Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Meer zorgpremie betalen als je rookt of drinkt

door Lesley Anker 2 reacties Leestijd: 2 minuten

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat rokers meer premie moeten betalen voor hun zorgverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS. Iets minder dan de helft vindt ook dat zware drinkers meer zorgpremie moeten betalen. Voor mensen met overgewicht is meer sympathie: een kwart vindt dat deze groep een hogere ziektekostenpremie moet betalen. Is dat redelijk?

Volle asbak

Maken mensen met ongezonde leefstijl meer zorgkosten?

Gezamenlijk dragen we de totale zorglasten. Is het redelijk om rokers, zware drinkers en mensen met overgewicht een hogere zorgpremie te laten betalen? Veel Nederlanders vinden van wel, omdat mensen met een ongezonde leefstijl meer zorgkosten zouden maken en hier vrijwillig voor kiezen. 

Meningen over zorgpremie

onderzoek-meningen-zorgpremie-cbs.PNG

Ongezonde leefstijl lastig meten

Ons zorgstelsel rust op het principe van solidariteit waarbij iedereen, via de zorgpremie voor het basispakket, bijdraagt aan de betaling van de zorgkosten van zowel zichzelf als van anderen. Deze premie is voor iedereen gelijk ongeacht verschillen in persoonskenmerken en in leefstijl. Ervoor kiezen om sommige mensen meer te laten betalen bij een ongezonde leefstijl is lastig. Want hoe kan een verzekeraar aantonen of iemand rookt en wanneer ben je een zware drinker? Dit zullen niet veel mensen van zichzelf toegeven.

Hogere zorgpremie wel eerlijk?

De meeste rokers zullen zelf een hogere premie niet zien zitten. Daar is wat voor te zeggen, want maken rokers wel echt meer medische kosten dan niet-rokers? Uit onderzoek (2012) gepubliceerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt van niet. Hoewel ongezond gedrag de kans op bepaalde ziekten vergroot, draagt dit slechts in beperkte mate bij aan de totale zorgkosten. Het terugdringen van ongezonde leefgewoonten zal de zorgkosten in eerste instantie doen dalen. Maar doordat de levensverwachting hierdoor toeneemt en mensen andere ziekten krijgen, zullen de totale zorgkosten uiteindelijk toenemen. 

Stoppen met roken stimuleren

De overheid kiest er liever voor om stoppen met roken te stimuleren in plaats van rokers te straffen met een hogere zorgpremie. Het stoppen-met-rokenprogramma zit al in de basiszorgverzekering en vanaf 2020 hoeven we hier ook geen eigen risico meer over te betalen. 

Lees ook onze blog: Stoppen met roken? Kan ik het verzekeren?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Reacties (2)

Geplaatst door: A. Meulenbroek ()

En ook degene die in stinkende gebieden wonen ( bv Botlek, de hoogovens, DSM enz) moeten maar iets meer premie gaan betalen!
Wat een onzin allemaal......O nog iets vergeten; alcoholgebruikers.

Geplaatst door: F. Meulenbroek ()

En dan dus ook degene die een auto rijden! Zij hebben meer kans op letsel en staan ook nog eens bijna dagelijks in de stinkende file. Allemaal uit vrije wil. Wellicht moet je ook onderscheid maken op het aantal kilometers dat men rijdt.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie