Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Streep door de collectieve zorgverzekering?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

De collectieve zorgverzekering staat -terecht- ter discussie. Verzekeraars met zulke collectieven hanteren een hoge premie en geven vervolgens een deel van de te hoge premie weer ‘cadeau’. Het kortingspercentage wekt de illusie van voordeel. Gaat minister Bruno Bruins de ‘fake’ korting nu volledig schrappen en de collectieve zorgverzekering verbannen?

bedragen-collectieve-zorgverzekering.png

Oorspronkelijk was het idee om met de collectieve zorgverzekering zorg op maat te bieden. Werknemers met fysiek zwaar werk konden bijvoorbeeld via de collectieve zorgverzekering een polis krijgen met een ruime vergoeding voor fysiotherapie. Helaas wordt de collectieve zorgverzekering hoofdzakelijk misbruikt als marketinginstrument. 

Korting verlaagd naar 5%

Verzekeraars mochten maximaal 10% korting geven op de collectieve verzekering. Per 1 januari 2020 is dat verlaagd naar 5%. De bedoeling is om Nederlanders wakker te schudden en kritisch te laten kijken naar de collectieve regeling. De verlaging van de korting is een begin. Het is nu de vraag of de politiek ook de definitieve stap gaat zetten door de nepcollectieven ook echt de nek om te draaien.

Altijd duurder uit met de collectieve basisverzekering

Uitsluitend duurdere verzekeraars bieden collectieve zorgverzekeringen aan. Je kunt stellen dat als je korting krijgt op een zorgverzekering, de premie daarvan al te hoog was geprijsd. De duurdere verzekeraars hebben allemaal een prijsvechterslabel. Onder de naam van dat label bieden ze een zelfde verzekering aan maar dan goedkoper. Als je even vergelijkt, dan zul je zien dat er altijd wel een goedkopere verzekering te vinden is en dat zonder korting. 

De plannen voor de collectieve zorgverzekering vanaf 2021

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verzekeraars vorig jaar opgeroepen om het aantal collectieve contracten drastisch terug te dringen. Vorig jaar waren er maar liefst 51.000 collectieven. Dit jaar wordt het effect van de maatregel gemeten en het beleid voor de toekomst bepaald. Het lijkt er niet op dat verzekeraars iets met de oproep hebben gedaan. Stevigere maatregelen in de toekomst zijn dus niet ondenkbaar. De politiek kan in het uiterste geval besluiten om de stekker uit de collectieve zorgverzekering te trekken.

zorgverzekering-op-maat-besparing.png

Zorgverzekering op Maat in plaats van de collectieve zorgverzekering

Steeds meer gemeenten nemen afscheid van de collectieve zorgverzekering. Onder de naam gemeentepolis hebben veel Nederlandse gemeenten een collectieve zorgverzekering speciaal voor inwoners met een laag inkomen. Helaas is het voordeel van het collectief beperkt en betalen de inwoners binnen het collectief teveel premie. Voor gemeenten als Emmen, Apeldoorn en Epe hebben wij de Zorgverzekering op Maat geïntroduceerd. Dit is een individuele zorgverzekering afgestemd op de zorgwensen van verzekerden. Dit zorgt niet alleen voor een lagere premie, maar ook voor een zorgverzekering zo goed mogelijk afgestemd op de te verwachten kosten. Waarom zou je orthodontie voor kinderen in je pakket nemen als je niet eens kinderen hebt?

Uiteraard ligt er nog wel een belangrijke taak bij de verzekeraars als er verdere maatregelen komen. Klanten die in een collectief zitten moeten niet alleen maar de korting verliezen en een dure zorgverzekering voorgeschoteld krijgen in 2021. Stop gewoon met de collectieven en reken iedereen gewoon een eerlijke premie zonder een nepkorting. Stop met het weggeven van een sigaar uit eigen doos. 

Een boodschap voor collectief verzekerden:


‘Blijf niet bij de verzekeraar zitten om verkeerde redenen. Vergelijk en pak het voordeel.'
 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: zondag 29 maart 2020

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie