Ben Woldring
Wij vergelijken al
25
jaar
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Premie zorgverzekering 2017 flink omhoog?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Verzekeraar DSW zorgt weer voor de aftrap. De eerste zorgpremie voor 2017 is bekend. In de feestbegroting tijdens Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een stijging van de premie van 3,50 euro, maar DSW verhoogt met …  9,25 euro. Bijna drie keer zoveel. De nieuwe premie van DSW wordt 108 euro per maand. Huidige klanten met een basisverzekering gaan in 2017 dus 111 euro meer betalen dan in 2016. Wat is hier aan de hand? Wordt dit de trend voor 2017?

Begin september kwamen wij met goed nieuws. Minister Schippers voorspelde een kleine stijging van de premie. Een stijging van 3,50 euro per maand valt mee! En het eigen risico blijft volgend jaar gelijk. Weinig over te klagen dit jaar zou je zeggen, maar zijn we in een verkiezingspraatje gestonken? DSW voert namelijk een veel grotere stijging van de premie door. Dit is één van de kleinere verzekeraars, maar vergis je niet. Het zijn de trendsetters onder de verzekeraars. In de vier voorgaande jaren bleef DSW onder de voorspelling van het kabinet. Nu compenseren ze de meevallers van voorgaande jaren in één keer met een explosieve stijging. Wat heeft DSW hierover te zeggen?

Minder ruimte om reserves in te zetten

De bestuursvoorzitter van DSW, Chris Oomen, heeft op radio 1 zijn zegje erover gedaan. De sterke premiestijging kan hij verklaren. Vorig jaar hebben ze een deel van hun financiële reserves gebruikt om de premie te drukken. In 2017 gaat DSW ook weer een deel van de reserves aan de verzekerden teruggeven, maar veel minder. Hierdoor stijgt volgens Oomen de premie met 4,25 euro per maand. De resterende stijging van 5 euro komt door stijgende lasten die betaald moeten worden vanuit de zorgverzekering. Er wordt een sterke stijging van de kosten verwacht door wijkverpleegkundige zorg, gespecialiseerde medicijnen en door een uitbreiding van het basispakket.

Blijft DSW prijsvechter en richtinggevend?

De meeste verzekeraars maken de zorgpremie voor 2017 pas in november bekend. DSW is geen strategische en afwachtende verzekeraar. Waarom ook wachten als je nu al weet wat de premie  moet worden om de kosten te dekken? Voorgaande jaren was DSW niet alleen trendsetter, maar ook prijsvechter. Een prijsstijging van bijna 10% lijkt geen actie van een prijsvechter. Anderzijds kun je ook stellen dat overige verzekeraars vergelijkbare kosten voor de kiezen krijgen. Zij zouden dus ook vergelijkbaar moeten verhogen. Of dat gebeurt, is afwachten. De meeste zorgverzekeraars wachten tot de laatste week voor de deadline van 19 november, om zodoende net goedkoper te kunnen zijn dan de concurrent.

Wat zegt minister Edith Schippers?

Niets zegt ze er over. Zij wil wachten met een reactie tot alle verzekeraars de premies voor 2017 vrij hebben gegeven. Chris Oomen is van mening dat het kabinet een feestbegroting heeft gemaakt. Daar past een kleine verhoging van de zorgpremie mooi in. Diandra Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland is woest. Met deze hogere zorgkosten is geen rekening gehouden in de koopkrachtberekeningen.

Hoe dit uitpakt voor DSW moet blijken zodra ook de andere verzekeraars met de billen bloot gaan en de premie voor volgend jaar prijsgeven. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld je aan voor onze Poliswekker.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 14 februari 2023

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Verzekeringsexpert

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie