Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Basisverzekering 2019 – Wat verandert er voor mij?

door Juul Dijkhuis 1 reactie Leestijd: 5 minuten

Ieder jaar opnieuw verandert de inhoud van het basispakket. Op 1 juni heeft de overheid aangekondigd wat de wijzigingen zijn in de basisverzekering 2019. Welke uitbreidingen zijn er en wat verdwijnt er uit het basispakket?

Wijzigingen basisverzekering 2019

De inhoud van het basispakket is bij alle verzekeraars gelijk. In 2019 gelden de volgende uitbreidingen:

Vergoeding voor gecombineerde leefstijl interventie (GLI)

Vanaf 1 januari 2019 kunnen huisartsen mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht doorverwijzen naar een zogenaamde GLI (gecombineerde leefstijl interventie). De kosten vallen in de basisverzekering. Deze vorm van preventieve gezondheidszorg moet zorgen voor een besparing op andere medische kosten. Gezondere mensen maken namelijk gemiddeld lagere medische kosten. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk, het maakt dus niet uit waar je verzekerd bent. 

Er kleven nogal wat gezondheidsrisico’s aan overgewicht. Door het aanleren van een gezondere levensstijl worden deelnemers gestimuleerd om minder te eten en juist meer te bewegen. Door gedragsverandering worden deelnemers gemiddeld gezonder. Het effect van GLI is vooraf al onderzocht. GLI wordt namelijk al aangeboden. Door het succes van het programma komt het nu in de basisverzekering. Op termijn moet het geld opleveren door een betere gezondheid. Een win-winsituatie dus. 

Wie hebben baat bij GLI?

Nederlanders met een hoog risico op complicaties van overgewicht kunnen baat hebben bij de gecombineerde leefstijl interventie. Nu het in de basisverzekering komt, wordt GLI ook voor het grote publiek beschikbaar. Deze combinatie van advies en begeleiding kun je via de huisarts aanvragen. 

Eigen bijdrage voor medicijnen? Vanaf 2019 nooit meer dan € 250

Medicijnen worden vergoed uit de basisverzekering. In uitzonderingsgevallen betaal je een eigen bijdrage (niet te verwarren met het eigen risico). De eigen bijdrage voor medicijnen blijft in 2019, maar je betaalt maximaal € 250. Dit blijkt uit het Regeerakkoord.

Wie hebben baat bij deze beperking van de eigen bijdrage?

Bijvoorbeeld ouders met kinderen met ADHD lopen vaak tegen een eigen bijdrage aan. De huisarts schrijft bijvoorbeeld het medicijn Concerta voor. De verzekeraar mag voor de vergoeding vanuit de basisverzekering uit gaan van de hoogte van de medicijnkosten van het goedkopere Ritalin. Het gevolg is een jaarlijkse eigen bijdrage van een paar honderd euro. In 2019 blijft de eigen bijdrage in ieder geval beperkt tot € 250.

Verruiming van de aanspraak op zittend ziekenvervoer

Patiënten krijgen vergoeding voor vervoer (anders dan met de ambulance) van en naar consulten, onderzoek en controles als die samenhangen met de behandeling. Dat zijn de ritjes naar zorginstellingen voor behandelingen met eigen vervoer. Nu wordt opgesomd welke doelgroepen recht hebben op een vergoeding voor zittend vervoer, oncologie - en dialysepatiënten bijvoorbeeld. Vanaf 2019 moet de vergoeding volgens het Zorginstituut Nederland rechtvaardiger en moet het vereenvoudigd worden. Nadere informatie hierover volgt. 

Vergoeding oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling

Nu moeten patiënten de eerste 21 behandelingen nog zelf betalen. Wel komt er een maximum op het aantal behandelingen dat vergoed wordt. In het eerste behandeljaar zijn dit er maximaal 70. In de jaren daarna is het aantal behandelingen afhankelijk van de ernst van de COPD. 

Wat houdt de wijziging in voor patiënten met COPD?

Patiënten met COPD hebben voor 2018 waarschijnlijk gekozen voor een ruime vergoeding voor fysiotherapie. De eerste 21 behandelingen moeten ze namelijk zelf betalen. In 2019 hoeven ze om deze reden niet meer te kiezen voor een aanvullende verzekering speciaal om de eerste 21 behandelingen vergoed te krijgen. Voor mensen met COPD kan dit zorgen voor een lastenverlichting. 

Belimumab voor SLE definitief in basispakket

Goed nieuws voor mensen met SLE. Voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) werd het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit het basispakket.

Wat gaat er dus veranderen voor SLE patiënten?

Ten opzichte van 2018 gaat er in 2019 niet veel veranderen. Patiënten kregen het vergoed en dat blijft zo. Ze hebben wel de zekerheid gekregen doordat het nu toegevoegd is aan de basisverzekering. Het was voorwaardelijk en het zit nu standaard in de basisverzekering.

medicijnen-koffer.jpg

Wat verdwijnt er uit de basisverzekering in 2019?

Op andere vlakken wordt de basisverzekering juist versoberd. Eind 2016 adviseerde het Zorginstituut om paracetamol, vitaminen en mineralen uit de basisverzekering te halen. De kosten van deze middelen zijn laag; per patiënt gemiddeld iets meer dan een euro per week en ze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt. Het kabinet volgt dit advies op. Dit biedt ruimte om andere dingen op te nemen in het pakket.

Paracetamol, vitaminen en mineralen worden per 2019 niet langer vergoed uit het basispakket

Treft de beperking in de basisverzekering jou?

Door reuma kun je dagelijks een ondragelijke pijn ervaren. Met paracetamol kun je de pijn onderdrukken. Bij chronische aandoeningen, zoals reuma, worden deze pijnstillers vergoed als je er minimaal een half jaar van afhankelijk bent. Na 1 januari 2019 draag je deze lasten zelf. De vergoeding is geschrapt omdat de kosten beperkt zouden blijven tot € 1 per week. Voor patiënten die veel pijn ervaren blijven de kosten vaak niet beperkt tot € 52 per jaar, maar waarschijnlijk zijn ze van gemiddelden uitgegaan. 

Wij houden in de gaten hoe de basisverzekering eruit gaat zien per 2019. Zodat jij vanaf half november weer goed onderbouwd kunt kiezen voor de zorgverzekering die het beste bij je past.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: vrijdag 22 juni 2018

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (1)

Geplaatst door: Judith van de Klundert Sijnesael ()

be al enkel jaren bij thebe en heb mijn ziektenkostenverzekering bij CZ , Al jaren heb ik een chronische aandoening van de afbraak van vitamine C en D en kalkafbraak deze moet ik dagelijks 100% aanvullen om ziekten te voorkomen. de fysio en osteopaat moet ik ook grotendeels zelf betalen en dan gaan de pijnstillers ook uit het pakket heb mijn tandarts verzekering moeten inruilen voor fysio ik betaal bijna 2500.00 per jaar extra boven mijn premie heb een wia met sws indicatie inkomen 1370.00 p .m hoeveel moet ik nog inleveren waarom ben ik uberhaut verzekerd om de omgeving te spekken krukken moet je zelf kopen hulp in huis die is alleen voor mensen aan het werk te houden maar echte hulp is er niet. Wanneer word er voor de zieken opgekomen? dus hoe kunnen ze zeggen het is maar 1 euro kijk eerst alles na voordat je iets zegt of doet.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie