Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Drie onmisbare feiten bij het overstappen van zorgverzekering

1 reactie Leestijd: 4 minuten

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan spannend zijn, vooral als het de eerste keer is. Hieronder beschrijven we drie onmisbare feiten die je bij het overstappen kunnen helpen.

Overstappen van zorgverzekering kan nog tot 1 februari 2015

Overstappen van zorgverzekeraar kan nog tot 1 februari 2015. Je moet dan echter wel zelf je zorgverzekering opzeggen voor 31 december. Nu is het gelukkig zo dat je in de tussentijd niet onverzekerd bent. Sluit je voor 1 februari een nieuwe zorgverzekering af, dan gaat deze met terugwerkende kracht per 1 januari in. En mocht er in januari toch onverhoopt iets gebeuren, dan ben je toch gedekt.

Voorbeeld van overstappen van zorgverzekering

Stel, je hebt je oude verzekering opgezegd voor 31 december 2014. Je bent van plan alle zorgverzekeringen in januari nog eens rustig te gaan bekijken om uiterlijk eind januari 2015 een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar dan beland je op 11 januari 2015 plotseling in het ziekenhuis. Als je je voor 1 februari 2015 aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar, hoef je je geen zorgen te maken, de dekking van deze zorgverzekering geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015. De gemaakte zorgkosten op 11 januari 2015 zullen dan ook vergoed gaan worden door deze nieuwe zorgverzekeraar. Belangrijk: het eigen risico is hierbij wel van toepassing.

Het annuleren van nieuwe zorgverzekering

Ben je onlangs overgestapt naar een nieuwe zorgverzekeraar, maar heb je spijt van je overstap, dan is er goed nieuws. Je kunt een zorgverzekering nog annuleren, zolang dit maar gebeurt binnen 14 dagen na ontvangst van de zorgpolis.

Bedenktijd na afsluiten zorgverzekering

De periode van 14 dagen heet de 'polis bedenktijd'. Binnen deze termijn kun je de polis zonder opgaaf van reden laten beëindigen. Je hoeft dan geen premie of kosten te betalen. De verzekering wordt dan als niet afgesloten beschouwd.

Je kunt de verzekering schriftelijk, per fax of per e-mail laten ontbinden. Geef hierbij duidelijk aan om welke verzekering het gaat en vermeld het verzekeringsnummer. Vermeld ook de naam van de verzekerde(n). De verzekeraar bij wie je annuleert zorgt er dan voor dat je weer bij je oude verzekeraar terechtkomt.

Na de termijn van 14 dagen

Als je de verzekering na de polis bedenktijd van 14 dagen annuleert, dan loopt de verzekering tot minimaal het einde van het kalenderjaar door. Je kunt dan opzeggen volgens de verzekeringsvoorwaarden.

Annuleren en weer overstappen zorgverzekering

Stel dat je voor 1 januari een nieuwe verzekering hebt afgesloten en je gaat deze annuleren. Sluit je dan voor 1 januari weer een nieuwe zorgverzekering af, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar de oude op. Dit wordt een overstapservice genoemd en is een systeem waar elke zorgverzekeraar toegang tot heeft.

Ben je van plan om pas voor 1 februari een nieuwe verzekering af te sluiten, dan moet het wel goed duidelijk zijn of je oude verzekering is opgezegd. Het kan zijn dat er in deze situatie geen overstapservice meer van toepassing is omdat je al bent opgezegd.

Tip: Als je zeker wilt zijn van een goede afhandeling, neem dan altijd telefonisch contact op met de verzekeraar bij wie je wilt annuleren en eventueel met de verzekeraar bij wie je dan weer terechtkomt.

Overstappen van zorgverzekeraar, vergoedingenteller op nul

Krijg je met je huidige polis een vergoeding voor een bril of lenzen, dan kun je de kosten hiervoor vaak maar eens in de twee of drie jaar declareren. Maar stap je elk jaar over naar een andere zorgverzekeraar, dan kun je de kosten direct declareren.

Voorbeeld van overstappen van zorgverzekeraar

Stel dat je bij je huidige zorgverzekeraar een vergoeding voor een bril of contactlenzen krijgt van 100 euro eens in de drie kalenderjaren. Deze vergoeding heb je maximaal benut in het eerste jaar. Je zult dan dus nog twee jaar moeten wachten voor je weer een vergoeding kunt krijgen voor een bril of contactlenzen. Als je overstapt van zorgverzekering met een gelijkwaardige vergoeding, dan staat de teller voor de vergoeding van brillen/contactlenzen bij de nieuwe zorgverzekeraar op nul. Je hoeft dan niet te wachten op de aanschaf van een nieuwe bril. Hetzelfde geldt overigens voor orthodontie.

Let er voor het afsluiten op of er in de voorwaarden gecontracteerde opticiens worden genoemd. Daarnaast hanteren een aantal zorgverzekeraars kortingsregelingen bij de door hun gecontracteerde opticiens. Deze informatie is op Poliswijzer.nl binnen de uitgebreide polisvoorwaarden van de betreffende zorgverzekering te vinden.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 29 november 2022

Reacties (1)

Geplaatst door: Jeannette besteman ()

Graag wil ik weten of bij het overstappen van zorgverzekeraar , de vergoedingenteller voor een uitwendige borstprothese ook op nul komt te staan. Bij anderzorg mag ik 1 keer in de 2 jaar een nieuwe borstprothese. Als ik overstap zou dat dan dus ieder jaar kunnen.
Alvast bedAnkt voor het antwoord.
Vriendelijke groeten jeannette

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie