.

Je hebt zelf invloed op de hoogte van de premie. Maak wat jij betaalt voor de zorgverzekering niet afhankelijk van wat de verzekeraar in rekening brengt. Je zorgverzekering vergelijken kan je een besparing van tientallen euro’s per maand opleveren. Een ruime beloning voor een kleine investering in tijd.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 september 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: Heukshorst ()

Al jaren lang zijn zorgverzekeraars en al haar gecontracteerde fysieke zorgaanbieders waaronder ziekenhuizen onderwerp van gesprek. Het gaat daarbij voornamelijk om de kosten, winsten, reserves, voorkomende personeelstekorten en salaris.
Het komt voor dat verzekeraars zware tijden kennen en dat ziekenhuizen failliet of dreigen failliet te gaan. Ik ben zelf geen insider dus kan en mag niet oordelen over het wel al dan niet verantwoord functioneren van beide maar vind het wel opmerkelijk dat vele aspecten maar voor lief of waarheid worden aangenomen. Voortdurend word gesuggereerd dat de zorg steeds duurder word en dat het een logisch gevolg is dat premies moeten stijgen. Maar kloppen deze beweringen wel ? Ziet de overheid er wel voldoende op toe dat alle inkomsten uit zorgpremie primair word besteed in het belang van haar verzekerde, lees alle patiënten ? Vind er onderzoek plaats waaruit blijkt dat fabrikanten van medicijnen die samenwerken met zorgverzekeraars niet handelen uit winstbejag maar zuiver in het belang van de patient ? Hoe zit het met de ziekenhuizen die vanuit een stichting worden bestuurd en de talrijke maatschappen die hun onderkomen bij diezelfde ziekenhuizen hebben ondergebracht ? In hoeverre kan de overheid verantwoorden dat ook hier geen sprake is van winstbejag ? Wellicht herkent u het ook dat er vaak twijfel bestaat over de daadwerkelijke kosten wanneer er een factuur op de mat valt. Bij de tandarts werkt men graag met codes die niet direct een duidelijk inzicht geven. Het komt regelmatig voor dat bij vervolg behandelingen wederom dezelfde kosten voor het eerder gefactureerde opstellen van een behandelplan wederom in rekening word gebracht. Is het juist wanneer een huisarts een consult declareert wanneer er slechts een herhaling receptje uitgeschreven word wat nog geen vijf minuten in beslag nam ? Bij vele operaties in het ziekenhuis is er sprake van een stuk nabehandeling waarbij de hoeveelheid medicatie of behandelingen voor revalidatie per patiënt kan verschillen. Het komt voor dat hierbij door fouten of gemakshalve de kosten voor de max. nabehandeling worden gedeclareerd terwijl deze kosten in veel gevallen niet werden gemaakt. Word er onderzoek gedaan naar de schaal waarop fictieve kosten worden gedeclareerd bij zorgverzekeraars ? Zolang niet duidelijk is wat de omvang is van de hierboven voornoemde misstanden zullen de kosten in de zorg en de daarmee verbonden premies slechts blijven stijgen. Ik hoop dat de overheid bereid is om daadwerkelijk primair de belangen van het volk te dienen door dit jaar het gehele zorgstelsel eens professioneel te inventariseren of zij wel verantwoord functioneert en indien nodig corrigerende operationele maatregelen treft en desnoods overweegt om de gehele zorg in dit land terug te brengen naar een volledige overheidsinstelling om daarmee de kosten te beheersen en elke vorm van winstbejag tot het verleden te laten behoren.

Geplaatst door: R Janssen ()

Logisch dat zorgverzekeraars reserves moeten hebben, maar wie bepaalt hoe hoog die reservepot moet zijn, de overheid kan hier toch een redelijk plafond opleggen, dat doet ze toch ook omgekeerd met de pensioenfondsen, de verplichte dekkingsgraad!

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie