Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Einde collectieve zorgverzekering Menzis hoeft geen probleem te zijn

door Sanne Waker Leestijd: 3 minuten

Menzis trekt in ongeveer 30 gemeenten de stekker uit de collectieve zorgverzekering voor minima. Als reden voor de opzegging noemt de zorgverzekeraar dat zij de samenwerking in haar eigen kerngebied Groningen en Twente wil intensiveren. Gemeenten als Barneveld en Apeldoorn vallen niet onder het kerngebied. Met de gedupeerde gemeenten wordt gezocht naar passende oplossingen. Welke zouden dat kunnen zijn?

zorgverzekering-op-maat-0.png

Kerngebied

Menzis geeft aan zich te willen concentreren op haar kerngebied, omdat daar ook de zorgaanbieders zitten waar ze al contracten mee hebben. De zorgverzekeraar ziet grote veranderingen op het gebied van de zorg. 'Het gaat inmiddels om veel meer dan alleen de zorgpolis. Het gaat om samenwerking met gemeenten maar ook met zorgaanbieders. Dat kan alleen maar op plaatsen waar we zelf ook veel klanten hebben', aldus Gijs Rotteveel in een interview op RTV Noord.

Gemeenten zoeken passend alternatief

Menzis beëindigt de contracten met gemeenten als Eindhoven, Lelystad, Barneveld en Apeldoorn. In juli heeft de gemeente Apeldoorn mede namens 24 andere gedupeerde gemeenten gevraagd op het besluit terug te komen. Het wordt als een onaangename verrassing ervaren dat het contract ontbonden wordt, zo blijkt uit raadsverslagen van diverse gemeenten. Menzis geeft zelf aan mee te denken in oplossingen. Zo wordt in Barneveld en Apeldoorn 2019 als overbruggingsjaar gebruikt en stopt de collectieve zorgverzekering voor minima pas per 1 januari 2020. 

Positief

Wij van Poliswijzer.nl kunnen ons voorstellen dat het besluit bij gemeenten verwarring en onrust veroorzaakt, maar zijn desalniettemin positief over deze ontwikkeling. Een collectieve zorgverzekering via de gemeente is vaak te uitgebreid en te duur. Ook minister Bruins kwam onlangs met kritiek op collectieve zorgverzekeringen. Hij noemde de korting een sigaar uit eigen doos. Bruins wil dat de ‘gunstige’ collectieve basisverzekering niet alleen wordt ingezet om klanten te lokken. Daarom halveert hij vanaf 2020 de maximale korting naar 5 procent.

Zorgverzekering op Maat

Vorig jaar is Poliswijzer.nl samen met de gemeente Emmen een pilot gestart als alternatief voor de collectieve zorgverzekering via de gemeente: De Zorgverzekering op Maat. Met de digitale tool speciaal gemaakt voor Emmen hebben we ervoor gezorgd dat Emmenaren altijd in het ziekenhuis van hun keuze terecht kunnen. Ook worden ze voor elke verzekering geaccepteerd. Door álle zorgverzekeringen onafhankelijk te vergelijken, is men verzekerd van de beste polis voor ieders situatie. Gebruikers van de Zorgverzekering op Maat zijn dit jaar gemiddeld maar liefst 509 euro goedkoper uit. Voor minima is dit een enorme besparing. 

Besef

Wij hopen dat na Emmen meer gemeenten het besef hebben dat er wel degelijk een alternatief is voor de dure collectieve zorgverzekering. Zo kunnen zowel de gemeente als haar inwoners optimaal profiteren.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 21 april 2020

Sanne Waker
Sanne Waker Online Productspecialist Verzekeringen
Als online productspecialist verzekeringen ben ik medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van Poliswijzer.nl. Niets geeft me meer voldoening dan bezoekers helpen aan een goedkopere polis tegen betere en vooral passendere voorwaarden. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel laat dit dan hieronder achter dan ga ik er met alle plezier voor je mee aan de slag.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie