Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Eigen risico voor tandartskosten in 2018?

door Tony Duchenne 1 reactie Leestijd: 3 minuten

Update: De plannen van Schipper zijn niet doorgevoerd per 2018. Het is bij plannen gebleven. Wil je weten hoe de zorgverzekering 2018 eruit ziet? Zie ons overzicht over de zorgverzekering 2018. 

pw-blog-tandartsverzekering-of-sparen-klein-251x270.jpgMinister Schippers is van plan om de vergoeding van tandartskosten voor verzekerden vanaf 18 jaar te gaan betalen uit de basisverzekering. Nu heb je daar nog een aanvullende verzekering voor nodig. Wanneer dat doorgaat zullen de kosten hiervoor 1,2 miljard euro bedragen. Dat berekende het Centraal Plan Bureau (CPB). Wat zijn hiervan de gevolgen voor verzekerden?

Eigenlijk zijn de kosten voor de overheid 1,9 miljard euro. Maar omdat verzekerden eerst zelf het verplicht eigen risico in rekening krijgen, vallen de kosten uiteindelijk 700 miljoen euro lager uit.

Basisdekking voor minderjarigen

Nu zitten tandartskosten nog alleen voor minderjarigen (tot 18 jaar) in het basispakket. Verzekerden boven de 18 jaar moeten de rekening voor reguliere tandartskosten zelf betalen of hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Alleen bij een ernstige afwijking in de mond kan soms een beroep gedaan worden op de basisverzekering zoals bij sommige kaak- en mondziekten.

eigen-risico-verhogen-kleiner.jpgStormloop tandartsbezoeken verwacht

Door het overhevelen van mondzorg voor volwassen naar de basisverzekering verwachten de onderzoekers een ware stormloop op tandartsbezoeken. Vooral mensen die geen aanvullende verzekering hebben en die het eigen risico al volledig hebben verbruikt, zullen dan meer naar de tandarts gaan. 

Daarnaast verwacht het CPB dat ook mensen die al jaren niet meer bij de tandarts geweest zijn van de overheveling gebruik zullen maken. Daar staat tegenover dat er mensen zullen zijn die vanwege het te betalen eigen risico waarschijnlijk minder snel naar de tandarts gaan.

Tandartsen constateren nu dat vooral veel ouderen niet meer naar de tandarts gaan, omdat zij de behandelingen en/of een aanvullende verzekering niet zelf kunnen betalen. Zij pleiten er daarom voor dat mondzorg voor ouderen ook collectief betaald moet worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering, net zoals nu gebeurt voor jongeren.

Gevolgen

Door het afslanken van de aanvullende verzekeringen is de verwachting dat deze pakketten in 2018 goedkoper zullen worden. Gaat het plan van de minister door dan zullen eenvoudige tandheelkundige handelingen zoals een controle, een vulling of het trekken van een kies eerst met het eigen risico worden verrekend. En dat is niet gunstig voor mensen, die vanwege andere zorgbehoeften, toch al een aanvullende verzekering hebben en waarbij het eigen risico niet van toepassing is.

Eerst zelf betalen

In de praktijk zal dit waarschijnlijk betekenen dat een verzekerde in de meeste gevallen de tandartskosten eerst zelf moet betalen. Omdat de gemiddelde tandartskosten per persoon ver onder het verplicht eigen risico blijven.

tandheelkunde vektis.jpg

Volgens de zorgthermometer 2016 van Vektis (informatiecentrum over gedeclareerde zorg) was het gemiddeld vergoede bedrag aan kosten voor tandheelkundige hulp 118,05 euro per persoon uit de aanvullende verzekering. Het eigen risico in dat jaar was 360 euro. 

Of de plannen doorgaan wordt pas in 2017 bekend. De minister beslist dit samen met het Zorginstituut Nederland. Het heeft dus nog geen invloed op je basisverzekering voor volgend jaar.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 26 augustus 2020

Tony Duchenne
Tony Duchenne Product Owner verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Reacties (1)

Geplaatst door: Wilma Staphorsius ()

Ik ben cronisch ziek, weinig inkomen , maar wil toch goed verzekerd blijven, ook voor mijn tanden, ik weet niet of ik moet overstappen naar een andere zorgverzekeraar en wil dat dit jaar rustig en op tijd bekijken, ik vind het een heel gedoe.
Het is ook fijn om de laatste nieuws te weten, daarom heb ik mij aangemeld. Groet Wilma.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie