Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Minder wanbetalers voor de zorgverzekering

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

zorgverzekering vergelijken 2018.jpg

De zorgverzekering is verplicht, en dus ook de betaling van de premie. Volgens het CBS gaat het goed met de betaling van de premie. Eind 2017 waren er weer minder wanbetalers. Toch is het nog geen reden voor een feestje.

Ongeveer 1,7%  van de verzekerden vanaf 18 jaar heeft een betalingsachterstand van 6 maanden of meer. Procentueel valt het mee, maar het gaat nog steeds om 230.000 Nederlanders. Het aantal wanbetalers is al jaren aan het zakken na de piek in 2014. Toen hadden 2,2% van de volwassen verzekerden een achterstand. 

Wanneer krijg je de stempel wanbetaler?

Een keer onvoldoende saldo op de betaalrekening maakt je nog geen wanbetaler voor de zorgverzekering. De zorgverzekeraar zal het nog een keer proberen of contact opnemen. Bij een betalingsachterstand van meerdere maanden zal de verzekeraar een betalingsregeling willen treffen. Zodra het over een achterstand gaat van 6 maanden of meer, heb je de twijfelachtige eer om ook toegevoegd te worden aan het overzicht van wanbetalers.

Wie hebben vooral moeite met het betalen van de premie?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft inzichtelijk gemaakt welke leeftijdsgroepen de meeste moeite hebben met betalen van de premie. In alle leeftijdsgroepen zijn de mannen de grootste wanbetalers voor de zorgverzekering. Vooral mannen tussen 30 en 35 jaar geven hun geld liever aan iets anders uit. Meer liefst 3,6% van deze mannen zitten in de wanbetalersregeling. Jonge verzekerden van 18 en 19 jaar zijn goede betalers. Hier zal de invloed van de ouders groot zijn. Ook verzekerden met een migratieachtergrond hebben opvallend meer moeite met het betalen. Vooral verzekerden met een achtergrond in de Nederlandse Antillen en Aruba betalen de premie voor de zorgverzekering niet. 

cbs-wanbetalers-achtergrond.png

Voorkom betalingsachterstand in de zorgverzekering

Voor de premiebetaling kun je betalingsafspraken maken met de verzekeraar. Zodra de achterstand groter is dan 6 maanden, wordt jouw dossier doorgestuurd naar het CAK (Centraal Administratie Kantoor). Zij gaan de achterstand op de zorgverzekering alsnog incasseren en ze gaan ook de toekomstige premies incasseren. De toekomstige premie die zij rekenen wordt de bestuurlijke zorgpremie genoemd. Deze premie is al aan keer verlaagd, maar bedraagt nog steeds € 136,67 voor alleen maar de basis zorgverzekering. De CAK brengt dus een hogere premie in rekening. Door de hoge premie wordt het nog lastiger om de betalingsachterstand in de zorgverzekering weer in te lopen.

Heb je een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar? Laat het niet op z’n beloop en neem contact op met de verzekeraar. Tref een betalingsregeling om een financieel moeras te voorkomen. Gaat dit financieel ook niet lukken? Schakel zo snel mogelijk de hulp in van de gemeente waar je woont.

Je kunt zelf zorgen voor een beter betaalbare zorgverzekering. Vanaf half november kun je weer een zorgverzekering kiezen voor 2019. Bespaar een paar tientjes per maand op de zorgverzekering en voorkom zo betalingsachterstanden. Maar let op! Met een betalingsachterstand kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie