Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Kan overstappen naar een andere zorgverzekeraar geld opleveren?

Leestijd: 3 minuten

Update - Ook in 2018 korting op je premie bij een verhoogd eigen risico. Lees hier meer over wanneer het verstandig is je eigen risico te verhogen.

Valt er werkelijk geld te verdienen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar? Als je alleen al kijkt naar het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering van 2014, dan levert dat op jaarbasis al een besparing van ruim € 350 op. Het antwoord is daarom, ja.

Daarnaast zou je kunnen kiezen voor het verhogen van je vrijwillig eigen risico. Kies je hiervoor, dan krijg je van je zorgverzekeraar korting op je zorgpremie. Deze korting is ongeveer de helft van het vrijwillig risico dat je kiest. Verhoog je dit met € 500, dan levert dit op jaarbasis een korting van ongeveer € 250 op.

Een hoog vrijwillig eigen risico blijft een gok. Kies je voor een vrijwillig risico van € 500 en krijg je een ongeluk, dan kun je het bedrag van € 875 in één keer op tafel leggen. Gelukkig kun je met de meeste zorgverzekeraars ook een betalingsregeling treffen. Daarnaast zou je het bedrag op voorhand alvast apart kunnen leggen.

Het eigen risico geldt overigens alleen voor de basisverzekering. Zorgkosten uit de basisverzekering die niet onder het eigen risico vallen zijn o.a. huisartsbezoek en behandelingen uit aanvullende- en tandverzekering. Soms vallen medicijnen onder het eigen risico, dit verschilt per verzekeraar. Vaak worden alleen voorkeursmedicijnen vergoed. Hierbij kiest de verzekeraar ervoor om alleen een goedkopere variant van een medicijn te vergoeden.

Onderzoek naar vrijwillig verhogen eigen risico

Wynand van de Ven, hoogleraar zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam deed onderzoek naar de gevolgen van het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Bijna de helft van de verzekerden bleek achteraf voordeliger uit te zijn met de maximale verhoging van het vrijwillig risico met € 500.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat voor 40% van de bevolking geldt dat zij de zorgkosten van het verplicht eigen risico, (nu nog € 360) niet overstijgen. Dat maar 11% van de verzekerden het eigen risico in 2014 jaar heeft verhoogd, is volgens van de Ven te wijten aan risicomijdend gedrag.

"Mijn gevoel is dat Nederlanders zwaar oververzekerd zijn. 90% sluit een aanvullende verzekering af, terwijl de minister keer op keer bevestigd heeft dat alle noodzakelijke zorg in de basisverzekering zit."

"Ga eens na hoeveel je de afgelopen drie tot vijf jaar vergoed hebt gekregen door de aanvullende verzekering. Als je die paar keer dat je naar de fysiotherapeut bent geweest zelf betaalt, ben je waarschijnlijk minder kwijt dan de honderden euro's aan premie die je al die jaren betaald hebt."

Tot wanneer kun je nog overstappen?

Je kunt nog tot en met 31 januari overstappen, mits je je huidige verzekering voor 1 januari opzegt. De verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Zeg je de oude verzekering wel op, maar sluit je later een nieuwe verzekering af, dan kan je dat een boete opleveren. In uitzonderlijke gevallen (bijvoorbeeld wanneer je 18 jaar wordt, je uit het buitenland komt en je je verplicht moet verzekeren of wanneer je gaat scheiden) is het mogelijk om tijdens het lopende jaar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

De zorgverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om hun premies bekend te maken. Ook van plan om je er dit jaar eens goed in te gaan verdiepen en misschien zelfs wel over te stappen? Lees dan onze 10 tips bij het kiezen van een zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie