Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Voldoende behandelingen fysiotherapie niet gegarandeerd?

Leestijd: 2 minuten

Het afsluiten van een uitgebreide zorgverzekering blijkt niet altijd een garantie te zijn op voldoende fysiotherapie behandelingen. De afgelopen week verschenen er berichten in de media m.b.t. de scherpe controle van zorgverzekeraars op het aantal behandelingen van fysiotherapeuten. De kans bestaat dat fysiotherapeuten op basis hiervan besluiten nemen die niet in het voordeel van de patiënt zijn.

RTL Nieuws voerde hierover gesprekken met een aantal fysiotherapeuten, waaruit naar voren kwam dat zij bang zijn voor de sancties die de zorgverzekeraars hen kunnen opleggen. Deze sancties kunnen bestaan uit het opleggen van een korting op het behandeltarief of zelfs het weigeren van een contract. Dit laatste betekent dat verzekerden hun behandeling bij de betreffende fysiotherapeut niet meer volledig vergoed krijgen.

Achmea en CZ, twee van de grootste zorgverzekeraars, gaan het verst in de controle op het aantal behandelingen. De prestaties van de fysiotherapeuten worden door zorgverzekeraars beoordeeld aan de hand van een behandelingsgemiddelde. Gespecialiseerde praktijken komen met dit gemiddelde niet uit de voeten. De zorgverzekeraars werken met een zgn. behandelindex, waarbij per aandoening een gemiddeld aantal behandelingen berekend wordt. Als een fysiotherapeut van dit aantal afwijkt, dan gaat de zorgverzekeraar met de therapeut in gesprek.

"Het gemiddeld aantal behandelingen per cliënt daalt ieder jaar verder. Bij Achmea ligt het nu op minder dan 11. Dat is gewoon te laag", zegt Henk Jansen, bestuurslid van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Het gevolg is dat veel therapeuten proberen aan het gemiddelde te voldoen. "Sommigen breken de behandeling vroegtijdig af. Andere praktijken weigeren complexe of chronische gevallen om problemen met de verzekeraar te voorkomen", zegt Jansen.

CZ vindt dat de scherpe controle de kwaliteit juist verhoogt. "Het is zeker niet de bedoeling dat een klant niet de zorg krijgt die nodig is", zegt Chris Schoneman van CZ. "Als een doorsnee klant voor een lage rugpijn 10 behandelingen nodig heeft, en een fysiotherapeut doet er 15 over, dan gaan we daarover in gesprek. Als die therapeut geen plausibele verklaring heeft waarom die veel meer behandelingen nodig heeft dan de buurman-fysiotherapeut, dan overwegen wij om het contract op te zeggen."

Het KNGF publiceerde onlangs een lijst met rariteiten bij het contracteren van fysiotherapie in 2015. Het behandelgemiddelde was één van de punten uit deze lijst.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 12 september 2019
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie