Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering - We kiezen voor andere verzekeraars

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering-op-maat-poliswijzer.pngHet overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan niet meer. Je zit nu weer een jaar vast aan jouw verzekeraar. Er zijn voor de zorgverzekering 2019 meer Nederlanders overgestapt in vergelijking met voorgaande jaren. Het percentage overstappers is dit jaar het hoogst sinds 2013. Wat is de verklaring voor de groei en welke verzekeraars krijgen er klanten bij?

Meer overstappers 

Volgens Vektis zijn de afgelopen maanden 1,2 miljoen verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekering. Dat komt neer op 7% van de verzekerden. Voorgaande jaren bleef het aantal steken op 1,1 miljoen. Alleen in 2013 was het overstappercentage hoger, namelijk 7,2% van de verzekerden. Eind 2017 ging het nog maar om 6,2%. De cijfers zijn nu pas definitief gemaakt, want je kon nog tot 1 februari overstappen.

Redenen voor de groei zijn ongetwijfeld de sterk gestegen premies én de grotere verschillen in premie tussen de basis- en aanvullende verzekeringen. Daarnaast zijn er veel collectieve zorgverzekeringen geschrapt, zoals bijvoorbeeld het zorgcollectief FNV Menzis.

Welke verzekeraars hebben verzekerden gewonnen en verloren?

De laatste jaren zien we dat de kleinere verzekeraars in trek zijn. Dat blijkt ook uit de overstapcijfers van Vektis. De vijf verzekeraars met de grootste groei zijn:
•    stad-holland-zorgverzekeraar.gif : +15,8%
•    Eno: +9,4%
•    anderzorg.gif: +9%
•    Zorg en Zekerheid: +9%
•    dsw-zorgverzekeraar.gif: +5,2%

De vier grote verliezers onder de verzekeraars zijn:
•    fbto.gif: -10,4%
•    delta-lloyd.gif (tegenwoordig Nationale Nederlanden): -7,9%
•   vgz.gif: -7%
•    de-friesland-zorgverzekeraar.gif: -5,8%

Meer dan de helft is nog nooit overgestapt

In de afgelopen 12 jaar is de basiszorgverzekering flink duurder geworden. De premie bedroeg in 2006 gemiddeld € 90 per maand. Toen kenden we nog geen eigen risico, maar kreeg je juist geld terug als je niet claimde op de zorgverzekering. Inmiddels bedraagt de gemiddelde premie € 114,83. 

Kiezen uit minder basisverzekeringen 

De politiek heeft jaren geleden al geroepen dat verzekeraars moeten stoppen met de kloonpolissen. Dat zijn identieke zorgverzekeringen die onder een andere naam worden aangeboden, maar identiek zijn aan andere polissen bij dezelfde verzekeraar. Daar hebben verzekeraars gelukkig naar geluisterd. In 2015 kon je nog kiezen uit 71 polissen, nu nog maar uit 55 polissen.

De grote verzekeraars minder groot

De kleinere verzekeraars groeien en komen van de grote verzekeraars. Uit cijfers blijkt dat de vier grote verzekeraars terrein verliezen. Hun marktaandeel is gezakt van 90% naar 86,5%. Van de vier grote verzekeraars hebben Zilveren Kruis en VGZ marktaandeel moeten inleveren, terwijl CZ en Menzis  juist iets groter zijn geworden. 

bedragen-collectieve-zorgverzekering.pngHoeveel verzekerden hebben ze?
•    zilveren-kruis-achmea.gif: 5 miljoen
•    vgz.gif: 3,8 miljoen
•   cz.gif: 3,6 miljoen 
•    menzis.gif: 2,2 miljoen

Collectieve zorgverzekering minder populair

Wij schreeuwen al jaren van de daken dat je niet standaard moet kiezen voor een collectieve zorgverzekering omdat je korting krijgt. Ongemerkt betaal je namelijk vaak teveel en ben je goedkoper uit zonder de collectieve zorgverzekering. Dit wordt ook ingezien door verzekerden. In 2014 was 70,5% van de Nederlanders nog verzekerd in een collectief. Het percentage blijft nu steken op 66,6%. We verwachten dat dit percentage volgend jaar sterk zakt. De politiek wil nepcollectieven namelijk aanpakken. 

In april publiceert Vektis een uitgebreide analyse van het overstapseizoen in de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2019. We houden je op de hoogte.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 5 februari 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie