Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Opnieuw 1,1 miljoen overstappers van zorgverzekering

door Lesley Anker Leestijd: 3 minuten

Net als het jaar ervoor kozen in het najaar van 2020 weer 1,1 miljoen (6,2%) mensen voor een nieuwe zorgverzekeraar. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland op basis van voorlopige cijfers van Vektis. Niet helemaal verrassend, want al sinds 2012 schommelt het overstappercentage tussen 6 en 7 procent.  Door corona oriënteerden zich wel veel meer mensen op het polisaanbod. 

tussentijds-overstappen.png 

Overstappercentage sinds 2012 tussen 6 en 7 procent

Al sinds 2012 ligt het definitieve percentage overstappers van zorgverzekering tussen de 6 en 7 procent. Met een uitschieter in 2013 van 7,2 procent. In 2019 koos 7 procent van de verzekerden een nieuwe zorgverzekering. De premies stegen dat jaar namelijk enorm vergeleken met de jaren ervoor. Voor dit jaar verhoogden zorgverzekeraars hun premie met gemiddeld 5 euro per maand. 

Definitieve overstappercentages door de jaren heen

2010

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
3,9% 5,5% 6,0% 7,2% 6,5% 6,8% 6,3% 6,4% 6,2% 7,0%

6.5%

Meer aandacht voor zorgverzekering door corona

Corona zorgde ervoor dat de zorgverzekering onder de aandacht kwam. Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten waarvoor zij precies verzekerd zijn. Toch zorgde dit vooralsnog niet voor meer overstappers. Zonde, want met een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering zijn veel mensen oververzekerd en betalen zij te veel premie. Coronapatiënten krijgen de medische zorg vergoed vanuit de basisverzekering. 

Definitief overstappercentage in februari

Naar verwachting ligt het  uiteindelijke overstappercentage tussen de 6,4 en de 6,7 procent.  Dit komt doordat mensen ook in januari nog een nieuwe zorgverzekering kunnen afsluiten mits zij de oude zorgverzekering vóór 1 januari hebben opgezegd. De nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Bovendien zijn nog niet alle wijzigingen verwerkt door de zorgverzekeraars. In februari zal Vektis het definitieve overstappercentage bekendmaken. 

Strikt genomen meer overstappers

Eigenlijk zijn er nog meer mensen overgestapt. Bovengenoemd overstappercentage gaat namelijk alleen over het aantal verzekerden dat is gewisseld tussen zorgverzekeraars. Mensen die gewisseld zijn tussen 2 labels van 1 zorgverzekeraar zijn hier niet meegerekend als overstapper. Bijvoorbeeld van VGZ naar het label Bewuzt, van Menzis naar Anderzorg of van Zilveren Kruis naar ZieZo. In het 'Landschap zorgverzekeraars' kun je de verdeling in 2020 bekijken van de concerns en bijbehorende labels. Daarnaast zijn er veel mensen van een collectief naar een andere verzekering van dezelfde zorgverzekeraar overgestapt. Ook zij worden niet meegenomen in de overstapcijfers.

Overstappers via Poliswijzer.nl

Wij zijn erg benieuwd wat onze eigen bezoekers bezighield tijdens het vergelijken van hun zorgverzekering. Welke aanvullende dekkingen zijn populair? Vergeleken er meer of minder mensen met een verhoogd eigen risico? Eind januari zullen wij onze analyse erop loslaten. Houd hiervoor ons nieuwsoverzicht en social mediakanalen in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: donderdag 17 februari 2022

Lesley Anker
Lesley Anker Expert in verzekeringen & Communicatiemedewerker

Sinds 2019 ben ik werkzaam als communicatiemedewerker & gediplomeerd adviseur zorg- en schadeverzekeringen bij Poliswijzer.nl. Daardoor kan ik het juiste advies geven over de financiële producten die Poliswijzer.nl aanbiedt. Ik vind het waardevol om mensen verder te helpen en te adviseren. Bijvoorbeeld door moeilijke informatie begrijpelijk te maken. Zodat onze websitebezoekers verzekeringen eenvoudig en eerlijk met elkaar kunnen vergelijken. Het continue verbeteren van de website is dan ook elke dag vaste prik.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie