Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Op vakantie met spoed naar het ziekenhuis: zorg- of reisverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Je vakantie kan uitlopen op een horrorverhaal. Diefstal van je bagage kan de vakantie al verpesten, maar het kan nog véél erger. Je komt bijvoorbeeld door een ongeluk in een buitenlands ziekenhuis terecht. Is een zorgverzekering genoeg of heb je een reisverzekering nodig tijdens de vakantie? 

hoge-rekening-ziekenhuis-buitenland.png

Voor spoedeisende zorg biedt de basisverzekering (zorgverzekering) een wereldwijde dekking. Toch kun je niet achteroverleunen en erop vertrouwen dat het goed komt tijdens de vakantie. De dekking kan namelijk te beperkt zijn.

Wat is de ‘worst case scenario’ met alleen de basisverzekering?

Verzekeraars zijn verplicht om de buitenlandse zorgkosten te betalen, maar ze mogen wel een maximum stellen aan wat ze vergoeden. Ze mogen de vergoeding beperkt houden tot het bedrag dat in Nederland gebruikelijk is voor de ondergane behandeling. In landen met hoge medische zorgkosten, zoals Zwitserland en de VS, is de basisverzekering vaak onvoldoende. In het slechtste geval word je langere tijd in het ziekenhuis opgenomen waarvoor je zelf een rekening krijgt van tienduizenden euro’s. 

Ons advies: verzeker medische kosten mee in de reisverzekering

Je kunt kiezen voor een zorgverzekering met 100% buitenlanddekking. Deze aanvullende zorgverzekering vergoedt de volledige medische kosten in het buitenland. Toch kun je bij gezondheidsproblemen onvoldoende hebben aan de zorgverzekering. Dat speelt bijvoorbeeld als je vanuit het buitenland gerepatrieerd (teruggebracht) moet worden naar Nederland. Deze kosten draagt de zorgverzekeraar niet. Voor een klein bedrag kun je medische kosten in de reisverzekering meeverzekeren. Doe dat ook voor een onbezorgde vakantie.

Met de reisverzekering het eigen risico voorkomen tijdens de vakantie

De eerste € 385 van de medische kosten valt onder het eigen risico in de zorgverzekering. Heb je in Nederland nog geen zorgkosten gemaakt, en maak je de eerste kosten tijdens de vakantie? Dan betaal je mogelijk de eerste € 385 zelf. Dat voorkom je door aanspraak te maken op de reisverzekering in plaats van op de zorgverzekering. Neem (indien mogelijk) contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering om advies in te winnen over jouw situatie en over de medische noodzaak. Doe dat al tijdens de vakantie. 

kennisbank-vliegvakantie1-mondkapjes1.png

Voor niet-noodzakelijke zorg gelden er andere regels

Ga je naar het buitenland voor een geplande medische behandeling? Dan gelden er andere regels. De meeverzekerde medische kosten in de reisverzekering hebben alleen betrekking op noodzakelijke medische zorg tijdens de vakantie. Als je naar het buitenland gaat voor een medische behandeling, heb je niets aan de dekking medische zorg in de reisverzekering. De zorgverzekering kan dekking bieden voor een geplande behandeling in het buitenland, maar je moet het wel eerst overleggen met de zorgverzekeraar. Als de verzekeraar het een goed idee vindt, kun je de kosten vergoed krijgen.

Wil je een passend advies over jouw zorgverzekering? Onze adviseurs kunnen jou helpen. Vanaf half november kun je op Poliswijzer.nl weer een vergelijking maken voor het nieuwe verzekeringsjaar. Doe dat vooral wel, want je moet voorkomen dat je niet goed verzekerd bent en toch een te hoge premie voor de zorgverzekering moet betalen.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 21 december 2022

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie