Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Veel gestelde vragen over je zorgverzekering

door Els Werkman Leestijd: 6 minuten

De meeste mensen hebben maar een paar keer per jaar met hun zorgverzekering te maken. En hebben daardoor (hopelijk) weinig praktijkervaring. Wij merken dat veel mensen tegen dezelfde vragen aanlopen. Wat blijkt, er is veel onduidelijkheid over een klein aantal onderwerpen. We zetten ze op een rijtje:

Ik draag een bril en/of lenzen. Ik zie al die reclames van opticiens. Hoe krijg ik ook een vette korting?

Alleen een aanvullende verzekering nemen om een bril of lenzen goedkoper te kunnen krijgen kan niet uit. Ditzo heeft er eentje alleen voor brillen bij een tweetal ketens. De korting is behoorlijk maar de keuze dus beperkt. We hebben deze en een aantal andere aanvullende pakketjes op een rijt gezet. En let op, je krijgt dus korting en niet standaard een volledige vergoeding. Alleen als die nieuwe bril € 100 kost hoef je niet zelf bij te betalen. Behalve de extra premie.

Zorgverzekeraar

Aanvullend

Vergoeding maximaal

Premie per maand

Kosten voor jou

(premie per jaar)

logo-ditzo.png Pearle & Eye Wish € 100 korting per jaar € 3,75 € 45
logo-cz-direct-0.png Aanvullend 5 € 100 korting per 2 jaar € 15 € 180
pro-life.gif Mediumpolis € 100 korting per 3 jaar € 19,95 € 239,40
pma-zorgverzekering.gif Jongverzorgd € 75 korting per 2 jaar € 17,62 € 211,44
zilveren-kruis.gif 2 sterren € 100 korting per 3 jaar € 20,25 € 243,00


Je ziet hierboven duidelijk dat alleen zo'n pakket nemen voor de brillen of lenzen niet interessant is. Maar neem je toch een aanvullende verzekering omdat je bijvoorbeeld steunkousen nodig hebt en een aantal keren naar de fysiotherapeut gaat? Dan zit daar meestal een vergoeding voor brillen/lenzen bij in. Maar ook hier geldt, prijs je niet rijk. Er wordt enorm veel reclame gemaakt hiervoor, maar in veel gevallen is het voordeel erg klein. Je betaalt immers elke maand wel een (extra) premie. En krijgt een deel vergoed. 

Tip: Kies je voor een zorgverzekering met brillen/lenzen vergoeding? De maximale vergoeding voor de bril/lenzen is vaak verdeeld over meerdere jaren. Is de vergoeding in jaar één al op en heb je het jaar daarop weer een brilvergoeding nodig? Dan loont het om aan het eind van het jaar weer over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, zodat je opnieuw gebruik kunt maken van de brillenvergoeding.

Mijn kind moet een beugel. Daarom durven we niet te verbouwen, we sparen alvast voor een dure zorgverzekering. Wat gaan we betalen voor de beugel?

Een beugel kost ongeveer € 2000 tot € 2500 verspreid over 2 à 3 jaar. Het jaar waarin de beugel wordt geplaatst is de klapper, dan zijn de kosten het hoogst. Ga voor het gemak maar uit van € 1500 aan kosten in het eerste jaar. Voor een paar tientjes extra in de maand kun je orthodontie tot 18 jaar verzekeren. Uitgaande van een extra maandpremie van € 25, investeer je (12 x € 25) € 300 en krijg je er € 1500 voor terug. 

In het eerste jaar wil je een volledige vergoeding met een minimale dekking van € 1500 voor de beugel voor je kind. In het tweede jaar kun je de dekking beperken zodat je niet de hoofdprijs betaalt aan premie. De grote vraag is, bij welke zorgverzekeraar moet je zijn? Wij hebben de verzekeraars geselecteerd die een volledige en ruime vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar verstrekken waarbij geen sprake is van een wachttijd en waarbij je direct wordt geaccepteerd.  

Zorgverzekeraar

Vergoeding

Acceptatie

Premie per maand

logo-unive.png 100% tot maximaal € 1.500 Direct € 142,05
logo-vgz.png 100% tot maximaal € 1.500 Direct € 144,65
logo-promovendum.png 100% tot maximaal € 1.500 Direct € 151,75
logo-iza.png 100% tot maximaal € 1.500 Direct € 154,40
logo-national-academic.png 100% tot maximaal € 1.500 Direct € 157,95

Ik kan niet overstappen, want ik ben al onder behandeling. Mijn dokter zegt dat het wel kan, hoe zit dat?

"Ik kan niet overstappen, ik zit in een lopende behandeling." We horen dit vaak, maar het is een misverstand.  Is er in 2020 een behandeling gestart bij het ziekenhuis of de GGZ? Dan is er een DBC (diagnose-behandelcombinatie). De behandelaar regelt de financiële afhandeling met de (oude) verzekeraar. AIs de behandeling doorloopt in 2021, dan wordt het eigen risico nog op 2020 afgerekend. Jij kunt overstappen zonder consequenties.

Ik kan niet overstappen. Ik heb een chronische aandoening, dan komt de fysiotherapie in gevaar. Toch?

Voor veel mensen met een chronische aandoening is fysiotherapie noodzakelijk. Nu moet je de eerste 20 behandelingen zelf betalen. Of daar een aanvullende verzekering voor afsluiten (om de kosten te drukken). Groot misverstand: "Als je overstapt begin je opnieuw!" Nee, die 20 eerste behandelingen zijn eenmalig. Heb je die achter de rug? Dan worden volgende behandelingen altijd uit de basisverzekering vergoed en hoef je daarvoor geen aanvullende verzekering af te sluiten. Ook niet als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Het onderwerp fysiotherapie is op een ander vlak ook aanleiding tot misverstanden. Veel mensen sluiten een aanvullende verzekering af, 'Voor het geval dat...', 'Ik wil wat achter de hand hebben'. Ons advies is: heb je de laatste tijd fysiotherapie nodig gehad? Nee? Neem dan geen aanvullende verzekering. Een behandeling kost gemiddeld € 36 per keer. Een aanvullende verzekering kost gemiddeld € 13 per maand extra. Je kunt dan beter zelf wat geld opzij zetten. Dan blijft het van jou, als je het niet nodig blijkt te hebben. 

Zorgt corona er voor dat ik dit jaar niet kan overstappen?

De COVID-19 crisis treft ons allemaal. Gelukkig dekt de basisverzekering vrijwel alles. Er is een (tijdelijke) uitbreiding van het basispakket: Corona herstelzorg. Dat betekent dat als je (extra) hulp nodig hebt bij het herstellen van corona, dat je die ook krijgt. Tot maximaal 50 fysio- of andere oefentherapeutische sessies, 8 uren ergotherapie en 7 uren diëtetiek. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft dit zo bepaald en heeft toegezegd dit de komende tijd ook goed in de gaten te houden. Aanpassingen en/of verbeteringen kunnen dan ingevoerd worden. Alles om er voor te zorgen dat jij zo min mogelijk onverwachte zorgkosten hoeft te betalen. COVID is dus geen reden om te blijven zitten waar je zit. Juist nu is het van belang om te kijken of je nog goed zit bij de huidige verzekeraar!

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: woensdag 2 november 2022

Els Werkman
Els Werkman Sitemanager Telecom

Als sitemanager telecom ben ik verantwoordelijk voor alle informatie op de telecomvergelijkers. Ik ben telecomspecialist. Weet alles over de telecomproducten en diensten die op Bellen.com en Internetten.nl vergeleken worden. Voordat ik bij de Bencom Group in dienst kwam heb ik van 1996 tot 2006 bij een grote mobiele provider gewerkt. En een jaar bij een kleine zakelijke telecom aanbieder. Hierdoor ben ik  inmiddels meer dan 25 jaar werkzaam op de telecommarkt. En kan daardoor met recht een expert genoemd worden.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie