Ben Woldring
Vragen? Wij zijn vandaag bereikbaar tot 17.30 uur
050 2111 456   Logo WhatsApp
Vergelijk en bekijk hoeveel je kunt besparen
Zorgverzekeringen vergelijken

Waarom ruilden Nederlanders de zorgverzekering in?

door Juul Dijkhuis Leestijd: 3 minuten

Eind 2018 zijn 1,2 miljoen Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekering. Maar waarom zijn ze overgestapt? Nivel heeft het ondergezocht. Onvrede over de hoogte van de premie was de belangrijkste reden. Wat waren de andere belangrijke redenen van de overstap naar een andere zorgverzekering?

zorg-dokter.jpg

Eens per jaar kun je normaal gesproken wisselen van zorgverzekeraar, namelijk per 1 januari. Deze kans is door 1,2 miljoen Nederlanders aangegrepen. Je kunt verschillende redenen hebben voor een overstap, maar de belangrijkste reden was onvrede over de premie. Voor 29% was dit de hoofdreden. Wat zijn andere redenen om over te stappen?

Niet tevreden over de dekking in de aanvullende zorgverzekering

Bij het vergelijken van de zorgverzekering ligt de focus vaak op de premie voor de basisverzekering. Logisch, want deze is qua dekking bij alle verzekeraars gelijk. Als je ook een aanvullende zorgverzekering hebt, kun je beter een nauwkeurige berekening maken. Je stelt jouw zorgwensen centraal en zoekt daar de meest geschikte zorgverzekering bij. Niet tevreden over de aanvullende verzekering heeft 18% van de respondenten opgegeven als belangrijkste reden om over te stappen.

Deelnemen aan een collectieve zorgverzekering

Toetreden tot een collectieve zorgverzekering was voor 16% van de ondervraagden de reden van de overstap. De collectieve verzekeringen staan onder druk. In 2018 zijn meerdere gemeenten en bijvoorbeeld de FNV gestopt met het collectief verzekeren. Toch zijn er veel Nederlanders toegetreden tot een collectief. Voor de zorgverzekering 2018 was het in 9% van de gevallen de reden om over te stappen, en nu dus voor 16% van de overstappers.

Overstappen in verband met andere zorgwensen

Andere zorgwensen in het nieuwe verzekeringsjaar is een goede reden om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Je verwacht bijvoorbeeld hoge kosten voor fysiotherapie, één van de kinderen krijgt een beugel, je verwacht een forse rekening van de tandarts of je bent zwanger en gaat in het nieuwe jaar bevallen. Het is inderdaad verstandig om rekening te houden met de verwachte zorgkosten in het nieuwe jaar, vooral als de kosten al (zo goed als) zeker zijn. Andere zorgwensen was in 16% van de gevallen de reden van de overstap naar een andere zorgverzekering.

zorg-zwanger.png

Onvrede over de dekking in de basisverzekering

Dit is een verrassende reden, maar toch wel te verklaren. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. De overheid bepaalt waar wel of geen dekking voor is, toch zitten er verschillen tussen de verzekeraars. Het belangrijkste verschil is de keuzevrijheid in zorgverleners. Verzekeraars werken vaak met contracten met zorgverleners. Bij deze gecontracteerde zorgverleners kunnen de verzekerden terecht. Ze mogen ook naar een niet gecontracteerde zorgverlener, maar dan betalen ze een deel van de medische kosten zelf. Dat is voor veel verzekerden onwenselijk en dus stappen ze over naar een andere zorgverzekering. Voor 13% van de overstappers was dit de reden.

Blijf kritisch, anders betaal je vaak teveel. Dat geldt overigens ook voor de autoverzekering en voor de woonverzekeringen.

Deel dit artikel op:


Juul Dijkhuis
Juul Dijkhuis Webredacteur

Als freelance tekstschrijver ben ik gespecialiseerd in het schrijven van teksten over verzekeringszaken. Na een carrière van 20 jaar als verzekeringsadviseur, leg ik mij nu toe op het voorlichten over verzekeringen. Mijn doel is om mijn kennis over te dragen aan de bezoekers van Poliswijzer.nl en ik deel graag nieuwe ontwikkelingen. Over het verzekeren wordt vaak ingewikkeld gedaan, maar eigenlijk is het eenvoudig.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Meer nieuwsberichten

Vergelijk en bespaar tot € 402
Dit bedrag is het verschil tussen de premie van de duurste en de goedkoopste zorgverzekering met een eigen risico van € 385.
per jaar op je zorgverzekering

Vergelijk 100% onafhankelijk alle zorgverzekeringen. Bij Poliswijzer.nl hoeven verzekeraars namelijk niet te betalen voor een positie in de vergelijker. Je stapt heel eenvoudig over naar de meest voordelige polis voor jou.

Navigatie