Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Nederlanders tevreden met budgetpolis

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De meeste mensen met een goedkope 'budgetpolis' zijn tevreden over hun zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wat houdt zo'n zorgverzekering met beperkende voorwaarden in en waarom kiezen mensen ervoor?

Zorgfraude_IKZ.jpg

Naturapolis met beperkende voorwaarden

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft onderzoeksinstituut Nivel opdracht gegeven om uit te zoeken hoe tevreden mensen zijn met een zorgverzekering met beperkende voorwaarden. Vroeger werd het 'budgetverzekering' genoemd, maar 'naturaverzekering met beperkende voorwaarden' of 'beperkte naturapolis' is een betere omschrijving. Met deze verzekering kun je niet bij alle zorgverleners terecht of je krijgt een lagere vergoeding bij het gebruik van niet-gecontracteerde zorg. De korting op de premie wordt gezien als een beloning. De meeste ondervraagden vinden het een goede ‘deal’. Wil je meer weten over de verschillen tussen de natura- en de restitutieverzekering? Lees er alles over in onze kennisbank.

Zeven op de tien verzekerden tevreden 

Een ruime meerderheid (70%) van de verzekerden met een beperkte naturaverzekering (budgetpolis) is er tevreden over. Van deze groep geeft 42% zelfs aan dat ze hun zorgverzekering aanbevelen. Slechts 14% van de ondervraagden is niet op alle vlakken tevreden met de zorgverzekering. Van de mensen die moesten bijbetalen voor niet-gecontracteerde ziekenhuiszorg, gaf de meerderheid aan dat niet van tevoren te weten. Het ontbreekt kennelijk aan tijdige en duidelijke informatie. 'Juist voor deze groep verzekerden is het van belang om goed geïnformeerd te zijn over eventuele bijbetalingen', stellen de onderzoekers. Daar ligt dus nog een belangrijke taak voor zorgverzekeraars.

Lage premie grootste pluspunt

De lage zorgpremie is de meest genoemde reden om te kiezen voor een polis met beperkende voorwaarden. Daarnaast speelt zorggebruik een rol: een kwart gaf aan deze polis te hebben gekozen omdat ze weinig zorg gebruiken.

De meest in de oog springende beperking in de budgetpolis is een kleinere keuze in ziekenhuizen waar je heen kunt voor een behandeling. De verzekeraar bepaalt bij welk ziekenhuis je terecht kunt voor planbare zorg.

Geen probleem als favoriete zorgverlener maar gecontracteerd is

Een beperktere keuze in zorgverleners hoeft geen probleem te zijn. Zolang je verzekeraar maar een contract heeft met de zorgverleners waar jij altijd naar toe gaat. Bij het vergelijken op Poliswijzer.nl, kun je jouw zorgverleners meenemen in de vergelijking. Goed om te weten dat je bij een spoedgeval bij alle ziekenhuizen terecht kunt ongeacht welke verzekering je hebt. Dus ook met de budgetpolis.

Liever alle ziekenhuizen in Nederland gedekt? In 2020 kon je voor een paar euro per maand meer een zorgverzekering kiezen waarin alle ziekenhuizen gecontracteerd zijn.

geweigerdcontractzorgverzekeraarziekenhuis.png

Verzeker alleen wat je nodig hebt

Je weet misschien nu nog niet wat je in 2021 aan medische zorg nodig hebt. Je weet wel welke zorg je in ieder geval niet nodig hebt. Door het uitsluiten van zinloze dekkingen krijg je de zorgverzekering afgestemd op jouw wensen. Alternatieve geneeswijzen hoef je niet mee te verzekeren als je er niet in gelooft. Een 60-plusser heeft bijvoorbeeld niets meer aan een dekking voor een bevalling. Het kiezen van een zorgverzekering kun je vergelijken met het boodschappen doen. Je gooit alleen boodschappen in je mandje die je ook echt gebruikt. Je koopt toch ook geen pindakaas als je het niet lust?

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 30 oktober 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie