Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Vrijwillig eigen risico, doen of niet?

door Juul Dijkhuis 2 reacties Leestijd: 4 minuten

Mensen kiezen steeds vaker voor een vrijwillig eigen risico bij hun zorgverzekering. Dat komt waarschijnlijk doordat de zorgpremie steeds duurder wordt. Wie het verplichte eigen risico van € 385 verhoogt met de maximale € 500 kan ruim € 20 per maand besparen. Wanneer is het verstandig je eigen risico te verhogen?

Vrijwillig eigen risico

Verhogen met maximaal € 500

In 2020 is het verplichte eigen risico € 385 per persoon. Je hebt de mogelijkheid om het vrijwillig te verhogen naar maximaal € 885. Hier heeft de verzekeraar baat bij, dus krijg je een fikse korting op de premie. Hoe hoog die premiekorting is, is afhankelijk van de gekozen verzekeraar. De prijsverhoging van de premie voor de zorgverzekering 2020 kun je dus compenseren met een vrijwillig eigen risico.

Nauwelijks zorgkosten?

Maak je geen of nauwelijks zorgkosten? Dan is het vrijwillig verhogen van het eigen risico zeker het overwegen waard. Je hebt toch al € 385 eigen risico op de basisverzekering. Als je deze kosten niet maakt, kun je beter een extra maximaal vrijwillig eigen risico kiezen van € 500. Het is een populaire manier om je maandpremie te verlagen. 

Bespaar € 250 met een vrijwillig eigen risico

Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 extra eigen risico. De meeste mensen kiezen voor het maximale bedrag. zoals gezegd verschilt de korting per verzekeraar, maar gemiddeld bespaar je daarmee € 10 tot € 15 in de maand. Dit kan oplopen tot ruim € 20, afhankelijk van welke zorgverzekeraar je kiest. Een mooie besparing dus, zo'n € 250 op jaarbasis!

Maak je wél gebruik van medische zorg? Dan is de eerste vraag of deze kosten ten laste gaan van het eigen risico. Een consult bij je huisarts kost je bijvoorbeeld geen eigen risico. Gaat de medische zorg wel ten laste van je eigen risico? Je betaalt de eerste € 385 euro altijd zelf, ook zonder een vrijwillig eigen risico. Pas wanneer de lasten boven dit bedrag uit komen, wordt jouw vrijwillige eigen risico aangesproken.

Top 5 laagste premies bij een eigen risico van € 885

Verzekeraar Naam verzekering Vrije ziekenhuiskeuze (minimaal 50%) Premie per maand
ziezo-van-zilveren-kruis (100).gif ZieZo Selectief 55% vrije ziekenhuiskeuze € 83,25
Anderzorg.gif Natura Basis 100% vrije ziekenhuiskeuze € 85,00
interpolis-zorgactief 100px.gif ZorgCompact 98% vrije ziekenhuiskeuze € 87,25
logo-just.jpg Just Basic 100% vrije ziekenhuiskeuze € 87,95
logo-de-friesland.jpg Zelf Bewust Polis 98% vrije ziekenhuiskeuze € 88,50

Wat is het risico?

Je moet wel € 885 beschikbaar hebben. In januari kun je immers gelijk al het eigen risico verschuldigd zijn, bij een ziekenhuisopname bijvoorbeeld. Bij sommige verzekeraars kun je dit bedrag overigens gespreid betalen. Als je pech hebt, betaal je het hoge eigen risico en heb je verkeerd gegokt. Maar toch, als je voorgaande jaren nauwelijks medische kosten hebt gemaakt, kun je het risico nemen. Teveel betalen aan premie is ook doodzonde.

Wat kies je?

Je kunt niet in de toekomeigen risico filter.jpgst kijken. Het enige wat je kunt doen is je beslissing baseren op het verleden. Je kunt de maandelijkse besparing op de premie op een speciale spaarrekening zetten. Na één jaar heb je ongeveer € 250 op de rekening staan. Heb je ook in 2021 geen medische kosten boven het verplichte eigen risico? Dan heb je in 2022 voldoende kapitaal opgebouwd om een keer het volledige bedrag aan eigen risico te kunnen betalen. Blijven de kosten nog steeds uit? Dan heb je een mooi spaarpotje. Wil jij zorgverzekeringen vergelijken met een verhoogd eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500? Je kunt in onze vergelijker zelf instellen welk eigen risico je wilt. Je zit zelf aan de knoppen!

Weet je nog niet zeker of je het eigen risico wel of niet wil verhogen? Doe dan de check:

infographic-eigen-risico.png

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: maandag 18 november 2019

Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Expert in verzekeringen

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Reacties (2)

Geplaatst door: B.Sewpersad-Jogi ()

Goedemorgen
mijn naam is Bea Sewpersad-Jogi
Ik ben verzekerd bij Delta Lloyd.
Ik wil overstappen naar een andere zorgverzekeraar.
Ik ben 63 jaar en de laatste tijd moet ik vaker de dokter bezoeken.
Ik gebruik pillen voor cholesterol, bloeddruk en oogdruppels.
welke senior vriendelijke verzekering zou u mij aanraden?

Geplaatst door: Jos Schmitz ()

Goedemorgen. In het Noord-Hollands Dagblad van 17-12-2016 stond een heel artikel over Poliswijzer.nl
Zo kwam ik ook op uw site terecht. In de krant stond ook een artikel over tariefshoppen. Helaas kan ik daar niets over vinden op uw website. Kunt u mij misschien de weg wijzen? Alvast bedankt!

Opmerking van de redactie op 23-12-2016
Lees meer over tariefshoppen in ons online-magazine: http://tmg.instantmagazine.com/magazine/poliswijzernl#!/consument-zelf-in-actie-copy-copy
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie