Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Basisverzekering natura, restitutie of combinatie: welke moet ik kiezen?

Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. De basisverzekering is verplicht en biedt bij alle zorgverzekeraars dezelfde dekking, maar er zijn wel verschillen. Het belangrijkste verschil is de mate van keuzevrijheid in zorgverleners. Je kunt kiezen uit de restitutiepolis, de naturapolis, de budgetpolis of de combinatiepolis. Poliswijzer.nl legt uit wat de verschillen zijn, zodat jij weet welke het beste bij je past.

Inhoudsopgave:

basisverzekering natura of restitutie?

Wat is een restitutiepolis (basisverzekering restitutie)?

Bij een restitutiepolis heb je de volledige vrijheid om zelf een zorgverlener te kiezen. Jij kiest de zorgverlener en de zorgverzekeraar betaalt de rekening. Je schiet de rekening in sommige gevallen wel eerst voor. Na het indienen van de nota krijg je het geld waar je recht op hebt weer terug van de zorgverzekeraar. 

Alleen als een zorgaanbieder een onredelijk hoog bedrag in rekening brengt, is het mogelijk dat je een deel zelf moet betalen. De zorgverzekeraar wil namelijk niet meer vergoeden dan een bedrag dat in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een medische behandeling. 

Bij de restitutieverzekering ben je niet afhankelijk van door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Je kiest dus zelf waar je heen gaat. De restitutieverzekering biedt de grootste keuzevrijheid in zorgverleners, maar is gemiddeld ook de duurste variant basisverzekering. Het voordeel is dat je altijd de volledige rekening vergoed krijgt en je kunt bij iedere zorgverlener terecht.

Voordelen en nadelen van een restitutieverzekering

Het grootste voordeel van een restitutieverzekering is de vrije keuze in zorgverleners. De verzekeraar sluit geen contracten met zorgverleners, maar je kiest zelf waar je heen gaat. Dit is het enige voordeel, maar het is wel een groot voordeel ten opzichte van de andere verzekeringsvormen. 

Een nadeel is de naar verhouding hoge premie. Het verschil met de naturaverzekering kan in de tientallen euro’s per maand lopen. Een ander nadeel is dat de zorgverlener de facturen naar jou stuurt en niet naar de verzekeraar. In principe moet je de facturen eerst voorschieten en vervolgens declareren bij de verzekeraar.

Wat is een naturapolis (basisverzekering natura)?

De meeste mensen kiezen voor een naturapolis. Drie op de vier verzekerden heeft zo'n zorgverzekering. Bij een naturapolis kiest je verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als je zorg nodig hebt, dan kies je één van de door de verzekeraar geselecteerde zorgaanbieders. Wil je toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dat kan, maar de zorgverzekeraar mag dan een lagere vergoeding geven. Hoe hoog de vergoeding dan is staat in de polis. Deze vergoeding mag niet zo laag zijn dat dit een hindernis vormt om de zorg af te nemen bij een niet gecontracteerde zorgaanbieder.

infographic soorten polissen

Hoeveel je moet bijbetalen verschilt. Het kan gaan om 20% van de rekening, maar de kosten die je zelf draagt kunnen ook oplopen tot 35% van de rekening. Van een ziekenhuisrekening van € 10.000 kun je dus tot € 3500 zelf moeten betalen. Wil je dat risico niet lopen, kies dan een zorgverzekering met een volledige keuzevrijheid in ziekenhuizen. Dat kan eenvoudig! Kies bij het vergelijken van zorgverzekeringen in onze vergelijker bij het onderdeel ‘zorgverleners’ voor de filter 'Elk ziekenhuis (100%)'. Bijkomend voordeel: met een naturaverzekering betaalt de verzekeraar de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je hoeft zelf dus niets te declareren of regelen.

Voordelen en nadelen van een naturaverzekering

Het nadeel van de naturapolis is dat je de factuur voor een niet gecontracteerde zorgverlener dus deels zelf moet betalen. Hierdoor wordt het kiezen voor gecontracteerde zorgverleners aangemoedigd door de zorgverzekeraar. Kiezen voor niet gecontracteerde zorg kan duur voor je uitpakken. Wil je volledig vrije zorgkeuze? Kies dan voor een restitutieverzekering. Het verschil tussen natura en restitutie is groot als je waarde hecht aan keuzevrijheid in zorgverleners.

Het grootste voordeel van de naturapolis is de scherpe premie. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturaverzekeringen. Door het kritisch vergelijken, vind je een naturapolis met een ruime keuze in zorgverleners en met toch een redelijke premie. Een ander voordeel is dat je facturen niet eerst hoeft voor te schieten. De zorgverlener stuurt de rekening rechtstreeks naar de verzekeraar.

Wat is een naturapolis met beperkende voorwaarden (budgetpolis)?

Een naturapolis waarbij minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd of waarbij vergoedingen lager zijn dan als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat, heet ook wel budgetpolis. De term budgetpolis wordt tegenwoordig niet of nauwelijks meer gebruikt. Men spreekt liever van een beperkte natura polis.

Wat is een combinatiepolis?

Een combinatiepolis wordt de laatste jaren steeds populairder onder zorgverzekerden. Dit type zorgverzekering is een combinatie van de restitutieverzekering en de naturaverzekering. Bij een combinatiepolis betaal je mogelijk bij als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij de gecontracteerde zorgaanbieders krijg je wel een volledige betaling. Voor andere soorten zorg, heb je recht op een vergoeding van zorg (zoals in een restitutiepolis). Waar je wel of niet een volledige vrijheid in hebt, verschilt per zorgverzekeraar.

Voordelen en nadelen van een combinatieverzekering

Een voordeel van de combinatieverzekering is dat je voor zorg een volledige keuzevrijheid kunt hebben. De verzekeraar heeft met bepaalde zorgverleners wel overeenkomsten gesloten. Waarin je volledige keuzevrijheid hebt, verschilt per verzekeraar. Een ander voordeel is de lagere premie in vergelijking met de restitutieverzekering.

Een nadeel is de hogere premie in vergelijking met de naturaverzekering. Met een combinatieverzekering moet je goed weten of jouw zorgverleners gecontracteerd zijn door jouw verzekeraar. Voor bepaalde zorgverleners heb je een volledige keuzevrijheid, maar je moet wel weten voor welke zorg je wel op gesloten contracten tussen de verzekeraar en de zorgverleners moet letten.

polissen zorgverzekering rijksoverheid

Ga je voor een zorgverzekering met volledige keuzevrijheid? Dan kies je dus voor de restitutiepolis. Wil je graag hulp bij het kiezen? Bel of mail ons, wij helpen graag!

Geactualiseerd: donderdag 3 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie