Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Eigen risico verhogen, kan dat uit?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 3 minuten

In de zorgverzekering zit een verplicht eigen risico van € 385. Neem je meer eigen risico op jouw schouders? Dan belonen verzekeraars je hier voor in de vorm van een korting op de premie. Wat kost de zorgverzekering met het maximale eigen risico van € 885 in 2019? En wanneer is het slim om je eigen risico te verhogen?

Weinig zorgkosten? Verhoog je verplichte eigen risico 

Heb je geen of nauwelijks zorg nodig en kom je niet verder dan de huisarts? Dan kun je tientallen euro's per maand besparen op de zorgverzekering. Dat kan op twee manieren:
•    Vergelijk je zorgverzekering met wat andere verzekeraars jou in rekening brengen.
•    Verhoog het eigen risico met € 100, €200, € 300, € 400 of € 500 in ruil voor korting op de premie.

Wel of niet je eigen risico verhogen?

Steeds meer verzekerden kiezen voor een vrijwillig eigen risico (in 2018 12,6%). De meesten kiezen voor een maximaal vrijwillig eigen risico van € 500. Maar wanneer is het nou slim om daarvoor te kiezen? Met onderstaande infographic weet jij of het voor jou slim is om je eigen risico te verhogen.

wel-of-geen-vrijwillig-eigen-risico-afsluiten.png

Ga niet voor een ‘beetje’ voordeeleigen-risico.JPG

Je kunt jouw huidige zorgverzekeraar verzoeken om het eigen risico te verhogen naar bijvoorbeeld € 885. Vanaf 2019 krijg je van de verzekeraar dan een korting van een paar tientjes per maand. Maar ga niet voor een troostprijs als je de hoofdprijs kunt pakken. Vergelijk dus éérst zorgverzekeringen op Poliswijzer.nl. In de filter geef je aan of je ook dekking wenst voor bijvoorbeeld de tandarts, fysiotherapeut en voor alternatieven geneeswijzen. Neem ook gelijk het hogere eigen risico mee in de vergelijking.

Hoeveel korting krijg je bij een vrijwillig eigen risico?

De premiekorting varieert sterk tussen verschillende polissen. Anderzorg geeft maar liefst € 25 per maand korting op de zorgverzekering in 2019. Er zijn ook verzekeraars die nog niet aan de € 20 korting komen. Wij hebben het meegenomen in onze vergelijker. De vijf goedkoopste zorgverzekeringen met het maximale eigen risico zijn:

Top 5 max. eigen risico min. 75% vrije ziekenhuiskeuze per maand
Anderzorg.gif 100% vrije ziekenhuiskeuze  € 83
hema.gif 100% vrije ziekenhuiskeuze  € 87
menzis-0.jpg 100% vrije ziekenhuiskeuze  € 89
pma-zorgverzekering.gif 100% vrije ziekenhuiskeuze  € 89
besured 100.gif 100% vrije ziekenhuiskeuze  € 92,25 

Houd het bedrag van je vrijwillig eigen risico paraat

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Je hebt de afgelopen jaren misschien nauwelijks zorgkosten gemaakt, maar stel dat je direct na de jaarwisseling opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Achteraf was een verhoogd eigen risico dan geen verstandige keuze. 

Aan de andere kant: twee jaar kiezen voor een verhoogd eigen risico van € 500 kan je een besparing opleveren van € 25 x 24 = € 600. In de jaren daarna kun je de besparing gebruiken als je wel een keer hoge medische kosten maakt waar je veel eigen risico over verschuldigd bent. Zorg er dus wel voor dat je een spaarpotje met € 885 achter de hand hebt. Je kunt het in januari al nodig hebben. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Piet Snel ()

Stel je koopt een 'vijfdehands' auto voor 500 euro en die kan je all-risk verzekeren voor 300 euro extra premie (bovenop de WA). Zou jij dit doen? M.a.w. je risico is 500 euro en dat verzeker je voor 300 euro. Vergelijk dat eens met andere risico's die je in je leven loopt, die heb je ook echt niet allemaal gedekt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie