Zorgverzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Orthodontie vaker volledig vergoed door zorgverzekeraars

door Jeanet Woldring

Update - Voor de zorgverzekering 2018 zijn veel aanvullende verzekerinbgen beperkt qua dekking. Het blijft dus een kwestie van goed vergelijken. Wil je orthodontie voor kinderen meeverzekeren. Vergelijk op Poliswijzer.nl.

Per 1 januari bieden meer verzekeraars een ruimere vergoeding voor orthodontie dan in 2015. En dat is goed nieuws voor ouders van kinderen onder de 18 die toe zijn aan een beugel. Er is daardoor meer keuzevrijheid. Goed vergelijken loont de moeite vanwege de forse prijsverschillen tussen de aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor orthodontie. Deze kunnen oplopen tot bijna 600 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke zorgvergelijkingssite Poliswijzer.nl.

Aanvullende verzekering voor orthodontie

Omdat orthodontie niet in het basispakket zit, zullen ouders die dit vergoed willen krijgen hiervoor een aanvullende verzekering moeten kiezen (een uitzondering hierop is als er sprake is van een ernstige ontwikkel- of groeistoornis, dan zit het wel in het basispakket). Ben Woldring, directeur van Poliswijzer.nl: “Dit jaar troffen we bij 14 verzekeraars een aanvullende verzekering met een orthodontie vergoeding aan waar je zonder medische vragen of wachttijd direct gebruik van kon maken.” Voor 2016 zijn er 19 verzekeraars die zo’n aanvullende verzekering aanbieden. Interpolis, Aevitae, Avero Achmea, Ketlitz Wolfse en Pro Life bieden volledige vergoedingen met directe acceptatie voor het eerst aan. Volgens de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten kost een beugel gemiddeld tussen de 1400 en 2300 euro. Het is voor ouders met kinderen die binnenkort een beugel nodig hebben dan ook al snel lonend om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten.

Directe acceptatie niet vanzelfsprekend

Er zijn veel aanvullende verzekeringen waarin orthodontie gedeeltelijk wordt vergoed, maar bij lang niet alle verzekeringen worden ze ook voor de volle 100% vergoed. Ook zijn er veel verzekeringen waarbij er geen directe acceptatie is en je dus een bepaalde tijd moet wachten – en premie betalen – voordat je de beugel ook daadwerkelijk vergoed krijgt. Voor dit onderzoek heeft Poliswijzer.nl gekeken naar orthodontieverzekeringen waarbij ten minste 1000 euro voor 100% vergoed wordt en die uitgaan van directe acceptatie.

Opvallend zijn vooral de verschillen in premies. Zo is Interpolis ZorgActief MeerZeker verkrijgbaar voor € 17,22 per maand, hierbij wordt 100% van de orthodontiekosten tot 2000 euro vergoed. Kies je daarentegen voor Azivo AV TopExtra, dan kost je dit per maand maar liefst € 66,35 en ben je dus op jaarbasis € 589,56 extra kwijt. Daarbij moet natuurlijk wel worden vermeld dat deze aanvullende verzekering meer extra vergoedingen biedt dan alleen die voor orthodontie.

Tips om te besparen

Voor ouders met kinderen die een beugel nodig hebben zijn er nog meer manieren om geld te besparen. Ben Woldring: “Het is bijvoorbeeld niet nodig dat beide ouders over een aanvullende verzekering met orthodontiedekking beschikken, als slechts één van beide ouders dit heeft is dat geldig voor al hun kinderen onder de 18 jaar.” Daarnaast kan ook bespaard worden door na het jaar waarin de beugel geplaatst wordt over te stappen naar een goedkopere verzekering met minder dekking. “In het eerste jaar worden de meeste kosten gemaakt, het is dan verstandig te kiezen voor een ruimere vergoeding. De controles bij de orthodontist en het uiteindelijke weghalen van de beugel is een stuk goedkoper, hiervoor zou minder dekking volstaan”, aldus Ben Woldring van Poliswijzer.nl. Overleg vooraf met de orthodontist over de te verwachten kosten voor de komende jaren en stem daar dan je aanvullende verzekering op af.

Bekijk het overzicht vergoedingen orthodontie tot 18 jaar in 2016

Deel dit artikel op:

Gepubliceerd: woensdag 23 december 2015

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur
Jeanet Woldring is als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de eindredactie van de nieuws- en persberichten op Gaslicht.com. Jeanet is gespecialiseerd in alle energiediensten en energieproducten die op Gaslicht.com vergeleken worden, zowel voor de zakelijke als consumentenmarkt. Daarnaast is Jeanet al 20 jaar werkzaam in de energiebranche en heeft daardoor brede kennis opgedaan over de wereld van energie.
Volg Jeanet op: Linkedin
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 504
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie