Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Peperduur medicijn spierziekte toch in basispakket

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

spinraza01.pngHet medicijn Spinraza komt per 1 augustus toch in het basispakket. Dat is goed nieuws voor ongeveer 80 jonge kinderen met de spierziekte SMA. Minister Bruins voor Medische Zorg heeft een akkoord bereikt met fabrikant Biogen, waardoor het voor een 'aanvaardbare prijs' kan. 

Onbetaalbaar

Het middel was anders voor de ouders van de kinderen onbetaalbaar geweest. Zonder prijsonderhandelingen kost Spinraza in het eerste jaar een half miljoen euro per patiënt en daarna een kwart miljoen euro per jaar. Het Zorginstituut Nederland oordeelde in januari dat die prijs te hoog was. De minister is toen in onderhandeling gegaan met Biogen. 

Spinraza wordt alleen vergoed als het middel volgens het Zorginstituut bewezen effectief is. Dat geldt voor kinderen met SMA tot ongeveer 9,5 jaar oud. Voor de overige groep patiënten komt het middel waarschijnlijk ook beschikbaar, maar dan in het kader van een onderzoek. Het ministerie, de fabrikant en de artsen hebben toegezegd dat zij vaart zullen maken met het ontwikkelen van een onderzoeksvoorstel rond Spinraza, zodat ook deze groep kan starten met een behandeling. Ook baby's zonder symptomen maar met de genetische afwijking die SMA veroorzaakt, komen in aanmerking. 

Wat komt nog meer in het basispakket zorgverzekering 2019?

Begin juni maakte Rijksoverheid bekend dat de vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt uitgebreid in het basispakket. Verder krijgen patiënten met de longaandoening COPD oefentherapie vergoed vanaf de eerste behandeling. Op dit moment moeten zij de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Het ministerie stelt wel een maximum aan het aantal behandelingen dat vergoed wordt. Dit zijn er 70 in het eerste behandeljaar. In de jaren daarna is het aantal behandelingen  afhankelijk van de ernst van de aandoening. Ook komt Belimumab, een middel voor mensen met SLE, definitief in het basispakket. Tenslotte komt er meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg. Huisartsen kunnen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht verwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Deze kosten worden vergoed. 

Eigen bijdrage medicijnen maximaal 250 euro

Een andere maatregel van de overheid is het maximaliseren van de eigen bijdrage voor medicijnen. Deze bedraagt in 2019 maximaal 250 euro. Voor een aantal patiënten betekent dit een behoorlijke besparing, bijvoorbeeld voor mensen die ADHD-medicijnen slikken. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zullen echter hooguit 40.000 mensen profiteren van deze maatregel. Dat is 0,2% van alle verzekerden. 'De opzet van het maximeringssysteem kost miljoenen en zit meer mensen dwars dan dat ervan profiteren'. De zorgverzekeraars vinden deze maatregel dan ook zinloze bureaucratie en waarschuwen in een brief aan de Tweede Kamer voor de gevolgen van het plan. 

Poliswijzer.nl is benieuwd of het plan nog aangepast gaat worden. Blijf ons volgen, we houden je op de hoogte.

Deel dit artikel op:


Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie