Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Is de collectieve zorgverzekering nu echt onzin?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Mild uitgedrukt zijn wij geen fan van de collectieve zorgverzekering. Verzekeraars geven namelijk korting op een dure zorgverzekering, maar zelfs dan blijkt een individuele zorgverzekering zonder korting nog goedkoper te zijn. Tijd om de collectieve verzekering vaarwel te zeggen? 

bedragen-collectieve-zorgverzekering.png

Korting op collectieven gehalveerd

Sinds dit jaar is de korting op de collectieve zorgverzekering nog maar maximaal 5%. Nederlanders houden van korting, dus is het kiezen voor een collectieve zorgverzekering voor de hand liggend. En dat is ook begrijpelijk, want het wordt als ‘goedkoop’ in de markt gezet. In 2020 zijn 83,2% van de Nederlanders via een collectief verzekerd. Wat veel van deze verzekerden niet weten is dat ze voordeliger uit kunnen zijn met een individuele polis zonder korting.

Wat blijkt uit de cijfers over de zorgverzekering 2020?

In 2019 was nog 83,7% verzekerd via een collectief. Dit jaar is dit percentage gezakt naar 83,2%. Dat is goed nieuws, verzekerden worden dus kritischer. Wat velen niet weten zijn de schokkende cijfers van de gemiddelde kosten van een collectieve basisverzekering. Afgerond kost zo'n verzekering dit jaar gemiddeld € 1396. Hierin is de korting al verrekend. Een individuele basisverzekering (zonder korting) kost gemiddeld € 1373. Je bespaart dus € 20 op de premie door uit het collectief te stappen. Let wel, het gaat hier over gemiddelden. Door te vergelijken op Poliswijzer.nl kun je zien dat grotere besparingen mogelijk zijn. 

Collectief steeds duurder, individueel juist goedkoper

Doordat de korting op de collectieve basisverzekering gehalveerd is, zijn collectief verzekerden gemiddeld duurder uit in vergelijking met de individuele zorgverzekering in 2020. De Nederlanders die nu niet in een collectief zitten, betalen gemiddeld minder voor de basisverzekering. Wij verwachten dat de komende jaren nog meer verzekerden afscheid nemen van de collectieve zorgverzekering. 

Gemeentepolis-groot.jpg

Collectieve verzekering op zijn retour

De collectieve zorgverzekering is op z’n retour, ook bij gemeenten. In de afgelopen jaren hebben we al meerdere gemeenten een beter alternatief aangeboden, namelijk de Zorgverzekering op Maat. In plaats van kiezen uit twee of drie dure pakketten bij één verzekeraar, kunnen inwoners van de gemeenten nu alle verzekeraars vergelijken. De Zorgverzekering op Maat is de best passende zorgverzekering tegen de laagste premie. 

Heb je een collectieve zorgverzekering? Bereken binnen één minuut hoeveel je bij een andere verzekeraar zonder een korting toch kunt besparen. Waarschijnlijk kun je kiezen voor een vergelijkbare dekking tegen een lagere premie. Overstappen kan ieder jaar vóór 1 januari. In sommige gevallen kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 28 december 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie