Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Gemiddelde zorgkosten 6000 euro per volwassene

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Voor de zorgkosten betaal je iedere maand ruim honderd euro. Tenminste, dit lijkt zo. Tel daar gerust nog maar een paar honderd euro bij op. Je draagt namelijk ook nog bij via je bruto inkomen, een eventueel eigen risico, eigen bijdragen en via de Belastingdienst. De totale rekening loopt in 2021 aardig richting de € 6000 per persoon. Gelukkig kun je op sommige zorgkosten flink besparen.

Zorgfraude_IKZ.jpg

Het is moeilijk voor te stellen, maar direct en indirect betalen we maandelijks gemiddeld € 500 aan zorgkosten. Een extra reden dus om ieder jaar weer kritisch de premie voor de zorgverzekering te vergelijken. Daar kun je in ieder geval nog op besparen.

Wat kost de basisverzekering in 2021?

In 2020 kostte de basisverzekering gemiddeld € 1414 per jaar. Naar verwachting wordt de zorgverzekering in 2021 duurder. Dat de premie stijgt naar € 1500 is denkbaar. Veel verzekerden komen nog hoger uit, omdat ze ook nog kiezen voor een aanvullende zorgverzekering voor bijvoorbeeld tandartskosten en behandelingen van de fysiotherapeut. 

Verborgen kosten

Er zijn ook zorgkosten waarvan je niet snel doorhebt dat ze bestaan. De zogenaamde inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit is een heffing over het brutoloon. Deze bijdrage draagt de werkgever af. De heffing stijgt in 2021 licht. Daarnaast betaal je over het brutoloon ook voor de premie Wlz (Wet langdurige zorg). Deze kosten vind je terug op je loonstrook. De Rijksoverheid draagt ook nog een steentje bij uit de belastinginkomsten. Via de belastingen en de heffing draag je ongeveer € 4500 per jaar bij aan de Nederlandse zorgkosten.

Tel je al deze kosten op dan kom je op een bedrag van € 6000 per jaar. Maar door het eigen risico en door de eigen bijdrage kunnen de kosten nog hoger uitvallen. Als je recht hebt op zorgtoeslag kun je goedkoper uit zijn.

Poliswijzer.nl_ziekenhuis_2.png

Eigen risico en eigen bijdrage

Een deel van de zorgkosten draag je zelf in de vorm van het eigen risico. Dit bedraagt ook volgend jaar € 385. In bepaalde gevallen betaal je ook nog een eigen bijdrage voor zorgkosten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het krijgen of het vervangen van een kunstgebit, voor medicijnen of het nodig hebben van een hoortoestel. Deze kosten zijn voor iedereen anders. Voor de een kan dit dus slechter uitpakken dan voor de ander. 

Zorgtoeslag ter compensatie

Je bent goedkoper uit als je recht hebt op zorgtoeslag. De maximale zorgtoeslag in 2021 bedraagt naar verwachting € 1294 voor alleenstaanden en € 2397 voor een stel. De zorgtoeslag is bedoeld als compensatie voor mensen met een smallere beurs. De definitieve hoogte is pas te berekenen nadat alle zorgverzekeraars hun premie voor 2021 bekendgemaakt hebben. 

Wil je zelf wat doen om de zorgkosten te verlagen? Op de bijdrage via de belastingheffing heb je geen invloed, wel op de premie voor de zorgverzekering. Deze kun je zo laag mogelijk houden. Vergelijk vanaf half november zeker weer alle zorgverzekeringen en kijk hoeveel jij kunt besparen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie