Medische kosten buitenland: zorgverzekering of reisverzekering?
Met alleen een basisverzekering ben je niet volledig gedekt voor medische kosten als je op vakantie bent in het buitenland. Verzekeraars spelen hier slim op in door bepaalde extra vergoedingen op te nemen in een aanvullende zorgverzekering en/of in een reisverzekering met medische dekking. Welke van deze twee verzekeringen is de beste keuze voor de medische kosten in het buitenland?
De dekking in je zorgverzekering
De basisverzekering kent standaard werelddekking voor de kosten van spoedeisende medische zorg tegen dezelfde voorwaarden en tarieven zoals die ook in Nederland gelden. Dit betekent dat je het risico loopt dat je een deel van de rekening uiteindelijk zelf moet betalen. De hoogte van de medische kosten kunnen in het buitenland namelijk hoger zijn voor spoedeisende zorg. Wil je een ruime dekking? Dan kun je bovenop de basisverzekering een aanvullende zorgverzekering, of een (doorlopende) reisverzekering met dekking voor medische kosten nemen.
De beperkingen in een aanvullende zorgverzekering
Met een aanvullende verzekering kun je beter verzekerd zijn tegen onverwachte noodzakelijke medische kosten. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet bij te betalen als de tarieven van het ziekenhuis in het buitenland achteraf hoger blijken te zijn dan in Nederland. Maar let goed op, want sommige verzekeraars beperken dit tot een maximum van bijvoorbeeld twee keer het tarief wat in Nederland gebruikelijk is. Normaal gesproken is dit meer dan voldoende, maar niet altijd. Wat de aanvullende zorgverzekering vergoedt kan dus nog steeds onvoldoende zijn.
Ook kan een aanvullende dekking het medisch noodzakelijk vervoer terug naar Nederland (repatriëring) betalen. Maar dit is dan meestal beperkt tot alleen de patiënt. Voor het vervoer naar huis van de gezonde kinderen van de patiënt wordt vaak geen vergoeding gegeven. De reisverzekering vergoedt dit wel.
Heb je op dit moment geen aanvullende verzekering, dan kun je die overigens niet zomaar tijdens het jaar afsluiten. Kies in dat geval voor een reisverzekering met vergoeding van medische kosten.
Reisverzekering inclusief medische kosten
Zowel de basisverzekering als de aanvullende zorgverzekering bieden geen volledige dekking voor alle kosten waar je mee te maken kunt krijgen als je met spoed naar het ziekenhuis moet. Opsporings- en reddingskosten zijn bijna altijd uitgesloten in deze verzekeringen, terwijl de kosten toch behoorlijk op kunnen lopen.
Stel: je gaat een stukje wandelen, maar onderweg ga je lelijk onderuit op een smal bergpad en je plotseling de diepte in stort. Gelukkig wordt je val onderweg gebroken door een paar takken waardoor je een paar meter lager op een rots terechtkomt. Je hebt dringend medische hulp nodig, maar eerst moet je nog wel even gevonden worden.
De kosten om je op te sporen, te redden of in het ergste geval te bergen, worden niet vergoed uit je basisverzekering en ook niet uit je aanvullende verzekering. Deze kosten worden wel gedekt door je reisverzekering.
Tip: Bijna geen enkele zorgverzekeraar vergoedt reddingskosten in hun aanvullende verzekering(en); slechts 3 zorgverzekeraars vergoeden deze kosten wel (deels).
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden, is dat voor zorg vanuit de basisverzekering altijd eerst je eigen risico wordt aangesproken. Dit geldt dus ook voor spoedeisende hulp in het buitenland. Heb je een reisverzekering? Dan wordt het eigen risico op de basisverzekering vaak door je reisverzekeraar vergoed. Kijk in de voorwaarden van je reisverzekering wat de dekking is.
Conclusie
De basisverzekering vergoedt ook de medische kosten als je in het buitenland op vakantie gaat. Wat de verzekering vergoedt in het buitenland kan te beperkt zijn. Een (doorlopende) reisverzekering afsluiten met vergoeding van de zorgkosten is de best mogelijke oplossing. Zo krijg je hoge medische kosten van bijvoorbeeld een privé kliniek ook weer terug.
Onderstaande infographic toont welke verzekering de meeste medische kosten dekt in het buitenland
Ook interessant bij dit onderwerp:
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.