Verzekering vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Wij bellen je graag terug.

Premie voor de beëindigde zorgverzekering toch afgeschreven?

door Juul Dijkhuis

Eind 2018 kies je een zorgverzekering en wordt de oude zorgverzekering opgezegd. Toch betaal je nog premie voor de opgezegde zorgverzekering, de verzekeraar incasseert de premie namelijk vooraf. Hoe krijg je het onterecht betaalde bedrag terug?

nieuwe-zorgverzekering-dubbele-premie-groot.jpg

Je betaalt zorgpremie vooraf

In december hebben de zorgverzekeraars de premie voor januari van jouw rekening afgetrokken. Zelfs als je dagen vóór de incasso overgestapt bent, incasseren ze toch nog de premie voor het nieuwe jaar. Dat zit versleuteld in de systemen bij de verzekeraars en daar kun je weinig aan veranderen. Maar je krijgt het echt terug!

Dubbele afschrijving automatisch teruggestort

De onterecht betaalde premie wordt automatisch teruggestort. Dat is het positieve nieuws, maar houd er wel rekening mee dat het soms langer kan duren.

Of je boekt het bedrag zelf terug

Heb je het geld direct nodig, dan kun je eventueel zelf in actie komen. Met internetbankieren kun je het bedrag eenvoudig terugboeken. Hoe dit moet, verschilt per bank. Maar moeilijk is het niet. Wees er wel zeker van dat de nieuwe verzekeraar jou geaccepteerd heeft voor de nieuw aangevraagde zorgverzekering. Een bevestiging van de nieuwe verzekeraar is voldoende.

Nooit dubbel verzekerd

De meeste mensen wachten tot de laatste week van het jaar voor het  vergelijken en overstappen van zorgverzering. De oude zorgverzekering moet opgezegd worden vóór 1 januari. Dat regelt de nieuwe zorgverzekeraar voor je, maar tot je bericht hebt, voelt het misschien niet goed. Ben je nu niet dubbel verzekerd? Dat kunnen we gelijk ophelderen. Het is niet mogelijk om voor je zorgverzekering dubbel verzekerd te zijn. Je nieuwe zorgverzekeraar is verplicht om je oude verzekering op te zeggen. Je hoeft daar niets voor te doen.

Vóór 1 januari opgezegd?

Heb je jouw zorgverzekering vóór 1 januari opgezegd? Dan heb je nog tot 1 februari de tijd voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Deel dit artikel op:

Juul Dijkhuis

Webredacteur
Juul Dijkhuis
Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie