Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 - 2111 456   Logo WhatsApp

Het coronavirus – Biedt de zorgverzekering dekking?

door Juul Dijkhuis

Het coronavirus is een wereldwijd probleem. De zorgverzekering biedt dekking, maar het kan wel een verschil maken of je een behandeling ondergaat in Nederland of in het buitenland. Welke kosten vergoeden de verzekeraars vanuit de zorgverzekering? Voegt een reisverzekering nog iets toe?

manziekopbedverzekeringspolis.png

Wereldwijd zijn al 170 mensen overleden aan het coronavirus en meer dan 7700 mensen besmet geraakt (status 30 januari 2020). De angst voor verdere verspreiding is groot. Wat als het virus overvliegt naar Nederland? 

Hoe is het coronavirus ontstaan?

Vermoedelijk is het coronavirus ontstaan door het slachten van dieren op markten in China. Je kunt daar een dier kopen en ter plaatse laten slachten. Als toerist kijk je je ogen uit bij de omstreden werkwijze, want in Nederland gebeurt dit echt niet. En daar is een goede reden voor. Besmettingen en virussen kun je vaak voorkomen met  goede hygiëne. Je verkleint in ieder geval de kans dat het ontstaat.

Het coronavirus is al verspreid

De wereldburger is reislustig, dus het virus is ook al in andere delen van de wereld opgedoken. Een besmette man is naar de VS gevlogen, waardoor het virus ook al is opgedoken in Seattle. Verder is het coronavirus gesignaleerd in Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en acht andere landen. Na de VS, Japan, Frankrijk en Rusland halen ook Spanje en Groot-Brittannië hun burgers vanwege het coronavirus terug uit de Chinese provincie Hubei. De landen nemen deze maatregel om verdere verspreiding te voorkomen. 

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Aan de symptomen zul je het virus niet direct herkennen. Het lijkt namelijk op een verkoudheid, maar dat kan je meerdere keren per jaar overkomen, zonder dat je het coronavirus hebt. En je holt niet gelijk naar de huisarts met een verkoudheidje. In een later stadium worden de symptomen al veel ernstiger en herkenbaarder. Je wordt namelijk kortademig en je krijgt last van de longen, zoals bij een luchtweginfectie. 

Biedt de zorgverzekering dekking tegen het coronavirus?

Ja, de kosten voor de stappen die je onderneemt tegen het virus worden vergoed vanuit de basisverzekering. Helaas kun je je nog niet laten vaccineren tegen het virus. Het enige wat nu mogelijk is, is het bestrijden van de symptomen. Je kunt het nog niet verhelpen. Bij een noodzakelijke medische behandeling in het buitenland biedt de zorgverzekering ook dekking, maar mogelijk is de dekking te beperkt. De basisverzekering vergoedt namelijk maximaal de kosten die in Nederland gebruikelijk zijn. Als een behandeling in Nederland € 2000 kost, krijg je voor een behandeling in het buitenland ook maar maximaal € 2000 van de verzekeraar. In de aanvullende zorgverzekering kun je 100% van de buitenlandse medische kosten verzekeren. Ook in een reisverzekering kun je een volledige vergoeding van de medische kosten meeverzekeren.

Verzeker de medische kosten mee in de reisverzekering

Ga je op vakantie naar China of een willekeurig ander land? Check de zorgverzekering goed voordat je vertrekt. Dat doe je niet alleen uit angst voor het coronavirus, maar ook om te voorkomen dat je een deel van de buitenlandse medische kosten zelf moet betalen bij een medische behandeling in het buitenland.

Geen reden tot paniek, maar waakzaamheid is goed.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reageren

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie