Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Nieuwe zorgverzekeraar IptiQ – Wat ga je ervan merken?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Zorg - Iptiq.jpgVanaf 2018 betreedt een nieuwe verzekeraar de Nederlandse zorgmarkt, namelijk een Luxemburgse verzekeraar met de lastige naam IptiQ. Zij gaan geen nieuwe zorgverzekering introduceren, maar ze worden de drijvende kracht achter drie bestaande zorgverzekeraars.

IptiQ begint niet met een lege portefeuille. Ze nemen drie door VGZ afgestoten labels onder haar vleugels. Het gaat om: National Academic, Besured en Promovendum. IptiQ klinkt jou waarschijnlijk niet bekend in de oren, maar het is geen kleine speler in verzekeringsland. Het moederbedrijf is namelijk Swiss Re, een grote herverzekeraar die wereldwijd actief is. IptiQ is onder andere ook aan het verzekeren in Ierland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn in Nederland onder andere al actief met overlijdensrisicoverzekeringen.

Meer concurrentie?

Het huidige zorgstelsel is in 2006 geïntroduceerd om concurrentie tussen verzekeraars aan te wakkeren. Dat is duidelijk niet gelukt omdat de drempel voor nieuwe toetreders te hoog is. Er zijn alleen maar verzekeraars verdwenen. De vier grootste verzekeraars verdelen de verzekerden. Slecht 10% van de Nederlanders is niet verzekerd bij Achmea, Menzis, CZ of VGZ. Deze concerns hebben meerdere labels in de markt gezet, waardoor de keuze ruimer lijkt. Volgens het Financieel Dagblad gaat IptiQ geen nieuwe labels in de markt zetten. Eigenlijk kun je IptiQ dus ook niet beschouwen als een toevoeging op de zorgmarkt. Ze zijn de financiële motor onder bestaande labels.

Er zijn al meer partijen met plannen geweest

De afgelopen jaren zijn er al meer initiatieven geweest om de gevestigde zorgverzekeraars aan te vallen, maar tevergeefs. De verzekeraar in oprichting Anno12 heeft na vier jaren voorbereiding in 2014 de stekker uit de plannen getrokken. Per 2017 zou er ook weer een nieuwe verzekeraar toetreden, namelijk Zorgeloos care. Maar ze hadden meer tijd nodig. Hun vizier staat nu gericht op 2018. Afwachten of het nu wel gaat lukken.

De SP kwam zelfs met een alternatief voor de huidige zorgverzekering, namelijk met het Nationaal Zorgfonds. De SP gaat het beleid voor de komende vier jaren waarschijnlijk niet (mede) bepalen. Dit plan kan waarschijnlijk ook de ijskast in.

blog-poliswijzer-goochelhoed.jpg

Tot nu toe geen nieuwe toetreders

Er is beweging in de zorgmarkt, maar verzekerden gaan hier niets of weinig van merken. Tenminste vooralsnog. Toch laat de Nederlandse Zorgautoriteit in een reactie aan het FD op de komst van iptiQ weten: 'We vinden het belangrijk dat patiënten keuzevrijheid hebben. Een nieuwe zorgverzekeraar kan daar een positieve bijdrage aan leveren.'

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 8 november 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie