Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Recordaantal Nederlanders wil overstappen van zorgverzekeraar

Leestijd: 3 minuten

Nog nooit waren zoveel consumenten van plan om in 2015 van zorgverzekering te wisselen. Uit een enquête van Zorgwijzer.nl kwamen 1583 reacties binnen op de vraag Ga jij overstappen van zorgverzekeraar in 2015?.

Er is de laatste weken veel te doen geweest rondom de eventuele stijging van de zorgpremie en het eigen risico volgend jaar. Dit zal ongetwijfeld hebben gezorgd voor het grote aantal reacties op de enquête.

Redenen om over te stappen

Naast de vraag m.b.t. het overstappen, werd ook gepeild wat de voornaamste reden zou zijn om te wisselen van zorgverzekering. De meest gekozen reden was het betalen van een lagere zorgpremie is met 67% van de stemmen. Slechts tien procent van de ondervraagden geeft aan op dit moment niet tevreden te zijn met de service van de huidige zorgverzekeraar. Nog eens 10% gaf aan zich anders aanvullend te willen verzekeren, bijvoorbeeld een met een ruimere of minder ruime vergoeding voor fysiotherapie.

Op de vraag waarom zij zouden overstappen van zorgverzekeraar, gaf 13% van de ondervraagden een andere reden op. Andere redenen die zijn opgegeven, waren onder meer de 'overgang' van zorgverzekeraars Agis en TakeCareNow naar Zilveren Kruis Achmea per 2015. Niet iedere verzekerde van Agis en het jongerenlabel is even blij met de overheveling. Andere ondervraagden geven aan volgend jaar een polis te willen waarbij de keuzevrijheid uit zorgaanbieders weer van toepassing is. Ook zijn er respondenten die aangeven dat ze juist niet kunnen overstappen omdat ze chronisch ziek zijn en hierdoor moeilijk geaccepteerd zullen worden, omdat ze een bijstandsuitkering ontvangen of zijn aangemeld als wanbetaler.

Keuzevrijheid binnen de zorgpolis

Vorig jaar hebben een aantal grote zorgverzekeraars een zogenoemde budgetpolis gelanceerd, waarbij je als verzekerde maar bij enkele tientallen ziekenhuizen terecht kan. Dit heeft als voordeel dat de zorgpremie lager uitvalt. Veel mensen hebben vorig jaar een dergelijke polis afgesloten, maar zijn nu mogelijk tot de conclusie gekomen dat ze terug verlangen naar de keuzevrijheid van een restitutie of uitgebreide naturapolis.

Stijging zorgpremie in 2015

Tijdens Prinsjesdag zal de definitieve samenstelling van het basispakket bekend worden gemaakt, evenals de hoogte van de zorgpremie en het eigen risico. Deze informatie is al min of meer onthuld. Zo zou de premie volgend jaar met 114 euro gaan stijgen en het eigen risico worden verhoogd naar 375 euro (nu 360 euro). De 114 euro is echter een richtlijn en gebaseerd op een berekening van het kabinet. Uiteindelijk zullen de zorgverzekeraars zelf de premie voor hun verzekerden bepalen waardoor de verhoging in de praktijk lager zou kunnen uitvallen. Als verzekeraars hun reserves zouden gaan gebruiken, zou de premie volgens verschillende belangenverenigingen volgend jaar zelfs omlaag kunnen. Het nieuws rondom de stijging van de zorgpremie en het eigen risico in 2015 heeft volgens Zorgwijzer.nl een schokeffect gecreëerd waardoor het aantal beoogde overstappers zo hoog ligt.

Leeftijdscategorie overstappers

De grootste groep (bijna 1 op 4) van de respondenten uit de enquête die aangaf volgend jaar te willen overstappen van zorgverzekeraar, bevindt zich in de leeftijdscategorie van 36 t.m. 45 jaar. Volgens Zorgwijzer.nl opvallend, omdat in veel gevallen blijkt dat juist de 'jongeren' (18 t.m. 25 jaar) het meest overstappen. Van de respondenten die hebben aangegeven te willen overstappen, waren acht procent vrouw en zes procent man.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 19 december 2022
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie