Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Nep-korting via de collectieve zorgverzekering ontmaskerd

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, gaat optreden tegen de dure collectieve zorgverzekering. Ook de politiek ziet in dat de korting van maximaal 10% gewoon een nep-korting is. Verzekeraars geven de korting namelijk op de dure zorgverzekeringen, niet op de goedkopere varianten die ze ook in hun assortiment hebben. Het is een oneerlijke manier van zorgverzekeringen slijten. Als verzekerde verwacht je een korting, maar je betaalt juist meer. 

collectievezorgverzekering.jpg

De collectieve basisverzekering als lokaas voor de dure zorgverzekering

Verzekeraars mogen voor de collectieve zorgverzekering een korting weggeven van maximaal 10% op de basisverzekering. Dit klinkt gunstig, maar onder de streep is het juist niet gunstig. Verzekeraars geven de korting namelijk weg op de duurdere zorgverzekering uit hun eigen assortiment. Toch werkt het. Twee derde van de Nederlanders is via de vakbond, de werkgever of de gemeente verzekerd via een dergelijke ‘gunstige’ zorgverzekering. Maar het aantal collectief verzekerde Nederlanders loopt terug. Zeker nu de korting omlaag gaat. Vanaf 2020 bedraagt de korting nog maar maximaal 5%.

Verzekeraars hebben dure polissen met korting en goedkope polissen

De 24 zorgverzekeraars bieden 55 varianten van de basisverzekering aan. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk, dus waarom varianten maken op dezelfde polis? Als we kijken naar collectieve zorgverzekeringen slaan verzekeraars pas echt door. Er zijn maar liefst 51.000 varianten van de collectieve zorgverzekering in omloop. Op deze manier proberen de verzekeraars zand in de ogen te strooien van de Nederlanders. Verzekerden zien het verschil tussen polissen niet, en betalen dus teveel voor de collectieve zorgverzekering. Ook met 10% korting op de basisverzekering.

Het mes moet in de kloonpolissen

Verzekeraars zetten verschillende zorgverzekeringen in de markt met verschillende namen en prijskaartjes. Eén keer raden waar ze de collectiviteitskorting op loslaten? Inderdaad op de duurder geprijsde zorgverzekering. Een korting van bijvoorbeeld 10% lijkt leuk, maar als je had gekozen voor de goedkoopste basisverzekering bij de betreffende verzekeraar, was je goedkoper uit geweest. Let wel, het gaat om een identieke dekking.   

Maakt een verlaging van de korting de zorgverzekering duurder?

Dat hoeft niet! De maximale korting in de collectieve zorgverzekering zakt naar 5%, maar daar komt helderheid voor terug. De verzekeraar krijgen namelijk ook nog huiswerk mee van minister Bruins. Het aantal kloonpolissen moet omlaag. Er is nu een wirwar aan basisverzekeringen die eenvoudig teruggebracht kunnen worden naar lagere aantallen. De toezichthouder, de NZA, gaat verzekeraars verplichten om helderheid te verschaffen. Het moet duidelijk zijn op welke variant de collectieve verzekering gebaseerd is. Als consumenten zien dat ze de korting eigenlijk zelf financieren, keren Nederlanders massaal de rug toe naar de collectieve zorgverzekering.

aandeel-collectief-verzekerden-2013-2017.jpg

Wij schrijven al jaren over het trucje van verzekeraars met de collectieve zorgverzekering en over de onzin van deze verzekeringsvorm. Mooi dat wij bijval hebben gekregen van de minister voor Medische Zorg. Bij ons kun je transparant zorgverzekeringen vergelijken. Wij vergelijken alle zorgverzekeraars, dus geen trucjes. Je kunt de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past. Alleen door het eerlijk vergelijken kom je tot de beste zorgverzekering. Korting op een dure zorgverzekering zorgt nog steeds voor een dure verzekering.
 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 17 april 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie