Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Polisjungle met ruim 1400 keuzemogelijkheden

door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten

In Vara's Kassa kwam vanavond aan het licht dat de consument in 2016 bij de negen zorgverzekeraars kan kiezen uit ruim 50 verschillende merken en daarbij meer dan 1400 verschillende mogelijkheden heeft. Kassa heeft met de Consumentenbond berekend dat het om een stijging van 100 opties ten opzichte van vorig jaar gaat en start een actie. De zorgvergelijker van Poliswijzer.nl helpt consumenten bij het vinden van de juiste polis in het oerwoud van alle zorgpolissen.

Jaar van de transparantie in de zorg

Minister Schippers van Volksgezondheid had zorgverzekeraars eerder dit jaar  opgeroepen om het aantal keuzes juist te beperken en te zorgen voor meer transparantie. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is van mening dat zorgverzekeraars moeten investeren in de vergelijkbaarheid en inzichtelijkheid van het aanbod.

Volgens de vier grootste zorgverzekeraars Achmea, VGZ, CZ en Menzis is er wel degelijk gehoor gegeven aan de oproep van de minister. Dit zorgseizoen hebben de grote vier verzekeraars geen nieuwe polissen of nieuwe merken geïntroduceerd en zijn enkele kleinere merken opgedoekt, waarbij de klanten zijn overgeheveld naar de bestaande hoofdmerken. De extra keuzes dit jaar zijn dan ook uitsluitend het gevolg van de introductie van enkele nieuwe aanvullende (tand)verzekeringsmodules.

Op de goede weg

Poliswijzer.nl constateert ook dat, ondanks de stijging van het totale aantal keuzemogelijkheden, een aantal punten voor meer transparantie in het aanbod wel degelijk zijn opgepakt door de zorgverzekeraars.

Zo wordt er in dit nieuwe zorgseizoen door de verzekeraars alleen nog geadverteerd met zorgpremies die gebaseerd zijn op het standaard eigen risico. Ben Woldring: "In voorgaande jaren zagen we dat zorgverzekeraars in hun reclames tegen elkaar aan het strijden waren met 'lage vanaf prijzen' die alleen van toepassing waren bij het hoogst mogelijke eigen risico. De meeste mensen kiezen echter voor het standaard eigen risico, waardoor de geadverteerde prijzen vaak onherkenbaar waren. De nieuwe manier van adverteren met het standaard eigen risico is voor de consument dus veel transparanter en daarnaast veel realistischer qua premiehoogtes."

Polisjungle ontrafeld

Kassa en de Consumentenbond hebben ook bekeken hoeveel alle basispolissen echt van elkaar verschillen. Zij komen tot de conclusie dat er zowel in het aanbod van 2015 als 2016 sprake is van een schijnkeuze. Eenzelfde polis wordt onder een andere naam, via een ander merk, voor een hogere of lagere prijs aangeboden. De Consumentenbond roept via een actiepagina mensen op om hun stem te laten horen een einde te maken aan de polisjungle.

Ben Woldring, oprichter van Poliswijzer.nl: "De jungle aan polissen was eind vorig jaar juist de reden om Poliswijzer.nl te lanceren. Dankzij snelle en slimme filtermogelijkheden hoef je op Poliswijzer.nl geen lange vragenlijsten in te vullen of eindeloos heen en weer te klikken om tot een keuze te komen. De consument zit daarmee zelf aan de knoppen bij het zorgverzekeringen vergelijken".

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 11 september 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie