Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

DSW pleit opnieuw voor afschaffen eigen risico

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

De nieuwe directeur van de zorgverzekeraar DSW, Aad de Groot, wil net als zijn voorganger het eigen risico afschaffen. Vooral voor ouderen met een laag inkomen zou het eigen risico een te grote aanslag zijn op het beschikbare budget. Het gaat in 2020 ook om € 385 per volwassen verzekerde. Is het afschaffen van het eigen risico een optie?

zorg-ziekenhuis.png

De vorige directeur van DSW, Chris Oomen, was al een groot voorstander van het afschaffen van het eigen risico. Als ‘protestactie’ geeft de verzekeraar een symbolisch tientje aan de verzekerden ter compensatie van het hoge eigen risico. DSW weet dat het eigen risico niet zomaar wordt afgeschaft, maar wil wel een signaal afgeven door de discussie weer op te rakelen.

Beginnen bij het vrijwillig eigen risico 

Het eigen risico maakt de zorg duurder voor Nederlanders die veel zorg nodig hebben. Verzekerden die geen zorg nodig hebben, betalen geen eigen risico en zijn dus goedkoper uit. Mensen die weinig zorg verwachten kunnen hun premie verder verlagen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico. Ze krijgen een premiekorting van een paar honderd euro met een maximaal vrijwillig extra eigen risico van € 500. Door de lagere premie krijgen zorgverzekeraars minder geld binnen. Om de zorg toch te kunnen bekostigen moeten verzekerden met een grote zorgbehoefte meer bijdragen aan de zorgverzekeraar.

Door het afschaffen van het vrijwillige eigen risico, wordt de financiële druk op de verzekerden met een grote zorgbehoefte kleiner. Maar daar moet eerst de politiek van overtuigd zijn, anders blijft het zoals het nu is.

Zorgfraude_IKZ.jpg

Eigen risico gespreid betalen

Maak je jaarlijks hoge medische kosten en heb je moeite met het betalen van het eigen risico? Bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico verspreid betalen over het jaar. Vooral voor verzekerden die in de eerste maanden van het jaar al het volledige bedrag aan eigen risico kwijt zijn, is gespreid betalen een aanrader.

Ook in 2020 blijft het eigen risico staan op € 385. Daar kan de verzekeraar DSW geen verandering in brengen. Op langere termijn komt er mogelijk een herziening van het eigen risico, maar daar zullen eerst nog vele discussies aan vooraf gaan. Geen eigen risico zal namelijk zorgen voor een aanzienlijke premieverhoging. Ook dat is onwenselijk.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie