Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Premie voor de zorgverzekering 2018 omhoog? Bij DSW niet

door Juul Dijkhuis Leestijd: 2 minuten

dsw-zorgverzekeraar.gif In september hebben de politieke partijen flink gediscussieerd over de premie voor de zorgverzekering. De oppositiepartijen willen de sterke stijging van de premie dempen door de bijdrage van overheid te verhogen.  Zorgverzekeraar DSW drukt de discussie de kop in en verlaagt de premie in 2018 met 6 euro. Daarnaast gaat het eigen risico bij DSW met 10 euro omlaag naar 375 euro.

Premie DSW lager dan verwachting

Vorig jaar heeft DSW nog een forse stijging van de zorgpremie door moeten voeren, namelijk bijna € 10 per maand. Nu komen ze als eerste verzekeraar met een verrassing. De maandpremie voor de basisverzekering zakt van € 108 naar € 107,50 per maand. Volgens de DSW-directeur Chris Oomen zijn de zorgkosten in de Miljoenennota te hoog ingeschat.  De verzekeraar heeft onlangs een financiële meevaller van € 400 miljoen gehad, dat speelt natuurlijk ook een rol.

Politiek zit er flink naast

Met Prinsjesdag heeft het kabinet weer een schot voor de boeg gedaan over de hoogte van de premie voor de basisverzekering. Net als voorgaande jaren blijkt ook nu weer dat deze voorspellingen niet veel zin hebben. De verzekeraars bepalen namelijk hun eigen premie. De voorspelling was een premieverhoging van € 6 per maand. In onderstaande grafiek zie je de verschillen tussen de door de politiek voorspelde premie en de werkelijke premie van DSW. De verschillen zijn ieder jaar weer groot.

Knipsel.jpg

DSW gaat het eigen risico verlagen met 10 euro, maar hoe?

Het eigen risico is vastgesteld op € 385. Dit ligt zelfs wettelijk verankerd. Er zijn mogelijkheden om het eigen risico te verlagen op enkele onderdelen. Op deze manier hebben verzekeraars de ruimte gekregen om zich te onderscheiden van de concurrentie. VGZ heeft bijvoorbeeld het preferentiebeleid op geneesmiddelen. Bij het gebruiken van door de verzekeraar aangewezen medicijnen gaat de medicatie niet ten laste van het eigen risico. Dit is een toegestane vorm van korting geven op het eigen risico.

DSW heeft het eigen risico verlaagd met 10 euro, maar wat de voorwaarden zijn wordt verder niet toegelicht. Het is waarschijnlijk meer een statement dan een serieuze aanpassing van het eigen risico. Een verzekeraar mag namelijk niet zomaar € 10 doneren. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 27 september 2017

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie