Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Stand van zaken in de zorgverzekeringsmarkt

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Meer overstappers, meer zorgverzekeringen en een toegenomen verschil in prijzen tussen de diverse polissen. Dat is te lezen in het eerste deel van de marktscan zorgverzekeringsmarkt 2015 gepresenteerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Meer overstappers

Het aantal consumenten dat is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar is in 2015 weer gestegen na een daling in 2014. Dit jaar zijn 1,22 miljoen (7,3%) verzekerden overgestapt tegen 1,16 miljoen (6,9%) in 2014. Hiermee is gezamenlijk een bedrag van € 69 miljoen aan premie voor de basisverzekering bespaard door over te stappen naar een andere polis (en/of collectiviteit/zorgverzekeraar) die in 2015 lager is geprijsd dan waarvoor de vorige polis in 2015 wordt aangeboden.

Meer soorten polissen

Zorgverzekeraars bieden steeds meer verschillende zorgverzekeringen aan. Vooral het aantal naturapolissen blijft stijgen. In 2015 zijn er 71 verschillende polissen op de markt, waarvan 35 naturapolissen. Meer dan de helft (55%) van de verzekerden heeft gekozen voor zo’n naturapolis. De restitutiepolis (23%) en de combinatiepolis (22%) zijn veel minder geliefd.

Hoewel er steeds meer soorten polissen komen, blijft het aantal zorgverzekeraars vanaf 2012 constant op 26. Dit jaar is er een zorgverzekeraar minder door een fusie waarbij (binnen het Achmea concern) Agis is opgegaan in Zilveren Kruis. De 25 zorgverzekeraars zijn onderdeel van een overkoepelend concern. In 2015 zijn er negen concerns. Bekijk het landschap van zorgverzekeraars.

Verschil in prijs toegenomen

Het verschil in prijs tussen de soorten polissen is daarbij verder toegenomen. De premie varieert gemiddeld in 2015 van € 957  tot € 1367. Het verschil in premie tussen de goedkoopste zorgverzekering en de duurste zorgverzekering bedraagt dan ook € 410  per jaar.

Vrijwillig eigen risico 

Een ruime meerderheid van de consumenten (88,3%) kiest ervoor om geen vrijwillig eigen risico te nemen als ze een basisverzekering afsluiten. Van het percentage verzekerden (11,7%) die wel een vrijwillig eigen risico nemen, kiest 8,2% de hoogste categorie van € 500.

Aanvullende verzekeringen

Veel mensen hebben naast een basisverzekering ook een aanvullende verzekering (84.1%) afgesloten. In totaal hebben 14,2 miljoen mensen minimaal één aanvullende zorgverzekering. Dat is slechts een geringe daling ten opzichte van 2014. Het aantal collectief verzekerden met een aanvullende verzekering is vrijwel gelijk gebleven.

Collectiviteiten

Voor het eerst sinds jaren is het aantal deelnemers aan een collectieve regeling dit jaar gedaald. Het totaal percentage collectief verzekerden was vanaf 2007 juist sterk gegroeid van 57% naar 70%. Maar in 2014 was al te zien dat het aantal verzekerden aangesloten bij een gelegenheidscollectiviteit, zoals een vereniging, bond of sociale dienst, aan het afnemen was. In 2015 nam het aantal deelnemers aan een gelegenheidscollectiviteit af met 310.000 tot afgerond 4,9 miljoen.

Polisaanbod en premies voor 2016

Ieder jaar geeft NZa met dit rapport de stand van zaken weer op de zorgverzekeringsmarkt. Dit jaar bestaat de marktscan zelfs uit drie delen. In dit eerste deel worden alleen de cijfers bekend gemaakt zonder verdiepende analyses en interpretaties. In deel B, dat in september zal worden gepubliceerd, wordt dan nader ingegaan op verklaringen voor deze kerncijfers met een aantal aanvullingen ten opzichte van het eerste deel. In november wordt tot slot nog een online marktscan gepubliceerd op de website van NZa met daarin het polisaanbod en de nieuwe premies.

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 14 februari 2023

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie