Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Welke zorgverzekering kies je? Restitutie, natura of een combi?

Zorgverzekeraars bieden verschillende basisverzekeringen aan. De basisverzekering is verplicht en biedt bij alle zorgverzekeraars dezelfde dekking, maar er zijn wel verschillen. Het belangrijkste verschil is de mate van keuzevrijheid in zorgverleners. Uit welke soorten basisverzekeringen kun je kiezen?

Fotolia_81001054_XS.jpg

Wat is een restitutiepolis?

Bij een restitutiepolis heb je de volledige vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. Jij kiest en de zorgverzekeraar betaalt de rekening. Je schiet de rekening in sommige gevallen wel eerst voor en na het indienen van de nota krijg je het geld waar je recht op hebt weer terug. Alleen als een zorgaanbieder een onredelijk tarief rekent, is het mogelijk dat je een deel zelf moet betalen. De verzekeraar mag namelijk niet meer vergoeden dan het tarief dat in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend wordt geacht. Bij de restitutieverzekering ben je niet afhankelijk van de contractering van ziekenhuizen. Je kiest dus zelf waar je heen gaat. De restitutieverzekering geeft de grootste keuzevrijheid in zorgverleners, maar is gemiddeld ook de duurste variant.

Wat is een naturapolis?

De meeste mensen kiezen voor een naturapolis. Meer dan 70% van de verzekerden heeft zo'n zorgverzekering. Bij een naturapolis kiest je verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als je zorg nodig hebt, kies je dan uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders. Wil je toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dat kan, maar de zorgverzekeraar mag dan een lagere vergoeding geven. Hoe hoog de vergoeding dan is staat in de polis. Deze vergoeding mag niet zo laag zijn dat dit een hindernis vormt om de zorg af te nemen bij een niet gecontracteerde zorgaanbieder. Hoeveel je moet bijbetalen verschilt. Het kan gaan om 20% van de rekening, maar de kosten die je zelf draagt kunnen ook oplopen tot 35% van de rekening. Van een ziekenhuisrekening van € 10.000 kun je dus tot € 3500 zelf moeten betalen. Wil je alleen een zorgverzekering met een volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen? Dat kan! Wij hebben al een vergelijking klaargezet op Poliswijzer.nl.

Wat is een naturapolis met beperkende voorwaarden (budgetpolis)?

Een naturapolis waarbij bijvoorbeeld minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd of waarbij vergoedingen lager kunnen zijn, heet ook wel budgetpolis. De term budgetpolis wordt tegenwoordig niet of nauwelijks meer gebruikt.

Wat is een combinatiepolis?

Dit type zorgverzekering is een combinatie van de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Bij een combinatiepolis heb je in bepaalde gevallen recht op zorg (zoals geregeld in een naturapolis) en in andere gevallen recht op een vergoeding van zorg (zoals in een restitutiepolis). De basisverzekeringen van de meeste verzekeraars vallen onder deze definitie. Alleen met een restitutiepolis ben je niet afhankelijk van contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners.

polissen-zorgverzekering2019-rijksoverheid.jpg

Ga je voor een zorgverzekering met volledige keuzevrijheid? Dan kies je dus voor de restitutiepolis. Wil je graag hulp bij het kiezen? Bel of mail ons, wij helpen graag! Doe je het liever toch zelf? Bij ons kan je alle zorgverzekeraars vergelijken.

Geactualiseerd: 26-10-2020


Gepubliceerd: maandag 31 december 2018
Geactualiseerd: maandag 26 oktober 2020

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie