Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp

Kamer praat over nieuwe zorgplan Schippers

Leestijd: 3 minuten

Het debat over het zorgplan van Minister Schippers zal woensdagavond 11 februari plaatsvinden in de 2e kamer. De snelheid zit er in naar aanleiding van het verzoek van Groen Links om het plan snel te bespreken. Door deze snelheid is er geen moment geweest waarop zorgverzekeraars hun mening hebben kunnen geven over het zorgplan. Het geven van korting op het eigen risico bij gecontracteerde zorg lijkt positief, maar gaan de verzekeraars de consument ook daadwerkelijk verleiden naar een voorkeurs zorgverlener?

Vrije artsenkeuze

De vrije artsenkeuze blijft overeind. Wel is het zo dat financieel gezien mensen met lagere inkomens gedwongen zijn een zorgverzekering te kiezen met minder keuzevrijheid. Als het voor de consument financieel aantrekkelijk is, zal de maatregel van het verlagen van het eigen risico zeker succes hebben. Zo niet, dan gaat de consument zich hier niets van aan trekken. Bovendien zal het financieel aantrekkelijke karakter voor de consument waarschijnlijk niet aantrekkelijk zijn voor de zorgverzekeraar, omdat het teveel geld kost.

Volgens de branche organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het overigens nog maar de vraag of de regeling uitvoerbaar zal zijn. Bovendien zal het de zorgverzekeraars extra tijd en geld kosten terwijl niet duidelijk is of het iets oplevert.

Minister Edith Schippers presenteerde afgelopen maandag 9 februari een nieuw zorgplan waarmee een aanzienlijke besparing op de zorgkosten kan worden bereikt.

De belangrijkste hoofdpunten van het nieuwe zorgplan op een rij:

  • Het verplichte eigen risico van 375 euro blijft bestaan.
  • De vrije artsenkeuze, met de beperkingen die nu al bestaan, blijft zoals hij is.
  • Zorgverzekeraars mogen polissen met een lager eigen risico aanbieden, als de verzekerde kiest voor een arts of ziekenhuis waar een (kostenbesparend) contract mee is afgesloten.
  • Marketingtrucs van zorgverzekeraars om gezonde, jonge verzekerden aan te trekken worden onderzocht en mogelijk verboden. In de zomer komen de eerste resultaten.
  • Verzekeraars moeten voor het eind van het jaar bekendmaken waar ze voor het volgende jaar zorg hebben ingekocht.
  • Verzekerden krijgen via een inspraakorgaan invloed op welke zorg hun zorgverzekeraar gaat inkopen.
  • De overheid versterkt het toezicht op de zorgmarkt, en laat zo deels de marktwerking los. Fusies worden verboden als zij het evenwicht tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en patiënten/verzekerden verstoren.
  • Huisartsen en andere individuele zorgverleners, die nu vaak alleen staan bij hun onderhandelingen met de ‘grote’ verzekeraars, worden door de overheid geholpen. Ze krijgen hulp om met een verzekeraar over de inhoud en de kwaliteit van een pakket te praten in plaats van vooral over geld.
  • De maatregelen moeten een bezuiniging van structureel 1 miljard euro per jaar opleveren.

Deel dit artikel op:

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie