Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

De grote zorgverzekeraars verliezen klanten

door Juul Dijkhuis

Nederlanders kiezen vaker voor kleinere zorgverzekeraars voor de zorgverzekering. De ‘grote vier’ worden steeds minder populair. De reguliere zorgverzekering (basisverzekering) is gemiddeld goedkoper dan de collectieve zorgverzekering met korting. Deze verrassende uitkomsten komen uit het jaarlijks rapport van Vektis ‘verzekerden in beeld’.  Poliswijzer heeft ze op een rijtje gezet.

visvijver-van-verzekeraars-0.png

Jaarlijks publiceert Vektis alle cijfers van het zorgseizoen. Hieruit blijkt dat 1,1 miljoen Nederlanders dit jaar zijn overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dat is ongeveer 6,5% van de verzekerden. Dat is minder dan één jaar eerder, toen stapte 7% over. 

Collectieve zorgverzekering duurder dan individuele

Verzekeraars die collectieve zorgverzekeringen aanbieden geven je recht op premiekorting. Op de basisverzekering zit nu een maximale korting van 5%. Het grappige is nu dat de individuele zorgverzekering gemiddeld goedkoper is dan de collectieve polis min de kortingen. Wij waarschuwen de collectief verzekerden hier al jaren voor en de cijfers ondersteunen ons hierbij. 

Welke zorgverzekeraars verloren klanten?

Een aantal zorgverzekeraars verloor veel klanten. Vaak heeft dit te maken met een te hoge premie vergeleken met andere zorgverzekeraars. Of de zorgverzekering inclusief de aanvullende dekking is niet meer passend. FBTO heeft premieverhogingen doorgevoerd van € 5 tot € 7 per maand. Ook Anderzorg heeft moeten verhogen, maar wel minder fors. Mede dankzij onze zorgvergelijker worden verzekeraars afgerekend op dit soort zaken. De verliezers zijn:

Zorgverzekering

Hoeveel van de klanten verloren?

fbto.gif -12,9%
Anderzorg.gif -10,1%
stad-holland.jpeg -9,0%
VGZ.gif -6,6%
eno.jpg -6,3%

Grote verzekeraars verliezen terrein 

De vier grote zorgverzekeraars hebben nog steeds bijna 85% van de Nederlanders in de boeken, maar in kleine stapjes verliezen ze terrein aan de kleinere verzekeraars. Twee jaar geleden hadden ze nog 90% marktaandeel. Het aantal verzekerden van de grote vier ziet er nu als volgt uit:

Zorgverzekering

Hoeveel verzekerden?

achmea.png 4,9 miljoen
VGZ.gif 3,9 miljoen
cz.gif 3,7 miljoen
menzis-0.jpg 2,2 miljoen

Veel nieuwe overstappers

Het totale aantal overstappers is gezakt, maar er zijn wel veel verzekerden in beweging gekomen. 46% van de overstappers eind 2019 waren verzekerden die de afgelopen zes jaren niet zijn overgestapt. Dat is goed nieuws, want de verzekerden die weinig of nooit overstappen kunnen het meeste geld besparen. Hopelijk blijven ze ook de komende jaren vergelijken.

Kleiner oerwoud van polissen

Jaren geleden heeft de politiek verzekeraars opgeroepen om de keuze in zorgverzekeringen overzichtelijker te maken. Er was een te ruim aanbod van zorgverzekeringen tegen ook nog eens uiteenlopende prijzen. Er waren zogenaamde kloonpolissen. Dat zijn zorgverzekeringen die identiek zijn, maar waarvan alleen de prijs verschilt. Tegenwoordig is het iets transparanter, maar je kunt nog steeds kiezen uit 55 basisverzekeringen bij 21 verzekeraars. Vorig jaar waren dat er nog 24.  

Vanaf half november kies je weer een nieuwe zorgverzekering voor 2021. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Google ReCaptcha
Beveiligd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie