Verzekeringen vergelijken

Ben Woldring
Vragen? Neem contact met ons op.
  • Facebook
  • Twitter

Verdubbeling zorgoverstappers via Poliswijzer.nl

door Jeanet Woldring

Vanwege de fors hogere zorgpremies in 2017 stappen consumenten tot nu toe massaal over naar een andere, beter passende en voordeligere polis. Via de onafhankelijke zorgvergelijker Poliswijzer.nl zijn van 19 nov. t/m 30 dec. ruim 2x zoveel overstappers binnengekomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Update zaterdag 31 december 2016 - 15.00 uur:
"We merken dat er dit jaar, nog meer dan in voorgaande jaren, erg last-minute wordt vergeleken en overgestapt. Op basis van de laatste cijfers verwachten we op oudejaarsdag zelfs op een verviervoudiging ten opzichte van de laatste dag van 2015 uit te komen," aldus Ben Woldring, oprichter Poliswijzer.nl.

Ook op Google Trends is op een belangrijk zoekwoord als "overstappen zorgverzekeraar" een duidelijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren zichtbaar.

Met name de goedkopere varianten van de grotere, bekende zorgverzekeraars zijn erg populair, in totaal kiest twee derde van de overstappers op Poliswijzer.nl voor ZieZo, Anderzorg of Univé. Dat deze polissen zo populair zijn is niet verwonderlijk omdat het daarmee mogelijk is om binnen hetzelfde concern verzekerd te blijven en toch een paar honderd euro per jaar te besparen. 

Nederland kiest voor scherpe premie met ruime zorgkeuze

De zorgverzekering wordt volgend jaar gemiddeld 7,5% duurder. De verzekeraars uit de top drie bieden scherp geprijsde zorgverzekeringen aan, maar het gaat niet alleen om de prijs. Ook keuzevrijheid is belangrijk. Nederlanders die op de prijs letten én op een ruime keuzevrijheid in zorgverleners, kiezen veelal voor ZieZo Basis (van Zilveren Kruis), Univé en Anderzorg. Deze verzekeraars hebben namelijk alle ziekenhuizen gecontracteerd en brengen een naar verhouding lage premie in rekening.

90% van de Nederlanders is verzekerd bij de vier grootste verzekeraars. Alle vier hebben een goedkope internetverzekeraar in de markt gezet. Deze internetverzekeraars domineren het lijstje van de meest gekozen verzekeraars via Poliswijzer.nl. De grote verzekeraars verliezen het duidelijk van hun online zusjes. CZdirect wordt 7 keer vaker gekozen dan CZ. De verschillen zijn nog groter bij Menzis, met 12 keer zoveel overstappers voor hun voordelige label Anderzorg dan voor Menzis zelf. De verschillen tussen Zilveren Kruis en hun goedkopere variant ZieZo spannen echter de kroon: tegenover één enkele overstapper voor Zilveren Kruis zijn er maar liefst 47 overstappers naar ZieZo.

Overstappen naar de goedkopere zorgverzekeraars

De grootste verzekeraars van Nederland kiezen ervoor om met een goedkoop label nieuwe verzekerden te lokken. Van deze strategie kan iedereen profiteren en dat lijkt de trend voor deze overstapperiode. Ben Woldring: “Binnen hetzelfde concern overstappen loont. De verschillen tussen de verzekeringen qua dekking zijn minimaal, maar de verschillen in de premies zijn juist groot.” De overstappers hebben dit ook gemerkt en zijn overgestapt naar de online zusjes van de grote zorgverzekeraars. “Door over te stappen worden de premies voor de zorgverzekering ook op scherp gezet. De grote verzekeraars moeten moeite doen om verzekerden vast te houden,” aldus Ben Woldring. Consumenten hebben nog tot en met 31 december 23:59 uur de tijd voor het vergelijken en overstappen.

Deel dit artikel op:

Jeanet Woldring

Algemeen directeur
Jeanet Woldring
Ik ben Jeanet, vanaf 2000 werkzaam als directeur voor Bencom, het bedrijf achter Gaslicht.com en Energiewereld.nl. In het Noord-Groningse Usquert is het allemaal begonnen met Bellen.com. Mijn passie is een bijdrage te leveren aan de beste vergelijkingssites op het gebied van telecom, internet, energie, hotelbranche en verzekeringen. Onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie is mijn credo.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Navigatie