Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Wat houdt een collectieve zorgverzekering in?

Ongeveer 70% van de Nederlanders is voor de zorgverzekering collectief verzekerd. Veel van deze verzekerden denken onterecht dat ze voordelig uit zijn. Het tegendeel is vaak waar. Het zijn namelijk hoofdzakelijk de duurdere verzekeraars die de mogelijkheid bieden om collectief te verzekeren. Vanaf 2023 vervalt de collectieve korting in de basisverzekering.

collectieve zorgverzekering

Wat houdt een collectieve zorgverzekering in?

Verzekeraars mogen tot 5% korting geven op de basisverzekering in 2022. In 2019 was de maximale korting nog 10%, maar deze nepkorting is onder druk van de politiek verlaagd. Collectieve contracten worden bijvoorbeeld gesloten met werkgevers voor de werknemers en met ledenorganisaties voor de leden. Werknemers of leden kunnen meeliften op de afspraken die de werkgever of de organisatie gemaakt heeft met één of meerdere verzekeraars. De meeste collectieve contracten hebben uitsluitend betrekking op een premievoordeel. Sommige collectieven bieden daarnaast een extra uitgebreide aanvullende verzekering.

Het gemeentecollectief is vaak te duur

De meeste Nederlandse gemeenten bieden een zorgcollectief aan. De verzekering is meestal bedoeld voor inwoners van de gemeente met een inkomen tot 110% of 120% van het minimumloon. Er zijn collectieve premieafspraken gemaakt, maar er wordt soms ook standaard een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Het gaat vaak om een uitgebreide aanvullende zorgverzekering. Ondanks de korting op de collectieve verzekering, is het meestal nog steeds geen goedkope verzekering. De gemeente kan deels in de lasten bijdragen in de vorm van bijzondere bijstand.

Voor de inwoners met een laag inkomen kan de collectieve zorgverzekering een groot nadeel hebben. Als ze de aanvullende verzekering niet nodig hebben, is het een kostbare zorgverzekering.

zorgverzekering vergelijken 2018.jpg

Wat betaal je aan premie?

Over 2022 gerekend vraagt de duurste verzekeraar voor de basisverzekering ongeveer 40% meer premie dan de goedkoopste verzekeraar. De duurste verzekeraar biedt collectieve zorgverzekeringen aan, maar dat maakt het premieverschil natuurlijk niet goed. Veel collectief verzekerde Nederlanders betalen een veel te hoge premie voor de zorgverzekering. Overstappen ligt voor het gevoel misschien lastig. Zeker als de zorgverzekering via een collectief van de werkgever loopt. Toch is het gewoon mogelijk en de werkgever heeft er geen nadeel door.

Veel gemeenten stappen over op de Zorgverzekering op Maat

Eind 2017 is Poliswijzer.nl samen met de gemeente Emmen een pilot gestart. De gemeente had een collectieve zorgverzekering bij Zilveren Kruis Achmea. De korting kwam te vervallen. Dat was voor de gemeente Emmen de aanleiding om de alternatieven voor de collectieve zorgverzekering te onderzoeken, en met succes. Het is de Zorgverzekering op Maat geworden. In het eerste jaar hebben we de collectief verzekerden honderden euro's per jaar laten besparen. Ze hebben afscheid genomen van de te dure zorgverzekering en een zorgverzekering afgesloten die het beste aansluit op hun eigen zorgbehoefte. Vanaf 2018 hebben we de Zorgverzekering op Maat bij meerdere gemeenten uitgerold. Ook voor de zorgverzekering 2022 zijn er weer gemeenten toegevoegd. In totaal wordt de Zorgverzekering op Maat nu aangeboden in  17 gemeenten.

De beste zorg tegen de laagste premie

Je wilt de beste kwaliteit aan zorg met de minste pijn voor jouw portemonnee. De oplossing is vaak niet het collectief verzekeren, maar juist het kiezen voor de beste zorgverzekering tegen de laagste premie.

Geactualiseerd: woensdag 24 november 2021

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Vergelijk en bespaar tot € 535
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie