Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Hoeveel kost een beugel & verzekeringen zonder wachttijd

Krijgt je zoon of dochter volgend jaar een beugel? Zoek dan nu een zorgverzekering met de beste dekking voor orthodontie. Veel zorgverzekeraars leggen je een wachttijd op. Je betaalt één jaar lang extra premie om pas in 2025 gebruik te kunnen maken van de vergoeding voor orthodontie. Het kan gelukkig anders.

Snel in deze pagina naar:

de kosten van een orthodontie verzekering (zonder wachttijd)

Orthodontie verzekering zonder wachttijd

De vergoedingen uit de basisverzekering bepaalt de overheid. De tandartskosten voor kinderen worden vergoed, maar helaas de beugel niet. Met een aanvullende tandartsverzekering zijn de beugelkosten deels te verzekeren. Voor de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen kunnen zorgverzekeraars een wachttijd toepassen of nieuwe verzekerden niet gelijk accepteren. Dat doen ze door toetredingsvragen (medische selectie) te stellen over de hoogte van de verwachte kosten. Een beugel voor de kinderen volledig verzekeren is niet meer mogelijk in 2024. Maar er zijn zorgverzekeraars die een groot deel van de kosten vergoeden, die geen wachttijd hebben en waarbij je gelijk wordt geaccepteerd.

100% vergoeding voor de beugel niet meer mogelijk

Tot 2023 was het bij een aantal verzekeraars mogelijk om de beugel voor kinderen volledig vergoed te krijgen zonder wachttijd of toetredingseisen. Door de versobering van de polisvoorwaarden bij Univé en VGZ lukt dit niet meer. In 2022 kon je bij deze zorgverzekeraars nog € 1500 verzekeren. Door na één jaar weer over te stappen naar de andere verzekeraar, kon je voor het volgende jaar ook weer € 1500 verzekeren. Nu moet dit anders.

Heb je nu een zorgverzekering met een ruime dekking voor orthodontie? Zie onze tip onderaan het artikel.

Kosten beugel kind lopen hoog op

Een beugel kost ongeveer € 2000 tot € 2500 verspreid over 2 à 3 jaar. Het jaar waarin de beugel wordt geplaatst is de klapper, want in het eerste jaar zijn de kosten het hoogst. Ga voor het gemak maar uit van maximaal € 1000 in het eerste jaar. Tip: vraag een offerte op bij de orthodontist. Dan weet je precies wat je in het eerste jaar moet betalen voor de beugel.

Waarvan zijn de kosten van een beugel afhankelijk?

De maximale vergoeding uit de zorgverzekering voor een beugel is onvoldoende voor het volledig betalen van de beugel van je kind. Door het aanvragen van een offerte bij de orthodontist kun je een onderbouwde berekening krijgen. Door de verwachte kosten te verzekeren, voorkom je financiële tegenvallers. De hoogte van de kosten wordt mede bepaald door:

  • Type beugel
  • Investering in tijd voor orthodontie (aantal behandelingen)
  • Tarieven van orthodontisten
  • Zichtbaarheid van de beugel (bijvoorbeeld doorzichtige slotjes maken een beugel duurder)

Welke vergoedingen voor orthodontie in 2024

Wat betreft de vergoeding voor orthodontie (de beugel) kun je een onderverdeling maken tussen zorgverzekeringen, namelijk:

  • Een gedeeltelijke of volledige vergoeding tot een bepaald (laag) bedrag, bijvoorbeeld:
    • 75% tot maximaal € 750 of 80% tot maximaal € 1000
  • Een volledige en ruime vergoeding tot een hoog maximum, mét beperkingen, bijvoorbeeld:

De verzekeraars die de kosten wel ruim vergoeden, hanteren een wachttijd van één jaar

Kiezen voor een ruime vergoeding zonder toetredingseisen

In het eerste jaar wil je het liefste een ruime vergoeding van € 1000 voor de beugel. In het tweede jaar (controles) kun je de dekking beperken zodat je niet de hoofdprijs betaalt aan premie. Helaas is het 100% verzekeren van de kosten in het eerste jaar niet mogelijk. Hieronder tref je een overzicht aan van de ruimste dekkingen zonder dat de zorgverzekeraar toetredingseisen stelt of een wachttijd hanteert. Er zijn polissen met een ruimere vergoeding maar met een veel hogere premie. Door het vergoeden van een bepaald percentage betaal je vaak een deel zelf. 

Zorgverzekeraar

Vergoeding

Acceptatie

Premie per maand

a.s.r. zorgverzekering

80%  tot maximaal € 500, daarna vanaf het 2e jaar de rest tot het maximum van € 2000
(in totaal dus 80%, max. € 2000 eenmalig)

Direct €  200,45
a.s.r. zorgverzekering 80%  tot maximaal € 500, daarna vanaf het 2e jaar de rest tot het maximum van € 1000
(in totaal dus 80%, max. € 1000 eenmalig)
Direct € 182,45
fbto.gif 100% tot maximaal € 500 Direct €172,70

Overstappen naar een gelijkwaardige zorgverzekering zonder wachttijd

Heb je nu een zorgverzekering met een ruime vergoeding voor de beugel en wil je overstappen? Als je overstapt naar een verzekeraar met een gelijke of een beperktere dekking voor de beugel laat de verzekeraar de wachttijd vervallen. Ook zal de verzekeraar geen toetredingsvragen stellen. Je kunt in dat geval een andere zorgverzekering kiezen en na het aanvragen bij de verzekeraar aantonen dat je al een gelijkwaardige dekking voor de beugel in je bestaande zorgverzekering. 

Voorbeeld van het verzekeren van een beugel

Je zoon of dochter (13 jaar) is voor een intake bij de orthodontist geweest voor het plaatsen van een beugel. In de planning staat om in februari een beugel aan te meten.
Je weet dus dat je volgend jaar kosten kan verwachten voor orthodontie. Kies voor een aanvullende verzekering zonder wachttijd. Zo weet je zeker dat je voor komend jaar recht hebt op vergoeding. Let ook op medische acceptatie. Je kunt de orthodontist vragen om een prijsopgave, zodat je weet wat je financieel te wachten staat. Stel, de kosten in het eerste jaar komen volgens de offerte van de orthodontist uit op € 1000. De vergoeding bij a.s.r. is: 80% van € 1000 = € 800. Dit bedrag overstijgt het maximale, dus krijg je maar € 500.

Conclusie?

Zonder aanvullende verzekering betaal je voor kinderen de beugel zelf. Wat verzekeraars vergoeden verschilt per zorgverzekeraar. Kijk vooruit en schat in welke zorgkosten je volgend jaar waarschijnlijk maakt. Een verkeerde keuze kan je veel geld kosten, vooral als je zoon of dochter een beugel nodig heeft. Ook het blijven zitten waar je zit is vaak niet verstandig. Let dus goed op wat je aan vergoeding krijgt en vergelijk alle zorgverzekeringen met een vergoeding voor de beugel met elkaar.

Vergelijk zorgverzekeringen met beugeldekking zonder wachttijd

Geactualiseerd: maandag 27 november 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie