Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Het coronavirus – Biedt de zorgverzekering dekking?

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 3 minuten

Het coronavirus (COVIS-19) heeft het leven in Nederland voor een groot deel stilgelegd. De zorgverzekering biedt dekking, maar het kan wel een verschil maken of je een behandeling ondergaat in Nederland of in het buitenland. Welke kosten vergoeden de verzekeraars vanuit de zorgverzekering? Voegt een reisverzekering nog iets toe?

manziekopbedverzekeringspolis.png

Wereldwijd zijn al 169.000 mensen besmet geraakt (status 16 maart 2020). Het aantal besmettingen in Nederland is inmiddels opgelopen naar 1.136, maar in werkelijkheid zullen het er meer zijn. Er zijn namelijk ook mensen ziek die niet getest zijn. De GGD schat het aantal patienten in Nederland op ongeveer 6.000.

Hoe is het coronavirus ontstaan?

Vermoedelijk is het coronavirus ontstaan door het slachten van dieren op markten in China. Je kunt daar een dier kopen en ter plaatse laten slachten. Als toerist kijk je je ogen uit bij de omstreden werkwijze, want in Nederland gebeurt dit echt niet. En daar is een goede reden voor. Besmettingen en virussen kun je vaak voorkomen met goede hygiëne. Je verkleint in ieder geval de kans dat het ontstaat.

Het coronavirus is een wereldwijd probleem

De wereldburger is reislustig, dus het virus is ook al snel in andere delen van de wereld opgedoken. Er zijn nog maar wenig landen waar het virus niet is opgedoken.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Aan de symptomen zul je het virus niet direct herkennen. Het lijkt namelijk op een verkoudheid, maar dat kan je meerdere keren per jaar overkomen, zonder dat je het coronavirus hebt. En je holt niet gelijk naar de huisarts met een verkoudheidje. In een later stadium worden de symptomen al veel ernstiger en herkenbaarder. Je wordt namelijk kortademig en je krijgt last van de longen, zoals bij een luchtweginfectie. 

Biedt de zorgverzekering dekking tegen het coronavirus?

Ja. Voor het coronavirus moet je naar de huisarts of eventueel het ziekenhuis. Net zoals bij alle andere gezondheidsklachten waardoor je naar de huisarts of het ziekenhuis moet, worden deze kosten ook vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een noodzakelijke medische behandeling in het buitenland biedt de zorgverzekering ook dekking, maar mogelijk is de dekking te beperkt. De basisverzekering vergoedt namelijk maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Als een behandeling in Nederland € 2000 kost, krijg je voor een behandeling in het buitenland ook maar maximaal € 2000 van de verzekeraar. In de aanvullende zorgverzekering kun je 100% van de buitenlandse medische kosten verzekeren. Ook in een reisverzekering kun je een volledige vergoeding van de medische kosten meeverzekeren.

Verzeker de medische kosten mee in de reisverzekering

Ga je op vakantie naar China of een willekeurig ander land? Check de zorgverzekering goed voordat je vertrekt. Dat doe je niet alleen uit angst voor het coronavirus, maar ook om te voorkomen dat je een deel van de buitenlandse medische kosten zelf moet betalen bij een medische behandeling in het buitenland.

Geen reden tot paniek, maar waakzaamheid is goed.

Geactualiseerd: 16-03-2020

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 16 maart 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: René Hartel ()

Het zou een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn van de zorgverzekeraars als het eigen risico voor de ZZP’ers, kleine ondernemers, en allen met een laag inkomen vergoed zou worden. Solidariteit ook van zorgverzekeraars?

Geplaatst door: christine ()

Juul, ik lees 'Kosten voor de stappen die je onderneemt tegen het virus worden vergoed vanuit de basisverzekering'. Welke kosten bedoel je dan?

Opmerking van de redactie op 28-02-2020
Bedankt voor je reactie Christine! Deze zin kan inderdaad voor verwarring zorgen. We hebben de zin dan ook verwijderd uit het artikel.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie