Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering te duur en niet transparant

door Juul Dijkhuis Leestijd: 5 minuten

10 miljoen verzekerden hebben een onnodig dure zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van ACM en NZa. De zorgverzekering zou niet transparant genoeg zijn en dat kunnen wij beamen. 72% van de verzekerden heeft een te dure basisverzekering. Maar waardoor wordt het oerwoud van zorgverzekeringen eigenlijk veroorzaakt? En waarom is dit (deels) te verwijten aan de politiek en de verzekeraars?

2015 was toch jaar van de transparantie in de zorg?

Dat de markt van de zorgverzekering transparanter moet hebben wij de laatste jaren vaker gehoord. Het jaar 2015 riep toenmalig minister Schippers nog uit tot het jaar van de transparantie in de zorg. De zorgverzekeraars reageerden instemmend met de boodschap speciaal hiervoor een actieplan op te stellen. Sindsdien is het stil rondom de transparantie van de zorgverzekering. Reden voor Poliswijzer.nl om uit te zoeken wat er terecht is gekomen van het prestigieuze actieplan Kern-gezond van Zorgverzekeraars Nederland.

Wat is er terecht gekomen van actieplan Kern-gezond

actieplan-kerngezond-2015.PNG

Het actieplan ‘Kern-gezond’ is geïntroduceerd voor een transparante en solidaire zorgverzekering. Maar als je online zoekt naar het plan, dan vind je het niet zomaar. Al snel word je geleid naar niet meer bestaande pagina’s. Gelukkig hebben wij nog een kopie.


 

De volgende punten staan in het plan:

  • Heldere polissen en geen kloonpolissen meer 
  • Als patiënt krijg je vooraf duidelijkheid over de kosten van een behandeling
  • Lager maximale eigen risico in de zorgverzekering
  • Geen toelatingseisen voor de aanvullende zorgverzekering

Wat er echt van terecht is gekomen valt tegen. De aandachtspunten zijn terechte, maar inmiddels zijn ze alweer van de tafel geveegd. 

Kloonpolissen in overvloed

Al jaren wordt er gesproken over de enorme keuze in zorgverzekeringen en over de kloonpolis. Verzekeraars bieden meerdere basisverzekeringen aan die behalve het prijskaartje exact hetzelfde zijn. Je kunt kiezen uit 55 basisverzekeringen bij 24 verzekeraars. Hier zitten kloonpolissen tussen, waarvan verzekeraars op de duurdere varianten een collectiviteitskorting geven tot 10%. Maar de goedkopere kloonpolis is nog steeds goedkoper dan de collectieve zorgverzekering met korting. Niet echt helder dus!

Als patiënt krijg je vooraf duidelijkheid over de kosten van een behandeling

Ben jij de afgelopen jaren in het ziekenhuis geweest en heb je vooraf een prijsopgave gehad van het ziekenhuis? Waarschijnlijk niet. De plannen waren ambitieus, maar helaas is de uitvoering nooit van de grond gekomen. 

Lager maximale eigen risico in de zorgverzekering

In 2015 kon je ook al kiezen voor € 500 aan vrijwillig eigen risico in de zorgverzekering. Het eigen risico bedroeg toen € 375, dus met een maximaal eigen risico kwam je uit op € 875. Dat was onwenselijk hoog volgens het actieplan. Er moest een plafond komen van € 650 in de zorgverzekering. Daar heeft de politiek een streep door gezet. In 2019 zal het eigen risico in de zorgverzekering wederom maximaal € 885 bedragen. 

Geen toelatingseisen voor de zorgverzekering

Iedereen moet worden geaccepteerd voor de zorgverzekering, maar niet voor de aanvullende zorgverzekering. Sommige verzekeraars houden een selectie aan de voordeur. Verwacht je hoge kosten voor bijvoorbeeld de tandarts? Dan kunnen verzekeraars jou afwijzen voor de tandartsverzekering met een hele ruime dekking. In het jaar van de transparantie was het doel ‘zonder toelatingseisen accepteren’. Helaas is dat niet gelukt. Dus iedereen is welkom, maar niet als je te veel eisen stelt aan de dekking in de zorgverzekering. 

zorgverzekering

Wat draagt Poliswijzer.nl bij aan transparantie van de zorgverzekering?

Bij ons kan iedereen eenvoudig zorgen voor z’n eigen transparantie. Je kijkt namelijk niet naar hoeveel verzekeringen er wel niet zijn. Je gaat uit van wat je zelf wilt. In onze vergelijker kun je binnen een paar klikken van de 55 basisverzekeringen bijvoorbeeld maar 3 overhouden. Door je wensen aan te geven zul je zien dat niet alle verzekeraars aan die wensen kan voldoen. Naar die verzekeringen hoef je dan ook niet meer om te kijken, dat ruimt op.

Naast de basisverzekering bieden zorgverzekeraars ook honderden aanvullende zorgverzekeringen aan. Maar dat is ook geen probleem voor onze vergelijker. Vul in hoe vaak je naar de fysiotherapeut gaat en weer blijven er maar een paar verzekeringen over. Poliswijzer.nl is juist gelanceerd om helderheid in het oerwoud van zorgverzekeringen te brengen door andersom te denken. Laten zien welke zorgverzekeringen bij jouw wensen aansluiten.

Hoor jij bij de teveel betalende 72%?

De onderzoekers hebben opgemerkt dat je de basisverzekeringen kunt opsplitsen in groepen verzekeringen die exact identiek zijn. De dekking in alle basisverzekeringen is gelijk, maar er kunnen bijvoorbeeld verschillen zitten in de keuzevrijheid voor zorgverleners. Met de ene basisverzekering kun je bijvoorbeeld bij alle ziekenhuizen terecht en bij de andere maar bij de helft van alle ziekenhuizen. Uitgaande van identieke polissen betaalt 72% van de verzekerden van 18 jaar en ouder teveel voor de zorgverzekering. Hier schrijven wij al jaren over. We zijn blij dat we bijval krijgen van de toezichthouder. Hoor je het ook eens van een ander!

Conclusie

De politiek en de verzekeraars hebben de juiste ambitie om meer grip te krijgen op het aanbod van zorgverzekeringen, maar het lukt nog niet zo goed. Dat is de reden voor het lanceren van Poliswijzer.nl. Voor ons maakt het niet uit hoeveel zorgverzekeringen er zijn. Je vult je wensen in onze vergelijker en wij gaan speuren in de voorwaarden van alle verzekaars. Daarna laten we binnen enkele seconde zien welke polissen aan al jouw wensen voldoen. Laat je dus niets wijsmaken dat het vergelijken van zorgverzekeringen moeilijk is. Verzekeraars hebben baat bij dit imago.

Door ondoorzichtigheid blijven de meeste Nederlanders immers zitten waar ze zitten. Vergelijk vanaf half november weer kritisch alle zorgverzekeringen voor 2019, dan zorgen wij voor de transparantie in jouw situatie.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 2 augustus 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie