Van de makers van Logo Gaslicht
Wellicht ken je ons al van energievergelijkingssite Gaslicht.com?
Op Poliswijzer.nl helpen we jou ook te besparen op je (zorg)verzekering!
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Waarom blijven veel Nederlanders bij hun oude verzekeraar?

door Tony Duchenne Leestijd: 3 minuten

Overstappen loont, honderden euro’s per jaar zijn er te verdienen met een switch. Toch blijft 43% van de Nederlanders al 10 jaar of langer trouw aan de zorgverzekeraar. Wanneer stappen deze ‘zittenblijvende’ verzekerden alsnog over?

overstappen-polijswijzer-checklist-groot.jpg

Wat blijkt uit onderzoek van de toezichthouder?

Jaarlijks komt de toezichthouder ACM met een consumentenonderzoek gericht op de zorgverzekering. Dit is de zogenaamde Zorgmonitor. De meeste Nederlanders zullen het document van 66 pagina’s niet vrijwillig op een regenachtige zondagmiddag doornemen. Er staat echter wel interessante informatie in. Bijvoorbeeld: Waarom blijven we massaal verzekerd bij de huidige verzekeraar, zelfs na een premieverhoging?

De belangrijkste redenen om over te stappen naar een andere zorgverzekering

Meer dan één miljoen Nederlanders stapt de laatste weken van het jaar over naar een andere zorgverzekering. Als je één keer bent overgestapt, weet je wat je mis bent gelopen in de jaren dat je niet vergeleken hebt. Je kunt honderden euro’s per jaar besparen en je kunt de zorgverzekering beter afstemmen op jouw wensen. Waarom stappen jaarlijks meer dan een miljoen mensen over?

  • Prijs (zegt 56% van de verstappers)
  • Dekking (volgens 26%)
  • Vrije keuze van zrgverleners (volgens 17%)

Wanneer stappen de trouwe verzekerden wel over?

Onze aandacht gaat vooral uit naar de Nederlanders die nog nooit zijn overgestapt. Wanneer zet deze groep de stap om toch over te stappen naar een andere zorgverzekering? Dat is ook onderzocht. De uitkomsten zijn als volgt:

  • Bij voldoende besparing op de premie (43%)*
  • Als de andere verzekeraar minimaal dezelfde dekking biedt (36%)*
  • De andere verzekeraar biedt een betere kwaliteit (27%)*

* Het totaal komt boven de 100% uit omdat er meerdere redenen kunnen zijn om over te stappen.

Ruim driekwart van Nederlanders kan besparen

Het begrip “bij voldoende besparing” is relatief. Is een besparing van een paar tientjes al genoeg, of moet het gaan om honderden euro’s? Als we alleen al naar het premieverschil in de basisverzekering kijken, is het premieverschil tussen de duurste en de goedkoopste verzekeraar in 2018 maar liefst € 31,65 per maand. Ongeveer 78% van de Nederlanders heeft ook nog een aanvullende zorgverzekering, dus een besparing van honderden euro’s is voor de meeste Nederlanders eenvoudig haalbaar. 

Eenvoudig vergelijken 

Terecht dat men bij een overstap niet in wil leveren op de kwaliteit van de verzekering, maar dat hoeft ook niet. Op Poliswijzer.nl kun je aangeven welke vergoedingen je belangrijk vindt. Wil je voor orthodontie voor de kinderen minimaal een dekking van € 1000 per jaar? Of wil je minimaal 18 behandelingen bij de fysiotherapeut meeverzekeren? Dat kun je aangeven. Alleen de verzekeringen die voldoen aan jouw keuzes blijven over.

Het kan nog eenvoudiger. Je kunt ook kiezen voor de optie “Vergelijken met huidige verzekering”. Je kunt daarmee de dekking die je hebt in jouw zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeraars. Je ziet dan snel welke verzekeraar hetzelfde pakket goedkoper aanbiedt.

Trouw zijn aan de zorgverzekering kan, maar blijf wel plakken om de juiste reden: het pakket wat je nu nodig hebt vind je nergens goedkoper. Uit ervaring weten wij inmiddels dat er altijd wel een goedkoper alternatief voorhanden is. 

Deel dit artikel op:

Geactualiseerd: dinsdag 16 november 2021

Tony Duchenne
Tony Duchenne Gediplomeerd expert in verzekeringen

Als Product Owner verzekeringen ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van het vergelijken op Poliswijzer.nl. Belangrijk voor mij hierbij is de vertaalslag, zodat jij als bezoeker eenvoudig uitgelegd krijgt waar het bij verzekeringen allemaal om gaat. Te vaak hoor ik geluiden als ‘we zien door de bomen het bos niet meer’. Mijn missie is dan ook duidelijkheid en eenvoud te brengen in de wirwar aan polissen. Daarnaast ben ik Wft-gediplomeerd Adviseur Zorg- en Schadeverzekeringen zodat ik jou deskundig kan adviseren welke verzekering, naast een lage maandpremie, ook nog goede voorwaarden heeft.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 468
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie