Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Duizenden minima dreigen voordelige zorgverzekering kwijt te raken

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

collectievezorgverzekering.jpg

Afgelopen weekend sloeg het Algemeen Dagblad alarm. Veel mensen met een laag inkomen dreigen hun ‘voordelige’ zorgverzekering via de gemeente kwijt te raken. Maar de financiële schade valt mee hoor. Zo voordelig is de zorgverzekering via het gemeentecollectief meestal niet. Sterker nog, de minima in de gemeenten waar de gemeentecollectieven stoppen mogen hun handen dichtknijpen. De individuele zorgverzekering is namelijk goedkoper dan het collectief verzekeren via de gemeente. 

De verzekeraars Menzis en Zilveren Kruis stoten bepaalde niet rendabele gemeentecollectieven af. Bij Menzis gaat het om maar liefst 30 gemeenten waarvan de samenwerking wordt beëindigd. Vooral inwoners van gemeenten met een laag inkomen zijn binnen deze contracten verzekerd. Maar is het probleem ook werkelijk zo groot? Of is er een andere oplossing voor de zorgverzekering?

Voordelige zorgverzekering via de gemeente?

In het AD wordt het probleem te groot gemaakt. De kop van het artikel schreeuwt ‘Duizenden minima dreigen voordelige zorgverzekering kwijt te raken’. Ze geven zelfs aan dat het een maatschappelijk probleem is. Bij de term maatschappelijk probleem denk ik aan heel andere onderwerpen met meer impact op de samenleving. Gelukkig hebben ze in het artikel ook nog een deskundige geraadpleegd. Hoogleraar in de gezondheidseconomie, Wim Groot, nuanceert het probleem tot een veel kleinere issue. Hij geeft aan dat de gemeentecollectieven vaak veel te uitgebreide pakketten zijn. Niet alle verzekerden hebben een ruime dekking voor kraamzorg, brillen, orthodontie en fysiotherapie nodig. Ook benadrukt de hoogleraar dat het vaak dure zorgverzekeringen zijn waarop een korting wordt gegeven. 

Gaat de verzekeraar Salland een alternatief bieden?

De zorgverzekeraar Salland gaat voor gemeenten in Gelderland en Overijssel een alternatief bieden. Wat dat precies wordt kan de verzekeraar nog niet zeggen, bleek bij navraag. Met name ook omdat het vanuit de verzekeraar altijd maatwerk is.zorgverzekering-op-maat-informatie.png

Zorgverzekering op Maat: gunstig alternatief 

Eind 2017 hebben wij samen met de gemeente Emmen de Zorgverzekering op Maat geïntroduceerd. De gemeente heeft een gemeentecollectief bij Zilveren Kruis. Per 1 januari van dit jaar zouden collectief verzekerden een premie betalen van € 149,95 of zelfs € 170,70 per maand. Het gaat vaak om mensen met een laag inkomen, dus een dergelijk bedrag hakt er behoorlijk in. Samen met de gemeente hebben wij voor de collectief verzekerden gekeken naar de alternatieven voor de dure zorgverzekering via de gemeente. Onder begeleiding zijn veel verzekerden in het gemeentecollectief overgestapt naar een zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd op de wensen van de verzekerde. Maar dan wel tegen de laagst mogelijke premie.

Besparing 509 euro per persoon

Uit de evaluatie van de gemeente Emmen blijkt dat overstappers naar de Zorgverzekering op Maat gemiddeld € 509 per persoon per jaar hebben bespaard. Ook mensen met een grote zorgbehoefte konden besparen op de zorgverzekering. Ongeveer de helft van de collectief verzekerden is overgestapt of heeft de bestaande zorgverzekering gewijzigd.

Minima juist goedkoper uit

Het verdwijnen van de gemeentecollectieven kan juist gunstig uitpakken voor de minima die nu collectief verzekerd zijn. Dit blijkt ook uit ons onderzoek van 12 juli j.l. Er is in ieder geval geen reden tot paniek. Het aanbod is namelijk groot en er is een ruime keuze. Grote kans dat je goedkoper terecht kunt bij een andere verzekeraar met een ruimere of een vergelijkbare dekking in de zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 25 september 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie