Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Wanneer tussentijds overstappen van zorgverzekering: kan dat?

Tussentijds overstappen zorgverzekering: Ieder jaar opnieuw kun je vanaf half november tot eind december een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor het nieuwe jaar. De uiterste datum voor het overstappen van zorgverzekering is 31 december. Zeg je de oude zorgverzekering vóór 1 januari op? Dan kun je nog een andere zorgverzekering kiezen tot 1 februari. Deze gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. In een aantal gevallen kun je ook tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wij leggen uit wanneer je tijdens het jaar kunt wisselen van zorgverzekering.

tussentijds overstappen van zorgverzekering

Wanneer kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Zijn één van de onderstaande punten van toepassing op jouw persoonlijke situatie? Dan hoef je niet te wachten tot het einde van het jaar met overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

tussentijds overstappen zorgverzekering1.    Je wordt 18 jaar

Tot je 18e ben je meeverzekerd op de polis van één van je ouders. Wanneer je 18 wordt, krijg je de mogelijkheid om een andere verzekeraar en zorgpolis te kiezen. De nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat de oude zorgverzekering tussentijds wordt opgezegd. Jouw ouder/ verzorger blijft gewoon verzekerd bij de oude verzekeraar. De nieuwe zorgverzekering gaat in per 1e van de maand volgend op je verjaardag. Als je op 16 mei jarig bent, gaat de nieuwe zorgverzekering in op 1 juni.

Leestip: zo stap je over als je 18 jaar wordt.

2.    Je verandert van baan en werkgeverscollectief

Als je een nieuwe baan hebt, kun je tussentijds overstappen van de collectieve zorgverzekering van je oude werkgever naar het collectief van je nieuwe werkgever. Heeft je nieuwe werkgever geen collectief? Dan krijg je automatisch de polis van je huidige zorgverzekeraar zonder korting en kun je dus niet tussentijds overstappen naar een andere verzekeraar.

Bespaartip: een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper! Vergelijk maar eens met andere zorgverzekeringen.

3.    Je bent meeverzekerde (bijvoorbeeld bij een scheiding)

Als meeverzekerde heb je altijd, ook midden in het jaar, het recht om een eigen nieuwe zorgverzekering te kiezen waarvan jijzelf polishouder wordt. Stel je voor dat je samenwoont of getrouwd bent en samen met je partner op de polis staat. Maar dan gaan jullie uit elkaar en wil je de huidige polis niet meer delen. Je hebt recht op een eigen, nieuwe polis en kunt tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar als jij de meeverzekerde bent. De hoofdverzekerde, in dit geval je ex-partner, blijft bij de huidige zorgverzekering verzekerd. 

4.    Je komt uit het buitenland

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht om een Nederlandse basisverzekering te hebben. Als je weer terug komt uit het buitenland of voor het eerst naar Nederland verhuist, dan heb je dus een Nederlandse zorgverzekering nodig. Ook als je in het buitenland woont, maar wel in Nederland werkt, ben je dat vaak verplicht.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

5.    Je treedt uit militaire dienst 

Tijdens een militair dienstverband ben je verzekerd bij de collectieve verzekering van Defensie. Deze verzekering vervalt automatisch wanneer je uit dienst treedt. Je bent dan verplicht om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten binnen 4 maanden na beëindiging van je dienstverband.

6.    Je zorgverzekeraar verandert de polisvoorwaarden

Zorgverzekeraars mogen elk jaar de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen veranderen. In uitzonderingsgevallen doen ze dit tijdens het kalenderjaar. Is de tussentijdse verandering niet in jouw voordeel? Dan heb je de keuze om tussentijds over te stappen.

Welke invloed heeft tussentijds overstappen op het eigen risico?

Het verplicht eigen risico van € 385 is het deel van de zorgkosten dat je eerst zelf betaalt als je zorg nodig hebt. Bij het tussentijds overstappen betaal je niet twee keer het eigen risico van € 385. Gelukkig werkt het zo niet. 

Zorgverzekeraars hebben een manier van verrekenen (pro rata) bedacht zodat je nooit in één jaar 2 keer het eigen risico in rekening krijgt. Poliswijzer.nl legt met voorbeelden uit wat er gebeurt met het eigen risico als je niet per 1 januari overstapt, maar tijdens het jaar.

Voorbeeld 1: Bij de oude verzekeraar heb je geen zorgkosten gemaakt

Je bent verzekerd via een collectieve zorgverzekering van je werkgever. Je wisselt van werkgever en je wilt je per 1 juli aansluiten bij het collectief van de nieuwe werkgever. Tot 1 juli heb je geen zorgkosten gemaakt. De nieuwe verzekeraar brengt je maximaal aan eigen risico in rekening:

€ 385 / 12 maanden = € 32 x 6 maanden = € 192. Door deze overstap betaal je dus minder eigen risico als je wel zorgkosten gaat maken in het laatste half jaar. 

Voorbeeld 2: je hebt zorgkosten gemaakt bij de eerste verzekeraar

Vanaf 1 januari ben je verzekerd bij verzekeraar A. Na een scheiding stap je per 1 mei over naar verzekeraar B. Bij verzekeraar A heb je al € 200 aan eigen risico voldaan. Over het gehele jaar gerekend bedraagt het eigen risico € 385. Hoe wordt het verrekend na de overstap?

Verzekeraar A

Over 365 dagen gerekend mocht de verzekeraar € 385 met jou verrekenen. Hoeveel de verzekeraar mag rekenen is afhankelijk van het aantal verzekerde dagen:

€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 120 dagen (van 1 januari tot 1 mei) = € 127 (afgerond)

De verzekeraar heeft in rekening gebracht: € 200

Je krijgt terug van verzekeraar A: € 200 – € 127 = € 73

Verzekeraar B

Mag nog aan eigen risico rekenen:

€ 385 / 365 dagen = 1,05479 x 245 dagen (van 1 mei tot 1 januari) = € 258 (afgerond)

Over het gehele jaar zit je weer op € 385 (€ 127 + € 258).

Je betaalt het eigen risico alleen over bepaalde vergoedingen uit de basisverzekering. Voor zorg uit een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico. 

Tussentijds overstappen van zorgverzekering regelen

Wil jij tussentijds overstappen van zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen. Kom je er niet helemaal uit? Wij helpen je graag. Neem contact op met onze zorgexperts.

Zijn bovenstaande punten niet van toepassing op jou, maar wil je wel graag de aanvullende verzekering veranderen? Dan zijn er bij sommige zorgverzekeraars nog mogelijkheden om je aanvullende verzekering bij de huidige verzekeraar tussentijds te wijzigen. Overstappen van zorgverzekering is dan helaas niet mogelijk.

Geactualiseerd: dinsdag 20 december 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie