Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

De meeste zorgkosten maken de 65-plussers

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 3 minuten

zorgkosten

De zorgkosten worden steeds hoger. Zoals te verwachten maken 65-plussers de hoogste zorgkosten, namelijk de helft van de totale kosten. Dit blijkt uit de ‘Zorgthermometer Inzicht in de ouderenzorg’. Hier zijn interessante weetjes uit te halen.

De zorgkosten zijn hoog. Met z’n allen moeten wij voldoende geld bijeen brengen om iedereen de noodzakelijke zorg te geven. Senioren maken meer zorgkosten, dus zijn ze de grootverbruikers. Maar de jongere verzekerden betalen natuurlijk graag mee voor de 65-plussers. Zolang je blijft leven word je uiteindelijk ook een keer een 65-plusser. We moeten dus niet klagen over het feit dat de senioren de grootste greep uit de kas doen.

Wat kost een 65-plusser gemiddeld aan zorgkosten?

In 2017 hebben senioren gemiddeld € 8650 aan zorgkosten gemaakt. Per maand komt het neer op een bedrag van € 721. Dit toont ook gelijk al aan dat ook gezonde mensen flink moeten bijdragen in de zorgkosten. Anders zijn de zorgkosten niet te betalen voor de mensen die veel zorg nodig hebben.  

Hoe worden de zorgkosten gefinancierd?

Dit doen we met de premie voor de zorgverzekering, maar ook via het loon wordt nog geld ingehouden. Dit is de zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage Zvw. Ook de overheid levert nog een bijdrage aan de pot. Waar het meest over wordt gesproken is de nominale premie. Dat is het bedrag dat we moeten betalen voor de zorgverzekering (basisverzekering). Ook logisch, want de verzekeraars hanteren hier verschillende tarieven voor. Ze bieden dezelfde zorg, maar de premies verschillen sterk. Daar is Poliswijzer.nl groot mee geworden, namelijk met het vergelijken van de zorgverzekering. De zorgverzekering is de uitgave waarop je kunt bezuinigen. Dat gaat je niet lukken met de inhouding op jouw brutoloon.

Wat verder nog blijkt uit de ‘Zorgthermometer Inzicht in de ouderenzorg’

  • Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) betalen we de intensieve zorgkosten voor mensen met een verstandelijke, zintuigelijke of lichamelijke beperking. Dit is ook gelijk de grootste kostenpost in de zorg. Hier ging in 2017 maar liefst € 11 miljard aan op. Even ter vergelijking: ziekenhuiszorg kostte in totaal € 8,4 miljard;
  • 21% van de ouderen tussen 75 en 84 jaar oud heeft diabetes;
  • De meeste senioren gebruiken 5 of meer verschillende medicijnen.

zorgkosten

Wat staat ons nog te wachten?

We worden gemiddeld steeds ouder. Dit zorgt ook voor een stijging van de zorgkosten. We worden gemiddeld steeds ouder, onder andere door een goede gezonheidszorg. Hier hangt wel een prijskaartje aan. Uit de Zorgthermometer blijkt dat de zorgkosten nog verder stijgen. In 2030 zijn de kosten ongeveer 37% hoger dan in 2017. Dit bedrag moeten we gezamenlijk opbrengen, dus moet ook de premie voor de zorgverzekering wel stijgen met kleine stapjes. 

Wij helpen jou om de schade beperkt te houden. Vergelijk je zorgverzekering goed en houd op deze manier de zorgverzekeraars scherp. Ze rekenen sterk uiteenlopende premies. Door het vergelijken en overstappen naar de goedkopere verzekeraars dwing je de dure verzekeraars om kritisch naar de kosten te kijken.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 12 september 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Jongleur ()

"Maar de jongere verzekerden betalen natuurlijk graag mee voor de 65-plussers. Zolang je blijft leven word je uiteindelijk ook een keer een 65-plusser. " Dat gaat hier niet op. Dan kun je als jongere dus beter zelf sparen voor zorg op je ouwe dag. Helaas is de basisverzekering verplicht en is iedereen de dupe van de vergrijzing in NL. Net zo krom als het pensioenstelsel. Die babyboomers worden weer veel te veel in de watten gelegd.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie