Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wanneer kun je tijdens het jaar overstappen van zorgverzekering?

Tussentijds overstappen zorgverzekering: Ieder jaar opnieuw kun je vanaf half november tot eind december een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor het nieuwe jaar. De uiterste datum voor het overstappen van zorgverzekering is 31 december. Zeg je de oude zorgverzekering vóór 1 januari op? Dan kun je nog een andere zorgverzekering kiezen tot 1 februari. Deze gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. In een aantal gevallen kun je ook tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Wij leggen uit wanneer je tijdens het jaar kunt wisselen van zorgverzekering.

tussentijds overstappen zorgverzekering

Wanneer kun je tussentijds overstappen van zorgverzekering?

Zijn één van de onderstaande punten van toepassing op jouw persoonlijke situatie? Dan hoef je niet te wachten tot het einde van het jaar met overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

tussentijds overstappen zorgverzekering1.    Je wordt 18 jaar

Tot je 18e ben je meeverzekerd op de polis van één van je ouders. Wanneer je 18 wordt, krijg je de mogelijkheid om een andere verzekeraar en zorgpolis te kiezen. De nieuwe verzekeraar zorgt ervoor dat de oude zorgverzekering tussentijds wordt opgezegd. Jouw ouder/ verzorger blijft gewoon verzekerd bij de oude verzekeraar. De nieuwe zorgverzekering gaat in per 1e van de maand volgend op je verjaardag. Als je op 16 mei jarig bent, gaat de nieuwe zorgverzekering in op 1 juni.

Leestip: zo stap je over als je 18 jaar wordt.

2.    Je verandert van baan en werkgeverscollectief

Als je een nieuwe baan hebt, kun je tussentijds overstappen van de collectieve zorgverzekering van je oude werkgever naar het collectief van je nieuwe werkgever. Heeft je nieuwe werkgever geen collectief? Dan krijg je automatisch de polis van je huidige zorgverzekeraar zonder korting en kun je dus niet tussentijds overstappen naar een andere verzekeraar.

Bespaartip: een collectieve zorgverzekering is niet altijd goedkoper! Vergelijk maar eens met andere zorgverzekeringen.

3.    Je bent meeverzekerde (bijvoorbeeld bij een scheiding)

Als meeverzekerde heb je altijd, ook midden in het jaar, het recht om een eigen nieuwe zorgverzekering te kiezen waarvan jijzelf polishouder wordt. Stel je voor dat je samenwoont of getrouwd bent en samen met je partner op de polis staat. Maar dan gaan jullie uit elkaar en wil je de huidige polis niet meer delen. Je hebt recht op een eigen, nieuwe polis en kunt tussentijds overstappen naar een andere zorgverzekeraar als jij de meeverzekerde bent. De hoofdverzekerde, in dit geval je ex-partner, blijft bij de huidige zorgverzekering verzekerd. 

4.    Je komt uit het buitenland

Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht om een Nederlandse basisverzekering te hebben. Als je weer terug komt uit het buitenland of voor het eerst naar Nederland verhuist, dan heb je dus een Nederlandse zorgverzekering nodig. Ook als je in het buitenland woont, maar wel in Nederland werkt, ben je dat vaak verplicht.

Altijd op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws- en marktontwikkelingen en blijf op de hoogte met bespaartips en belangrijke updates over verzekeringen. Wij sturen je gemiddeld 12 keer per jaar een e-mail.
Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

5.    Je treedt uit militaire dienst 

Tijdens een militair dienstverband ben je verzekerd bij de collectieve verzekering van Defensie. Deze verzekering vervalt automatisch wanneer je uit dienst treedt. Je bent dan verplicht om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten binnen 4 maanden na beëindiging van je dienstverband.

6.    Je zorgverzekeraar verandert de polisvoorwaarden

Zorgverzekeraars mogen elk jaar de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen veranderen. In uitzonderingsgevallen doen ze dit tijdens het kalenderjaar. Is de tussentijdse verandering niet in jouw voordeel? Dan heb je de keuze om tussentijds over te stappen.

Wil jij tussentijds overstappen van zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen. Kom je er niet helemaal uit? Wij helpen je graag. Neem contact op met onze zorgexperts.

Zijn bovenstaande punten niet van toepassing op jou, maar wil je wel graag de aanvullende verzekering veranderen? Dan zijn er bij sommige zorgverzekeraars nog mogelijkheden om je aanvullende verzekering bij de huidige verzekeraar tussentijds te wijzigen. Overstappen van zorgverzekering is dan helaas niet mogelijk.

Geactualiseerd: dinsdag 14 september 2021

Lesley Anker
Lesley Anker Online Productspecialist Verzekeringen

Lesley is sinds 2019 werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan Lesley je het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Lesley vindt het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie